A nemzeti ünnepre emlékezett a Váci Görög Nemzetiségi Önkormányzat

A Váci Görög Nemzetiségi Önkormányzat október 14-én délután a Madách Imre Művelődési Központban emlékezett az „OXI – 1940 október 28-i görög nemzeti ünnepre.

Köszöntő beszédet mondott Sarantis Mantzourakis, a nemzetiségi önkormányzat elnöke. Az ünnepségen köszönetet mondtak Mangoszné Gombai Mártának a sokéves alelnöki munkájáért és átadták neki Papageorgiu Stelio „Mária Magdolna” című alkotását. Ezután egy rövid előadással emlékeztek e jeles napon történtekre.

A műsorban közreműködött Váci Görög Önkormányzat Astra Tánccsoportja, felléptek a Manolis Glezos Nyelviskola tanulói és Sarantis Mantzourakis buzikiművész-elnök, aki a nemzetiségi önkormányzat Facebook oldalán köszönetet mondott minden résztvevőnek, köztük zenész barátainak, hogy együtt zenélhettek ezen a hangulatos estén.

OXI! OHI! NEM! – A görög ellenállás napja

Az OXI valójában a görög, Οχι, amely Ohi-nak ejtendő és azt jelenti: „nem”.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vácon fogják képezni a térség elektromosautó-szerelőit

A szó politikai használatának történelmi háttere van. 1940. október 28-án az olasz fasiszta barbárok ultimátumot intéztek Görögország felé. Az ultimátumot az olasz nagykövet, Emanuele Grazzi adta át Joannisz Metaxasz, görög miniszterelnöknek hajnali négy órakor, a német nagykövetségen rendezett parti vége felé. A követelések teljesíthetetlenek voltak; azt akarták, hogy a tengelyhatalmak csapatai görög területre léphessenek, és elfoglalhassanak „stratégiai helyszíneket”, különben háború lesz.

A legenda szerint Metaxasz válasza azt volt, hogy „nem”. Valójában annyit mondott, hogy „Alors, c’est la guerre”, azaz „Akkor háború van.” Másfél óra múlva már támadtak is a fasiszták által megszállt Albániában állomásozó olasz csapatok. Reggel a görög nép ellepte az utcákat, és azt kiáltották, hogy „NEM!” 1942-től ez lett az Ohi nap, azaz a Nem Napja, görög nemzeti ünnep. (Forrás és fotók: Sarantis Mantzourakis Facebook)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments