A világ legjobb kutatói között a két szombathelyi egyetemi oktató, egyikük váci

Dr. Fekete Gusztáv és dr. Singh Tej, a szombathelyi egyetemi campus oktatói bekerültek a Stanford Egyetem által közölt Top 2% adatbázisába – osztotta meg a hírt a közösségi oldalán a fiatal magyar kutató.

A Stanford Egyetem több mint 100 ezer kutató – hozzávetőleg a világ tudósainak két százaléka – eredményeit tartalmazó adatbázist jelentet meg minden évben.  Ez az adatbázis szabványosított információk alapján állítja sorrendbe a kutatókat, ahol figyelembe veszik az idézések számát (egy tudós munkáját milyen gyakran használják fel más kutatásokban), a tudós Hirsch-indexét (ez egy szerzői szintű mérőszám, amely a publikációk termelékenységét és idézettségét egyaránt méri, 20 feletti h-index már nemzetközileg is kimagasló), a társszerzőségek viszonyát (első, utolsó, levelező szerző) és még sok más tudományos faktort. Külön adatok jelennek meg a pályafutáson átívelő és az egyéves teljesítményre vonatkozóan. Elmondható, hogy idáig a tudósokat 22 tudományterületbe és 176 alterületbe sorolták be. Az adatbázist létrehozó egyetem nyilatkozta, hogy ha egy szerző nem szerepel a listán, az egyszerűen azért van, mert az összetett mutató értéke nem volt elég magas ahhoz, hogy a listán szerepeljen. Ez nem jelenti azt, hogy aki nincs a listán, az nem végez jó munkát.

Ebben az évben két szombathelyi kutató is bekerült ebbe a körbe. Dr. Fekete Gusztáv büszkén mutatta be közösségi oldalán, hogy a 2022-es évre vonatkozóan sikerült a legjobb két százalékába bejutnia, míg dr. Singh Tej, a még előkelőbb egy százalékában szerzett helyet magának.

Tavaly az ELTE Tudományos Tanácsa 9 negyvenévesnél fiatalabb kutatónak ítélte oda az ELTE Ígéretes Kutatója címet, amelyet az ELTE Informatikai Karáról Dr. habil. Fekete Gusztáv, a Savaria műszaki oktatója is megkapott, aki egyébként váci kötődésű. (Forrás és fotó: VAOL Vas Vármegyei Hírportál)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments