Újra régi pompájukban díszelegnek a székesegyház barokk freskói

Kilencven százalékos készültségben van a váci székesegyház templomterének teljes belső falfestése, a kupolafreskók és a főoltár restaurálását pedig már be is fejezték.

Mint ismert, a magyar kormány 4 milliárd forint támogatást biztosított a Váci Egyházmegyének, amit hitéleti célokra lehetett felhasználni. Ezt az összeget a dóm felújítására és ezzel párhuzamosan a Galamb utcai hitéleti központ átépítésére, megközelítőleg fele-fele arányban költötték el. A PüspökVác Látogató- és Rendezvényközpontot áprilisban adták át, a templomban zajló munkálatok újabb fázisába pedig egy sajtóbejárás keretében engedtek most betekintést.

Nagyjából egy évvel ezelőtt nyitották meg utoljára a restaurálás alatt álló székesegyház kapuit a helyi sajtó előtt. Abban a korai fázisban, a fémállványok sűrűjében azt láthattuk, ahogy a szakemberek igyekeznek elérni, hogy a helyenként már csak fakón látható falfestményeket újra a régi pompájukban csodálhassuk meg. Azóta pedig az előrehaladás egy laikus szemlélő számára is nyilvánvaló: a régi műalkotások már élénk színekben díszelegnek a falakon, de azt is megtudtuk, hogy a tető és a héjazat felülvizsgálata, valamint a beázások javítása szintén megtörtént.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Napelemes fejlesztések a költségtakarékosság jegyében

A munkálatokat eredetileg 2023 végére tervezték befejezni, de most csütörtökön mégis még egy másfél éves folyamatról beszélt Marton Zsolt, az egyházmegye püspöke. A csúszást a Váci Napló kérdésére a nem várt kisebb munkákkal, valamint azzal az alaphozzáállással magyarázta, hogy ők nem siettetik a szakembereket, ugyanis nem az a cél, hogy egy gyors, de felületes munkát végezzenek, hanem az, hogy a végeredmény minél jobb, illetve maradandóbb legyen.

„A legfontosabb, hogy a freskókat meg kellett menteni. Mikor elkezdődtek a munkák, akkor azt mondták a szakemberek, hogy ha most nem fogunk hozzá, pár év múlva lehet, már elpusztul vagy nem is lehet helyreállítani. Tehát mintegy a 24. órában történt az ehhez való hozzáfogás, mivel 1771 óta, ahogy megfestették ezeket a freskókat, azóta semmiféle felújítás vagy renoválás nem volt” – fogalmazott a püspök, aki mindemellett az elismerését is kifejezte a restaurátorok felé, hiszen több mint 5000 négyzetméter falfelületen kellett elkezdeniük dolgozni, fogkefe nagyságú ecsetekkel. Továbbá elmondta: a következő fázis az oltártér felújítása. Ennek érdekében egy belső pályázatot indítottak el és akinek a pályamunkája a legalkalmasabbnak látszik, arra szeretnék rábízni az oltárépítést, illetve az ülőhelyeknek és minden egyébnek a kialakítását.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Fülemülék éjszakája Vácon

A restaurátori munkákat a Nova Restaurátor Stúdió Kft. végzi Erdei Gábor és Szűcs Hajnalka vezető restaurátorok irányításával. A két szakember, valamint dr. Varga Lajos váci segédpüspök pedig kiemelte: a munka során figyelembe vették, hogy az évszázadok folyamán az épületekhez hozzá szoktak adni további motívumokat vagy festményeket, amik viszont nem feltétlen illenek bele az eredeti összképbe. Ilyen esetekben el kell fedni az újonnan hozzáadott elemeket és vissza kell állítani a templom kifestésének egységét. Ennek alapján történik a mostani restaurálás. Mint Erdei Gábor elmondta, egy olyan technikát használnak, amit csak kevesen alkalmaztak eddig Magyarországon. Egy speciális kötőanyag segítségével meg tudják óvni a korábbi értékes, de oda nem illő alkotásokat azáltal, hogy az általuk frissen felfestett rétegek könnyedén eltávolíthatóak a régebbiek károsítása nélkül is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci majális a Duna-parton

De a székesegyházra fordított kétmilliárd forintból nem csak a freskók, hanem a falak eredeti színeinek a helyreállítása is megtörtént. Továbbá többek között korszerűsíteni fogják a világítást, a hangosítást, a fűtést, felújítják a kápolnát és a sekrestyét, kicserélik a belső padozatot, valamint a nagyothallókra gondolva indukciós hurkot is be fognak építeni. Emellett Marton Zsolt elárulta, hogy bár a jelenlegi költségvetésből ezt már nem fogják tudni megtenni, de a jövőben pályázni szeretnének a dóm kupolájának, a külső homlokzatának, valamint az altemplomnak a restaurálására is. A váci székesegyház felújítása ugyanis csak ezek után lesz teljes. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments