Közel háromszáz szakemberrel veszik fel a harcot a kiberbűnözők ellen

Október 1-jén egy országos kibernyomozói szervezet jött létre, amelynek célja, hogy még hatékonyabban léphessenek fel az online térben elkövetett jogsértések ellen A közel háromszáz fős egység speciális informatikai és kriminalisztikai ismeretekkel rendelkezik, és a rendőrség teljes kibervédelmi tevékenységét összehangolja – olvashatjuk a Magyar Rendőrség Facebook oldalán.

A közleményből megtudjuk, hogy az online térben elkövetett jogsértések – ezen belül leginkább a vagyon elleni online csalások száma – az utóbbi öt évben folyamatosan emelkedett. A rendőrséghez az elmúlt időszakban rendkívül sok ilyen típusú feljelentés érkezett, a sértetteknek okozott kár mostanra elérte a több milliárd forintot.

A rendőrség eddig is több fronton küzdött a jelenség ellen, intenzív bűnmegelőzési kampányaik során széles körben bemutatták a főbb csalási formákat, az iskolai programjaikba beépítették az online biztonság oktatását. Kibervédelmi nyomozóik éjjel-nappal dolgoztak a bűncselekmények felderítése és az elkövetők felelősségre vonása érdekében. 2022-ben pedig a rendőrség is csatlakozott a KiberPajzs elnevezésű együttműködéshez, amely során intézmények és piaci szereplők indítottak közös kampányt a lakosság kiberbiztonságának növelése érdekében. Az együttműködő szervezetek között gyors és hatékony jelzőrendszer alakult ki, a lakosság kibertudatosságának növelése is összehangoltan zajlik.

A határokon átnyúló és a világ valamennyi országát érintő kiberbűnözésben megjelentek a jól szervezett bűnözői csoportok. Ezekre a folyamatokra reagálva és a bűnözőkkel szembeni még hatékonyabb fellépés érdekében 2023. október 1-jén egy országos kibernyomozói szervezet alakult a rendőrségen belül – olvashatjuk.

A közel háromszáz főt az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztályán újonnan megalakult Kiberstratégiai Osztály munkatársai koordinálják, akik a rendőrség teljes kibervédelmi tevékenységét összehangolják, továbbá a nemzetközi kapcsolattartásért is felelősek. Ugyanakkor a szakterületet jól ismerő munkatársakkal bővítették és erősítették a területi nyomozóhatóságok – vármegyei rendőr-főkapitányságok, Budapesti Rendőr-főkapitányság, Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda – állományát is. Az egység összehangoltan dolgozik a bűncselekményre utaló elsődleges jelzéstől a felderítésen át, egészen az ügy vádemeléséig. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments