Állati jó portrék a művelődési központban

Az állatok világnapja apropójából nyílt fotókiállítás a művelődési központ Kávézó Galériájában. Petró Anna fotóit láthatjuk a paravánokon.

Az alkotó így vall a fotózáshoz fűződő kapcsolatáról: elsősorban szabadtéren fotózok, legszívesebben a természetben, de a városi környezetben is megtalálom azokat a helyszíneket, amelyek valami pluszt tudnak hozzáadni egy fényképhez. Egy jó fotó elkészítéséhez nem csak technikai tudásra van szükség, hanem arra is, hogy benne legyen az alkotó lelke. Mindig is jobban érdekelt, hogy mit érzek egy kép láttán, hogyan jut el a művészeti alkotás lélektől lélekig, mint az, hogy milyen felszereléssel, milyen beállításokkal készült.

A valóságot saját látásmódja szerint ábrázolja, valahol a tényleges valóság és egy kis varázslat között.

2018 óta fotózok kutyákat és más állatokat, magával ragad a személyiségük, a tekintetük, az őket körülvevő világ. 2019-ben szereztem meg a fotós OKJ-s képesítést, 2020-ban Két keréken című képem a MediaMarkt-CEWE fotópályázatán házi kedvenc kategóriában 2. helyezést ért el. Úgy gondolom, akkor jó egy fotó, ha a néző elgondolkodik rajta, érzéseket kelt benne. Remélem, hogy a képeimmel én is meg tudom érinteni az emberek lelkét.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyereket a magasba” országos flashmob különféle programokkal a Vanyek Béla Sportcentrumban

Anna nemrégiben komoly elismerésben részesült. Ugyanis a 2022-es Budapest International Foto Awards-on “Honorable Mention” elismerést kapott Délutáni séta című képe. Számos csoportos, vagy önálló kiállításon van túl, most épp Vácott láthatóak képei.

A kiállítást Dénes Gábor fotográfus nyitotta meg, aki a NEXTFOTO fotóiskola vezetője. Elmondta, hogy akik most itt ezt a kiállítást megtekintik, kicsit belelátnak a fotózásba, hogy hogyan is gondolkodik a fotós, hogyan készül egy felvétel. A megnyitón résztvevők kicsivel többet fognak megtudni a részletekről. És ugyanígy szerencsések lehetnek azoknak a kisállatoknak a gazdái, akiknek kedvencei a fotókon szerepelnek, mert ilyen fotókat mindenki szeretne készíteni. Régi mondás, hogy a szem a lélek tükre, ugyanez vonatkozik az állatokra is Anna fotóinak egyik fő témája a fotóalanyok (kutyák, macskák) tekintete. Tehát az állatok lelkét mutatja meg Anna a fotóin keresztül és ez valóban egy különleges élmény. Ráadásul a képek nagy része pozitív töltettel rendelkezik, bár van kevésbé vidám fotó is, például egy speciális, kutyáknak készült kerekesszékben lefotózott kiskutya.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nyílt nap a Vízi Turisztikai Megállóhelyen

Dénes Gábor arra is kitért, hogy szinte mindenki szokott fotózni, ha mást nem a telefonjával. Mindenki megpróbálja megörökíteni a pillanatot, ami körülvesz minket, az ilyen képek nagy része aztán hamarosan törlődik. Petró Anna egy tudatos fotós, számos pályázaton sikeresen szerepelt és nyilván a jövőben sem lesz másként. Sőt, televíziós időjárás-jelentésekben több alkalommal az ő fotóit láthatják a tévénézők. Dénes Gábor aláhúzta, a kiállított fotók nagyon tudatosan készültek. Ugyanis ki kell találni, hogy konkrétan mit szeretnénk lencsevégre kapni, milyen környezetben, tehát például természetben, városban, vagy épp egy lakásban. Milyen évszakban, milyen napszakban. Aztán jön a nehézség: a kutyát rá kell venni, hogy egy irányba nézzen. Annának ehhez van különös érzéke, hogy ezeket a kisállatokat így megszólítsa és ilyen emberi érzelmes mozdulatokat „szedjen” ki belőlük. Aztán utómunkák következnek, hogy még harmonikusabb, még esztétikusabb legyen az adott fotó.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Buchnitz Norbert: Natúr Patina avagy Az erózió művészete

A kiállítás október 31-ig látogatható.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments