99 év 99 kép – Fényképek Habsburg Ottó életéből

A Helikon Kiadó gondozásában jelent meg és már megvásárolható a könyvesboltokban az egykori trónörökös, Habsburg Ottó életét bemutató könyv, mely különleges ajándék lehet a karácsonyfa alá nem csak a történelem és a fotográfia iránt érdeklődőknek.

111 éve, november 20-án született Habsburg Ottó, az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fia.  Habsburg Ottó politikus, közíró, az Európai Parlament volt tagja, a Páneurópai Piknik egyik kezdeményezője, a Adenauer–Schuman–De Gasperi-féle Európa-eszménynek képviselője és szorgalmazója. Utolsó Habsburg-trónörökös, aki évtizedekig igényt formált a trónra, 1961-ben azonban lemondott osztrák trónöröklési jogáról, hogy Ausztriába beléphessen, aminek ez volt a feltétele. 98 éves korában álmában érte a halál.

A „szőkefürtös kis trónörökös” első éveibe, a Madeirára száműzött királyi család mindennapjaiba, a müncheni magyar menekülttáborból induló szerelem és házasság évtizedeibe, valamint Európa 20. századi történelmének meghatározó pillanataiba is bepillantást ad a most megjelent 99 év 99 kép – Fényképek Habsburg Ottó életéből című kötet. A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tizenegy éve hunyt el Regőczi István, az árva gyermekek segítője - A katolikus pap nevét viselő Regőczi Alapítvány a koronavírus áldozatainak gyermekeit támogatja

A 99 év 99 kép – Fényképek Habsburg Ottó életéből című fotókönyv alapja a Habsburg Ottó hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány kezelésében lévő, mintegy 30.000 darabot számláló fotógyűjtemény. Dékány Szilveszter gyűjteményi főmunkatárs, a kötet képeinek válogatója és szerkesztője előszavában így fogalmaz:

…”a 2018-ban Budapestre szállított fényképanyag legkorábbra datálható képei a 19. század végén születtek, elsősorban a Habsburg család tagjairól, a legkésőbbiek pedig az ezredforduló idején, Habsburg Ottó utolsó éveinek társasági és családi eseményeit örökítik meg. Kifejezetten bőséges az első világháború időszakában készült, IV. Károly különböző frontlátogatásait bemutató képanyag, míg a második világháború éveiből, főleg Habsburg Ottó amerikai tartózkodása idejéből csak elszórtan találhatók fotók. A gyűjtemény legnagyobb részét azok a családi és hivatali képek alkotják, amelyek a gyermekkorától és a száműzetés éveitől kezdődően egészen élete végéig mutatják be Habsburg Ottó mindennapjait.”

A fotókon: Habsburg Ottó testvéreivel Baszkföldön (1925 körül) – Habsburg Ottó Nyugat-Berlinben (1989) (Forrás és fotók: Habsburg Ottó Alapítvány sajtóanyag)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments