A megyéspüspök megáldotta a PüspökVác látogatóközpont Jó Pásztor-kápolnáját

Marton Zsolt váci megyéspüspök november 10-én megáldotta a PüspökVác Látogató- és Rendezvényközpont Jó Pásztor-kápolnáját. A rendezvényközpont részeként a kápolna elsősorban a lelkigyakorlaton résztvevők, zarándoklatra érkezők számára biztosít imádkozásra, szentmise bemutatására alkalmas helyet.

A PüspökVác Látogató- és Rendezvényközpont 2023. áprilisában nyílt meg a váci püspöki palota egykori gazdasági épületének teljes újjáépítését és átalakítását követően. A központban 150 fő befogadására alkalmas rendezvényterem működik, teljes körű rendezvényszolgáltatással, saját főzőkonyhás cateringgel, valamint itt fogadják a püspöki palotába érkező látogató csoportokat is. Az épületegyütteshez kapcsolódik a Migazzi Vendégház, ahol szekciótermek és szálláshelyek is bérelhetők.

A rendezvényközpont egyházi és világi vendégeket, képzéseket és rendezvényeket egyaránt fogad. A lelkigyakorlaton résztvevők vagy zarándoklaton ide betérők számára mostantól fogva látogatható lesz a Jó Pásztor-kápolna, amely az épület belső udvarából nyílik. Kialakítását tekintve egyszerű, letisztult képet nyújt, a rendezvényközpont szívében található tér. Az ajtaja melletti nagy kerek opálüveg ablaka a halott Krisztust magába fogadó barlang feltámadáskor megnyíló bejáratára emlékeztet. Egyszerre engedi be a fényt és zárja ki a külvilágot azok számára, akik imádságra térnek be a kápolnába.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A váci hulladékudvarba már használt ruhákat és textilákat is lehet vinni

A kápolnát november 10-én szentmise keretében áldotta meg Marton Zsolt megyéspüspök. A szentmisén részt vettek a Váci Székeskáptalan tagjai, az egyházmegye esperesei, szakpasztorációs referensei, a Vácon szolgálatot teljesítő atyák, valamint az egyházmegye központi intézményeinek vezetői és munkatársai.

A szertartás kezdetén Marton Zsolt megáldotta a vizet, amellyel meghintette a jelenlévőket, a falakat és az új oltárt. Az igeliturgia elején megáldotta az ambót, ahonnan Isten igéjét olvassák fel a szertartások alatt.

„Az igazi imádók lélekben és igazságban fogják imádni az Atyát.” – idézte a püspök szentbeszédében a Szentírást. – De akkor miért van szükség épített helyre? – tette fel a kérdést. Az ember ősi vágya az Istennel való találkozás. Igényli, hogy legyen egy különleges hely erre a találkozásra. Példa erre a pogány rítustól kezdve a kereszténység megszületéséig a különböző kultuszhelyek létesítése. – folytatta Marton Zsolt. Meg akarjuk érinteni a megérinthetetlent, látni szeretnénk a láthatatlant. Ezért építünk oltárt, vesszük körbe díszekkel a liturgikus teret, ezért van szent hely, ahol a világtól elvonulva, bensőséges módon tudunk találkozni Istennel. Az oltár a köztünk élő Krisztust fejezi ki és azt az örök hálát, amelyet Krisztus értünk vállalt áldozatáért szeretnénk kifejezni a szentmise bemutatásával – mondta Marton Zsolt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az egyház és a szakemberek párbeszéde a segítségnyújtásban

Ezt követően került sor az oltár felszentelésére, a teljes oltárlap krizmával való megkenésére, a tömjénezési szertartásra, végül pedig az új oltáron terítőt, keresztet és gyertyatartókat helyeztek el, amelyeken meggyújtották a Krisztus világosságát jelző gyertyákat, valamint kivilágították az egész kápolnát.

Az Eukarisztia liturgiáját követően a püspök az Oltáriszentséget ünnepélyesen elhelyezve felavatta a tabernákulumot. (Forrás és fotók: vaciegyhazmegye.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments