Újból egyházi épületet fejlesztenek kormányzati forrásból Vácon

170 millió forintos kormányzati támogatásból újul meg a váci Piarista Gimnázium külső és belső homlokzata. A váci Nagyboldogasszony-székesegyház, valamint a hitéleti központ 4 milliárd forintos felújítása után így a város egyházi tanintézményét is jelentős pályázati összegekből fejlesztik.

Már javában zajlik a város műemlékvédelem alatt álló tanintézményének, a Piarista Gimnáziumnak a homlokzat felújítása. A hosszas előkészületi munkálatok után a belső udvar falait már állványzatok borítják és a kivitelező cég szakemberei azon dolgoznak, hogy a diákok minél hamarabb újra szabadon birtokba vehessék az iskola focipályáját. A tanítás ugyanis nem állt le, és bár a munkálatok alapvetően nem befolyásolják a tanítást, viszont felnőtt felügyelet nélkül egy munkaterületre nem engedhetik ki a fiatalokat. De abban bíznak, hogy néhány héten belül elkészül a belső homlokzat és megkezdődhet a külső renoválás.

Kalász Ákos igazgató távollétében szerda délután egy sajtótájékoztató keretében Horváthné Stumm Erzsébet igazgatóhelyettes köszönte meg a támogatást, illetve olvasta fel az intézményvezető levelét. Mint elmondta, az iskola homlokzatai a város fontos turisztikai területei felé néznek, a beruházásnak köszönhetően pedig így méltóvá válnak a gyönyörű barokk környezethez és a falakon belül megvalósuló munkához egyaránt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Fülemülék éjszakája Vácon

„Örömteli, hogy a 300 éves iskola állandó belső és külső megújulásban lehet. Megújuló homlokzatunk támogatása nemcsak a kormány, a minisztérium anyagi hozzájárulását jelenti, hanem elismerést is kifejez. Köszönjük a támogatást, köszönjük az elismerést. A piarista iskola hitben és tudásban pallérozott fiatalokkal hálálta meg a támogatást mindig is történelme során. Tettük ezt itt Vácon eddig is és tesszük a jövőben is” – fogalmazott levelében az igazgató. Továbbá hozzátette: az elmúlt években a piarista rendnek kifejezett célja volt a pedagógiai megújulás. Ennek nyomán épülhetett meg a komplex természettudományos laboratórium, alakíthatták ki a sávos képzési modelljüket, valamint a változatos módszertanú belső vizsgarendszerüket.

Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ehhez azt tette hozzá, hogy Vácon az iskolák közkedveltek, a Piarista Gimnáziumba is többszörös túljelentkezés van, tehát fontos, hogy a belső minőség külsőleg is meg tudjon jelenni, és a város ikonikus épületei meg tudjanak újulni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci majális a Duna-parton

„Ha valami 300 évig fennáll az azt jelenti, hogy generációról generációra mindig megújult. Ráadásul a megújulás mindennapi rutinjában benne van az értékőrzés is, hiszen a Piarista Gimnázium ugyanazokat az értékeket hirdeti ma, mint háromszáz évvel ezelőtt. Nem divatos hóbortoknak hódol, hanem örök értékeket képvisel, kétezer éves örök értékeket. De mindemellett mindig új, megújult környezetben” – nyilatkozta a képviselő, hozzátéve, hogy ez a beruházás nem csak a homlokzatot érinti: többek között megújul a vízszigetelés, valamint kicserélik az ablakpárkányokat is.

Végezetül a Váci Napló kérdésére a politikus a keddi parlamenti vitában elhangzott bírálatokra is válaszolt. A Rétvári Bence által előterjesztett, oktatásügyet érintő törvényjavaslatra reagálva ugyanis több ellenzéki kollégája azt a kritikát fogalmazta meg, hogy arányaiban lényegesen több támogatást kapnak az egyházi fenntartású tanintézmények, mint az államiak. Így másnap, egy ugyancsak felekezeti iskola fejlesztésének a bejelentésénél felelevenítettük ezt az értékelést. A képviselő azonban az országgyűlési felszólalásához hasonlóan, ezúttal is cáfolta ezeket a vádakat. Mint elmondta: „Számunkra minden gyerek ugyanolyan fontos, járjon állami, egyházi vagy más iskolába. A költségvetésben, akiknek van állami megállapodása közfeladat ellátásról, mindenki ugyanazt a támogatást megkapja és mindenki ugyanúgy tud a gyerekekről gondoskodni.”  ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments