99 év 99 kép – Fényképek Habsburg Ottó életéből

A Helikon Kiadó gondozásában jelent meg és már megvásárolható a könyvesboltokban az egykori trónörökös, Habsburg Ottó életét bemutató könyv, mely különleges ajándék lehet a karácsonyfa alá nem csak a történelem és a fotográfia iránt érdeklődőknek.

111 éve, november 20-án született Habsburg Ottó, az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fia.  Habsburg Ottó politikus, közíró, az Európai Parlament volt tagja, a Páneurópai Piknik egyik kezdeményezője, a Adenauer–Schuman–De Gasperi-féle Európa-eszménynek képviselője és szorgalmazója. Utolsó Habsburg-trónörökös, aki évtizedekig igényt formált a trónra, 1961-ben azonban lemondott osztrák trónöröklési jogáról, hogy Ausztriába beléphessen, aminek ez volt a feltétele. 98 éves korában álmában érte a halál.

A „szőkefürtös kis trónörökös” első éveibe, a Madeirára száműzött királyi család mindennapjaiba, a müncheni magyar menekülttáborból induló szerelem és házasság évtizedeibe, valamint Európa 20. századi történelmének meghatározó pillanataiba is bepillantást ad a most megjelent 99 év 99 kép – Fényképek Habsburg Ottó életéből című kötet. A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.

A 99 év 99 kép – Fényképek Habsburg Ottó életéből című fotókönyv alapja a Habsburg Ottó hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány kezelésében lévő, mintegy 30.000 darabot számláló fotógyűjtemény. Dékány Szilveszter gyűjteményi főmunkatárs, a kötet képeinek válogatója és szerkesztője előszavában így fogalmaz:

…”a 2018-ban Budapestre szállított fényképanyag legkorábbra datálható képei a 19. század végén születtek, elsősorban a Habsburg család tagjairól, a legkésőbbiek pedig az ezredforduló idején, Habsburg Ottó utolsó éveinek társasági és családi eseményeit örökítik meg. Kifejezetten bőséges az első világháború időszakában készült, IV. Károly különböző frontlátogatásait bemutató képanyag, míg a második világháború éveiből, főleg Habsburg Ottó amerikai tartózkodása idejéből csak elszórtan találhatók fotók. A gyűjtemény legnagyobb részét azok a családi és hivatali képek alkotják, amelyek a gyermekkorától és a száműzetés éveitől kezdődően egészen élete végéig mutatják be Habsburg Ottó mindennapjait.”

A fotókon: Habsburg Ottó testvéreivel Baszkföldön (1925 körül) – Habsburg Ottó Nyugat-Berlinben (1989) (Forrás és fotók: Habsburg Ottó Alapítvány sajtóanyag)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments