Megemlékezés és sportolás: idén is váltófutással tisztelgett a Váci Reménység az aradi vértanúk előtt

Harmincnegyedik alkalommal rendezte meg a Kegyeleti Váltófutást a Váci Reménység Egyesület október 5-én, csütörtökön. A Vanyek Béla Sportcentrum futópályája így idén is Vác, valamint a térség iskoláinak a tanulóitól volt hangos, akik a vándorkupa megszerzése érdekében mérkőzhettek meg egymással.

Október 6-án az ország minden pontján megemlékeznek az 1848-49-es szabadságharc bukásáról és tisztelegnek az ezen a napon kivégzett 13 aradi vértanú áldozathozatala előtt. A közös emlékezésnek pedig számos formája ismert: általában beszédek, esetleg megkoreografált produkciók keretében szokták megismertetni a fiatalabb generációval is, hogyan küzdöttek elődjeink a szabadságért és a polgárosodásért a nemzet születésének hajnalán.

 

Vácon már hagyományosan nem csak a megszokott módon, hanem kegyeleti váltófutás keretében is igyekeznek elültetni ezeket a gondolatokat a diákokban, miközben ők jól szórakozhatnak, illetve sportolhatnak.

 

„A Váci Reménység Egyesület életében ez az esemény az, amelyik az egyik legnagyobb múltra tekint vissza. És bizony azt látom, hogy most már nem csak Vác, hanem a város térségében lévő települések diákjainak az életében is nagyon fontos szerepet játszik, hiszen nem csak a helyi ifjúság van jelen, hanem penciek és szendehelyiek is érkeztek” – köszöntötte Fábián Fédra, a szervezet elnökségi tagja a rendezvényre szép számban ellátogató fiatalságot. „De azt látom rajtatok is diákok, hogy minden évben nagyon lelkesen jöttök ide és ez nagyon nagy élmény számomra, hiszen ez azt bizonyítja: a sport, a haza szeretete és az emlékezés még mindig mindenki számára fontos.”

 

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Laller Racing: Győzelmet győzelemre halmoz Torma Luca

A szerdai borongós és a csütörtök reggeli hűvös időjárás után ráadásul a nap is kisütött, így ezen a kellemes őszi délelőttön a versenyzők és szurkolók egyaránt jókedvűen várhatták a verseny kezdetét. Az eseményen a már jól megszokott módon három kategóriában lehetett indulni 13-13 fős csapatokkal: elsőként az általános-, majd a középiskolás lány, illetve fiú csapatok mérkőztek meg egymással, végül pedig a felnőtt korosztály vegyes alakulatai váltották egymást. Továbbá idén is a rajtvonal mögé állhattak a Cházár András EGYMI diákjai, akik magukat három csoportra osztva versenyeztek.

„A speciális helyzettel élők segítenek abban, hogy tényleg az értéket nézzük a másik emberben, úgy ahogy a sport is mindig tanít bennünket valami értékesre, valami jóra” – fogalmazott Balázs András helyettes plébános, aki a felnőttek mezőnyében maga is megmérettette magát. „Mindenkinek azt kívánom a közös sportolás, az emlékezés az aradi vértanúkra segítsen bennünket abban, hogy egységben, közösségben tudjunk játszani, felfelé tudjunk tekinteni és valóban az értéket tudjuk egymásban keresni.”

A zárógondolatok után végül felsorakoztak az indulók, hogy meghallgassák az eredményhirdetést.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy évtizedes a váci kézilabdasport ifi bajnoki sikere

A lánycsapatok közül általános iskolás korosztályban az Árpád Fejedelem Általános Iskola lett az első, míg a középiskolások közül a Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium növendékei győzedelmeskedtek és egyben ők is vihették haza a lányok vándorkupáját.

A fiúknál a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói futották a legjobb eredményt a legkisebbeknél, míg a nagyoknál ugyancsak a boronkaysok állhattak a dobogó legfelső fokára és vihették haza a fiúknak járó vándorkupát.

A felnőtteknél pedig az Apor Vilmos Katolikus Főiskola egysége bizonyult a leggyorsabbnak. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments