Vedd észre, hogy nem lát! – Játékos megoldások a gyermekkori látásromlás megelőzéséhez

Sokszor hunyorog, kicsit bizonytalanul mozog, fáradékony, sőt, rajzolni sem szeret igazán? Óvodás korban nehezebb észrevenni a látásromlás jeleit, de nem teljesen lehetetlen.

A Mesél a szemünk program szakértőinek új, játékos ötlete, a Fényles, a látásromlás korai felismerésében segíti a kisgyermekes szülőket. Szülőként viszont nemcsak a felismerés folyamata jelenthet kihívást, akkor sincs könnyű dolgunk, ha a mindennapokban szeretnénk tenni a gyerekek szemének egészségéért.  Mesés keretbe helyezve azonban ez is könnyebb lehet, például az óvodások határtalan képzeletvilágára építő interaktív gyakorlatok, a Fényleckék és a fénygömböcök óvodai küldetése révén. Nézd meg a Mesél a szemünk szakértőinek játékos módszereit!

Felismerni a felismerhetetlent?

A Mesél a szemünk kezdeményezés célja a társadalom egyre nagyobb hányadát érintő gyermekkori rövidlátás és látásromlás visszaszorítása, aminek fontos lépcsője az arra utaló jelek korai felismerése. Éppen ezért a Mesél a szemünk szemész szakemberek közreműködésével megalkotott, egyedülálló mesevilága, valamint a Plukkido pszichológusainak játékos megoldásai már ebben is segítik a szülőket. Az új mesebeli kaland, a Fényles olyan hétköznapi helyzeteket és tevékenységeket foglal mesés keretbe, amik során a látásromlás jelei célzottan felismerhetők. „A játékos próbatételek lehetőséget adnak a szülőknek, hogy a gyerekekkel közösen, akár már óvodás korban azonosítsák az esetleges szemproblémákat. Ezáltal pedig időben szakemberhez fordulhatnak, ami egyes esetekben rendkívül fontos az adott kezelés eredményességének szempontjából” – fűzte hozzá dr. Serfőző Csilla gyermekszemész szakorvos.

Tippek a mindennapokra

A doktornő szerint a rövidlátás hazánkban is egyre több gyermeket érint, ezért különösen fontos, hogy időben felismerjük a megjelenését, hiszen minél korábban derül fény egy problémára, általában annál több lehetőség van a megoldására. De mégis, hogy működik ez a hétköznapokban?

Ha egy gyerek

szokatlanul sokat hunyorog,

gyakran dörzsöli a szemét,

sokszor panaszkodik fejfájásra,

feltűnően közelről nézi a TV-t, a tabletet, a telefont, szinte belebújik a könyvekbe,

a korábban messzebbről is jól észlelt tárgyakhoz egyre közelebb igyekszik kerülni,

játék közben vagy különböző feladatok megoldása során nehezen fókuszál, koncentrációs nehézségekkel küzd és fáradékonyabb, mint általában,

esetleg rajzolni sem szeret már igazán,

akkor érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulni, hogy kiderüljön, mi állhat a háttérben.

Életmódváltás játékosan

A Mesél a szemünk kezdeményezés játékos megoldásai lehetőséget adnak arra, hogy már óvodás korban is felismerjük a látásromlás jeleit. A mesék azonban nemcsak a felismerésben, hanem a megelőzésben is segítenek. A mesebeli fénygömböcök változatos kihívásokon keresztül motiválják a kisgyerekeket a sokszor leginkább nyűgnek tűnő életmódbeli ajánlások elsajátításában. Az interaktív küldetések, a Fényleckék mesés keretbe foglalva ösztönzik, hogy minél több időt töltsenek a szabadban mozgással, emellett a gyerekek nyelvén felhívják a figyelmet a távolba nézés jótékony hatásaira és a közelre nézés alapvető szabályaira. Így támogatva, hogy a látásromlás megelőzését, illetve lassítását segítő életmódbeli ajánlások könnyedén beépüljenek a gyerekek mindennapjaiba.

Fényjáték az óvodában

A kisgyerekek hétköznapjai azonban javarészt az óvodában telnek, ezért a Plukkido pszichológusai szemész szakemberek életmódbeli ajánlásait beépítve kifejezetten óvodák számára is készítettek egy varázslatos küldetést, ami a Fényjáték az óvodában pályázat részeként a Plukkido meseszövő applikációjában érhető el. Az óvodások határtalan képzeletvilágára építve ugyanis nagyon sokat tehetünk a szem egészségének védelméért nemcsak otthon, hanem közösségben is. Az óvodai csoportok ráadásul a fénygömböcök küldetésének teljesítésével most a látás hónapjának alkalmából közel 2 millió Ft összértékű  ajándékokat is nyerhetnek. A Fényjáték az óvodában pályázat részletei a Mesél a szemünk weboldalon érhetőek el. (Plukkido sajtóközlemény) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments