Várhatóan jövő év végére készül el a gödi akkumulátorgyár kiszolgálását célzó vízműfejlesztés

Régóta foglalkoztatja a nyilvánosságot, és aggasztja a váciakat a gödi Samsung SDI-nek a gyártási folyamathoz szükséges, a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. által biztosított hatalmas ipari vízmennyiség, de még jobban tartanak az emberek a Gödről visszaáramló szennyvíz tisztítására alkalmas, folyamatban lévő szennyvíztisztító létesítésétől. Hétfőn a DMRV-nél rendezett sajtótájékoztató keretében a vízmű és a beruházó, a Mészáros és Mészáros Ipari és Kereskedelmi Szolgáltató Zrt., valamint az EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft. által alkotott konzorcium vezetői beszéltek a viziközmű hálózat fejlesztésének részleteiről.

Virág László (címfotó), a DMRV vezérigazgatója először azokról a korábbi, jelenleg használaton kívüli kutak megnyitásáról beszélt, amelyek az akkumulátorgyártáshoz szükséges ipari víz egy részét biztosítják majd. Megtudtuk, hogy a kutak vizét megvizsgálták és megállapították, hogy azok a nitrogén összetevőt nem számítva, ivóvíz minőségűek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  25. Mikulásfutás a hideg szélben - Generációk ismerték meg a futás örömét

Az ipari vízellátás során első ütemben a Vác déli és Forte ipari vízbázisok területén meglévő ipari vízellátó hálózat rekonstrukciója valósul meg, emellett megépül az ipari víz továbbításához szükséges ipari távvezeték is. A gödi akkumulátorgyárba nem csak a Forteból és a déli kutakból küldenek vizet, hanem közvetlenül a Dunából is vesznek majd ki napi 27 ezer köbmétert. A megfelelő mechanikai és vegyi tisztítást követően azt szétválasztják és napi 10 ezer köbmétert egy 9.5 kilométeres ivóvíz vezetéken, míg a napi 17 ezer köbméter ipari vizet egy másik hasonló hosszúságú vezetéken juttatnak el az akkumulátorgyárhoz.

A beruházást elnyerő konzorcium képviselőjétől megtudtuk: az ipari odairányú vezeték fektetésének nagy részével már elkészültek, akárcsak egy újabb 12 kilométeres visszairányú szennyvízvezeték lefektetésével is, aminek a nyomvonalát az önkormányzatok igényeinek figyelembevételével, többször áttervezték. Ezen a vezetéken érkezik majd Vácra az ipari szennyvíz, amit a ligeti tisztító mellett épülő új kezelő telepen fogadnak ártalmatlanításra – emelte ki az eseményen a tendert elnyerő konzorcium képviselője.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Fényfestés és gazdag programok ezen a hétvégén is Vác főterén Szinetár Dórával és a többiekkel

Mint ismert a dél-koreai érdekeltségű SAMSUNG SDI akkumulátorgyár ügyét a kormány kiemelt jelentőségű projektté nyilvánította, ezért a kormány egy gazdaságvédelmi akcióterv keretében 100%-os hazai költségvetési támogatásból valósítja meg a projektet. A kivitelezés során az ivóvíz ellátás, az ipari vízellátás, a kommunális szennyvízelvezetés és -tisztítás, valamint az ipari szennyvízelvezetés és -tisztítás feladatok kiszolgálására épülnek ki a műtárgyak.

A tervezés időszakában kiemelt szempont volt, hogy a térség fogyasztóinak ellátásbiztonsága ne sérüljön, sőt javuljon, így a lakosság számára többlet ivóvíz kapacitások is kiépültek. A DMRV Zrt.-nek, mint megrendelőnek kiemelt szempontja volt a technológia kiválasztása során a természet és a vízkincsek védelme.

Pélyi Róberttől, a Mészáros és Mészáros Zrt. területi igazgatójától megtudtuk, hogy a szennyvíztisztítás szempontjából a SAMSUNG SDI által kibocsájtott szennyvizet két részre kell szétválasztani, egyrészt ipari, másrészt kommunális szennyvízre. A jelenlegi beruházás keretében megépítenek egy mintegy 8000 köbméter kapacitású szennyvíztisztító létesítményt, ami két részből áll, egy 7000 köbméter kapacitású víztisztítóból és egy különálló, 100 köbméter/napos kommunális szennyvíztisztítóból. A megtisztított ipari szennyvizet a Duna fősodrába engedik be.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elkészült a Ligetben a Gombás patakon átívelő fahíd szerkezetének újjáépítése, a teljes befejezés az időjárás függvénye

A beruházás jelenleg a tervek szerint halad – tudtuk meg a sajtótájékoztatón -, a Samsungot kiszolgáló teljes vízműfejlesztéssel várhatóan 2024 végére készülnek el. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments