Megnyílt a Vác Városháza Galéria

Minden település életében, legyen az falu, vagy város, nagyon fontos esemény, ha új képzőművészeti galéria nyílik valamelyik épületében. Új galéria, ahol kulturális értékeket, művészeti alkotásokat láthat a közönség, helyszín, ami hangulatos kiállításmegnyitóknak, tehát társadalmi eseményeknek adhat a jövőben otthont. Eseményeknek tehát, ahol találkozik a művészi lélek és az alkotásokat megtekintő közönség. Jó esetben – és ez Vácott igen gyakran előfordul – ilyetén módon találkozik a két lélek, ami egy igazán nagy emberi élmény. Különösen ebben a zűrzavaros, érzelmileg kavargó világban.

 

Az új kiállítóhely neve a meghívó szerint Vác Városháza Galéria. Váci pillanatok – Városunk művész szemmel címmel látható az első tárlat. A falakon helyi és környékbeli festőművészek, valamint a Forte Fotóklub Vác tagjainak munkái láthatóak. Maga a megnyitó egyébként a magyar festészet napjához kapcsolódik. „Én képeket akarok látni a falakon, hogy újra kinyissák elém a világot…” – írta Babits „Örökkék ég a felhők mögött” című versében. Mennyire igaza van. A Vác Városháza Galéria jelenlegi kiállításán látható alkotások valóban kinyitják számunkra a világot, megmutatják Vácot úgy, ahogy az alkotók látják, érzik, érzékelik. Sokféle képzőművészeti technikát találhatunk a falakon, festmények, fotók, grafikák.

Koltai-Dietrich Gábor festőművész, művelődésszervező köszöntötte a vendégeket.  Ahogy fogalmazott, Vác Város Önkormányzata nevében itt a városháza folyosóján ezen ünnepélyes alkalommal nemcsak egy kiállítást nyitnak meg, aminek címe Váci pillanatok – Városunk művész szemmel, hanem tulajdonképpen magát a Vác Városháza Galériát. Jeles pillanat ez most itt a városháza épületének a történetében is – mondta a művelődésszervező.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Emlékhelyek napja a váci Hétkápolnánál

Inotay Gergely alpolgármester megnyitóbeszédében visszatekintett arra az időszakra, amikor ugyan voltak képek a városháza folyosóin, de azok nem igazán Vácról szóltak. Visszaemlékezett arra, hogy amikor látta, hogy a falakon képek voltak, alkotások, ennek, mint jelenségnek alapvetően örült. Ami szerinte egy szenzációs ötlet, hogy a városháza, mint egyfajta nyílt galéria, egy bárki számára nyitott művészeti kiállítótér jelenjék meg a város életében. Inotay Gergely azokat a kiállított képeket és tárgyakat valamelyest távol érezte magától is, meg a várostól is. Azért, mert nem Vácról szóltak és akkor rögtön megfogalmazódott benne, hogy ezeken a falakon nagyon jó ötlet képeket bemutatni, de szeretnék egy picit közelebb hozni a városhoz. Az így üresen maradt falakra álmodták meg ezt a galériát. Az alpolgármester elmondta még, hogy természetesen ez egy kezdet és nem a vége valami folyamatnak. A kezdet mindig ígéri a sokféle és sokszínű folytatást. Azon vagyunk – folytatta-, hogy minden váci alkotónak teret adjunk. Reméli, hogy a megnyitón megjelent nagyszámú közönség egy inspiratív és intuitív gondolkodást tud kezdeni e tekintetben és segítenek tovább álmodni, hogy merre folytassák. Aláhúzta, hogy a ház nagy, fal van bőven.

A kiállításmegnyitót a meghívó szerint nem csak Matkovich Ilona polgármester asszony jegyzi, hanem Németh Árpád festőművész is, aki a város művészeti életének egyik főszervezője és nagyon sok ötletadója. Mivel Németh Árpád nem tudott részt venni és méltatni a műveket, így az általa írt megnyitóbeszédet is Inotay Gergely osztotta meg a szép számmal megjelent vendégeknek. Németh Árpád kiemelte: új képzőművészeti anyag került most a városháza folyosóin a falakra és ezzel indítjuk el a Vác Városháza Galéria kiállítási programját. Terveink szerint ennek keretében rendszeresek lesznek a kiállítások, amelyeknek az lenne az egyik célja, hogy változatos képi anyag jelenjen meg ezen a sokak által látogatott helyen. Másrészt folyamatosan kapjanak lehetőséget a Vácon, vagy éppen a környékünkön élő alkotók, az általuk készült munkák bemutatására. Bár a városnak is van egy jelentős gyűjteménye, amely szintén lehetővé teszi a tematikus, vagy alkotói csoportok szerinti válogatások bemutatását, mégis elsőként a nemzetiségi alkotók és az idén tízesztendős Forte Fotóklub Vác munkáiból válogattunk. Ezzel az elképzeléssel indítjuk útjára ezt a galériát. Az első, most bemutatásra kerülő anyag szinte kínálta magát, hiszen egy olyan gyűjteményből is válogattunk, amely évenkénti kiállítási címében Váci hangulatokként volt meghirdetve. Így a mostani kiállítási anyag tulajdonképpen éppen Vácról szól, melyet a címe is tükröz: Váci pillanatok. A váci nemzetiségi önkormányzatok kezdeményezésére és támogatásukkal jött létre ez a bizonyos nemzetiségi gyűjtemény, amely a mostani kiállításnak a legnagyobb részét alkotja. Köszönet illeti ezért a váci ruszin, szlovák, görög, ukrán és roma nemzetiségi önkormányzatokat, emellett pedig a Forte Fotóklub Vác tagjainak is köszönet jár, akik Vácról készült képeikkel emelik a kiállítás színvonalát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Buchnitz Norbert: Natúr Patina avagy Az erózió művészete

A nemzetiségi önkormányzatok több mint másfél évtizedet fogtak össze és elhatározták, alkotótábort hoznak létre a Váci Világi Vigalom idején. Meghívtak egy-egy olyan alkotóművészt, aki az adott nemzetiség tagja és vállalja, hogy itt alkot néhány napig Vácon, majd pedig kiállítás keretében bemutatja munkáit. Az önkormányzatok Németh Árpád festőművészt kérték fel a tábor szervezői és a kiállítás kurátori feladataira. Ebben a Madách Imre Művelődési Központ részéről Koltai-Dietrich Gábor festőművész és művelődésszervező volt partnere, aki rendszeresen részt vett a munkálatokban. Pár év alatt kiderült azonban, hogy az alkotótábor túl nagy vállalás volt, így aztán egyszerűsödött a dolog, és egy ünnepélyes kiállítással kapcsolódtak a városi rendezvényekhez. A Váci Világi Vigalomnak mintegy bevezető eseményeként. Németh Árpád a Forte Fotóklub Vác kapcsán kifejtette: 2013 januárjában alakult és rövid idő alatt az ország legnagyobb taglétszámú ilyen jellegű csoportosulásává fejlődött. Elsősorban a klub alapítójának és jelenlegi vezetőinek Cservenák Péter fotóművésznek köszönhetően. A Forte Fotóklub Vác megalakulása után nem sokkal tagja lett a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének, valamint 2015-ben elnyerte a Fotóművészeti Nyári Egyetem és a harminckettedik MAFOSZ szalon rendezési jogát is – fejezte be Németh Árpád.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nyílt nap a Vízi Turisztikai Megállóhelyen

Az eseményt színesítendő közreműködött még Nedeczky Júlia és Farkas Virág, akik hangulatos zenei előadással nyitották, majd a végén zárták a kiállításmegnyitót. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments