Váci küldöttség a Honti Kulturális Napokon

Matkovich Ilona közösségi oldalán számolt be arról a hivatalos látogatásról, mely során a váci küldöttség részt vett szlovák testvérvárosunkban, Ipolyságon (Sahy) a 41. alkalommal megrendezett Honti Kulturális Napokon.

A váci polgármestert elkísérte két szakbizottságunk elnöke, Molnár Nándor és Kászonyi Károly, továbbá dr. Alt Gyula a Váci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Vác díszpolgára. A delegációnk Zachar Pál ipolysági polgármester meghívására érkezett a rendezvényre, amely jó alkalom volt az ismerkedésre az ottani politikusokkal és városvezetőkkel.

Matkovich Ilona tájékoztatása szerint szó volt a közelgő szlovák választásokról, illetve arról a váratlan helyzetről, mely az elmúlt időszakban a hazánkból érkező menekültek számára kialakított ipolysági regisztrációs pont kialakítását követte.

A hivatalos program után a váciak meglátogatták a helyi zsinagógát, ahol balassagyarmati alkotók kiállítását tekintették meg. A testvérvárosi kulturális program keretében a Honti Napok egyik eseményeként nagy sikerrel mutatkozott be a nemrég váci közösségi Pro Urbe kitüntetésben részesült Tini Dance Team is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Mária neve napi búcsú a váci Hétkápolnánál - "40 nap az életért" imaakció

Ipolyság (Sahy) történelme

A Vác és Ipolyság (Sahy) közötti testvérvárosi egyezmény aláírására 2004-ben került sor. A kora középkorban létesült város lakossága nyolcezer fő, s ma több mint ötezren vallják magukat magyar nemzetiségűnek. Ipolyság Szlovákia és Magyarország határán, az Ipoly folyó partján helyezkedik el. A várost, Hont vármegye székhelyét, a Trianoni békeszerződés csatolta el Magyarországtól s került Csehszlovákiához. Ipolyság múltjában kiemelkedő szereppel bír a 11. században alapított Benedek rendi kolostor. A reformkorban a település polgári várossá fejlődött. Csehszlovákiához csatolásával elveszítette megyeközponti, majd később járási vezető szerepét is. Napjainkra Sahy élénk kulturális élettel rendelkező dinamikusan fejlődő város. Ipolyság és Vác városok közötti együttműködési megállapodás az intézményi, a sport és a kulturális kapcsolatokra helyezi a hangsúlyt. A város polgármestere Zachar Pál. (Forrás és fotó: vac.hu)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments