Dr. Katona István nyugalmazott egri segédpüspök jubileumi miséje Nagykátán

Rózsafüzér Királynője ünnepén október 7-én 10 órakor különleges szentmisén vehettek részt a hívek a nagykátai Szent György-templomban. Dr. Katona István egri segédpüspök atya hálaadó szentmisét mutatott be katolikus hitéért, egész életéért és papi hivatásáért.

Dr. Katona István – aki 8 esztendeig Vác segédpüspöke volt – 95 évvel ezelőtt Nagykátán született, itt is keresztelkedett. Tízen voltak testvérek, ő az ötödik gyermeke volt szüleinek. Édesapja halálával félárva maradt. Nagykátai és szegedi középiskolai évek után a szegedi szemináriumot végezte el 1953-ban. Ugyanezen év június 7-én szentelték pappá Szegeden.

Káplán volt először Újszegeden, majd 1954-től Kiszomborban, 1958-tól pedig plébános Klárafalván, 1970-től Apátfalván, 1987-től Szeged-Rókusvárosban. Közben 1965-től 1967-ig továbbtanult a Hittudományi Akadémián, 1970-ben summa cum laude minősítéssel végzett a Központi Papnevelő Intézetben és szerzett teológiai doktorátust.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Hét végi segítségnyújtások a Börzsönyben

Püspöki pályafutása

1989 november 3-án II. János Pál pápa brixellumi címzetes püspökké és váci segédpüspökké nevezte ki. December 9-én szentelték püspökké. Püspöki jelmondata: „Mane nobiscum Jesu!” (Maradj velünk, Jézusunk!) Mint a Katolikus Iskolai Főhatóság vezetője, az újjászerveződő katolikus iskolák szervezésével és segítésével foglalkozott 1996-ig. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ezt a Pro Pedagogia Christiana kitüntetés arany fokozatával jutalmazta. Amikor betöltötte a 75. életévét, az egyházi előírások szerint kérte a pápától nyugállományba helyezését, de II. János Pál pápa ezt elutasította, így folytatta püspöki szolgálatát.

Egri segédpüspök 1997. október 10., általános helynök pedig 2003. január 20. óta volt. Időnként jelentkezett a Szent István Rádióban a Szentek, szent életű emberek című műsorával, illetve egyéb műsorokban, más alkalmakkor is, ha püspöki megnyilatkozásra van szükség valamely ügyben. A Magyar Érdemrend középkeresztjét 2017-ben kapta meg.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Hét végi segítségnyújtások a Börzsönyben

„Katona István segédpüspök atya kerekesszékben gurult az oltárasztalhoz, nehezen bírt felegyenesedni, a misekönyv szövegét sem tudta elolvasni (plébános atya, dr. Lengyel Zsolt „előimádkozta a liturgia könyörgéseit” neki), de meghatóan imádkozott, és fantasztikusan felépített homíliával tanított bennünket, híveket. Prédikációja a keresztség szentségéről szólt, valamint a többi szentség kegyelmi adományairól. Tüzes lélekkel kért bennünket: keressük meg a plébániai anyakönyvben megkeresztelkedésünk dátumát, és ünnepeljük meg úgy, mint a születésnapunkat. „Isten gyermekei lettünk ezen a napon, kedves testvérek, Jézus testvérei, a mennyország örökösei”- figyelmeztetett szeretetteljesen a könnyen elfeledett keresztségünkre” – olvashatjuk a Váci Egyházmegye honlapján lévő beszámolóban.

Dr. Lengyel Zsolt plébános, esperes atya a közösen megélt pillanatokat elevenítette fel köszöntőjében Katona István segédpüspök atyának. Megköszönte paptársainak, valamint a helyi és a környékbeli híveknek, hogy elfogadták meghívását és eljöttek, hogy együtt ünnepeljenek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Hét végi segítségnyújtások a Börzsönyben

A szentmise záróáldása után Katona István egri segédpüspök atya a nagykátai hívekkel, valamint családtagjaival találkozott a plébánia kertjében. (Forrás és fotók: vaciegyhazmegye.hu és Wikipédia)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments