Elkészültek a váci szennyvíztisztító fejlesztésével

Több mint 5 milliárd forintból újult meg a váci szennyvíztisztító telep. A Mészáros és Mészáros ZRT. által megnyert és végrehajtott beruházáson belül pedig sor került a meglévő és üzemelő egységek fejlesztésére és korszerűsítésére, valamint a hálózati átemelők rekonstrukciójára is.

Már hónapok óta az akkumulátorgyártás az országos közbeszéd egyik legmeghatározóbb eleme. Magyarország Kormánya ugyanis töretlenül ragaszkodik azon célkitűzéséhez, hogy hazánkat teszik Európa második legnagyobb akkumulátorgyártójává. A közelmúltban a legnagyobb sajtóvisszhangot vélhetően a debreceni tervek, illetve az azokkal szembeni lakossági ellenállás kapta, de a gödi Samsung-gyár ugyancsak rendre visszatérő elem a téma kapcsán. A váciak körében legalábbis biztosan. A dél-koreai vállalat régión belüli terjeszkedése, szennyvízelvezetése és kapacitásbővítése számos vitának volt a forrása. A helyiek több ízben is kifejezték aggodalmukat a Vácra érkező szennyezett iszap és folyadék tárolása vagy éppen az ivóvíz utánpótlása kapcsán. Az ellenszenv pedig a szakértők válaszainak a hallatán se csökkent. Így nem meglepő, hogy az elkészült beruházás bejelentésekor a vízmű vezetése a környezet- és az egészségtudatosságot igyekezett az előtérbe helyezni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Pápay Eszter: Változó kor

„A DMRV Zrt., mint a térség meghatározó szolgáltatója, fejlesztési célkitűzéseinek megvalósítása során kiemelt figyelmet fordít a hazai és uniós előírások teljesítésére. Mindemellett szem előtt tartjuk a fogyasztók, a lakosság és az önkormányzatok igényeinek és elvárásainak megfelelő minőségű szolgáltatás megvalósítását” – fogalmazott Virág László, vezérigazgató, majd hozzátette: a vállalat az elmúlt években sikeresen pályázott több eu-s pályázati lehetőségre is, melynek köszönhetően ilyen forrásokból valósulhatott meg számos vízi közmű beruházás.

Mint elhangzott, műszaki fejlesztésre 19 európai uniós támogatást nyertek, összesen 32 milliárd forint értékben, melyből szennyvíztelepeik fejlesztésére 12 milliárd forintot fordíthattak. Ezen beruházások egyike volt a tárgyalt Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében megvalósuló, a kormány által nemzetgazdasági szempontból kiemelt projekt is. Ez a váci szennyvízelvezetési agglomeráció szennyvíztisztításának kapacitásnövelésével és korszerűsítésével jött létre. A támogatás, így a szerződés megkötése 2016 áprilisában történt és a további pótmunkákkal kiegészülve a projekt összköltsége 5,2 milliárd forint lett, melyből a megítélt 95%-os támogatás 4,9 milliárd forint volt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci majális a Duna-parton

 

„A váci szennyvízelvezetés és -tisztítás fejlesztése nemcsak a térség lakosainak, vállalkozásainak a lehetőségeit, életminőségét és komfortját javítja, de alapvető jelentőséggel bír a közegészségügy és a környezet védelmében is, s mint minden infrastrukturális fejlesztés, hozzájárul a térség és az ország gazdasági fellendüléséhez, idegenforgalmi vonzerejének a növeléséhez” – mondta V. Németh Zsolt államtitkár, ő általa is kiemelve azt, hogy a vízkészletünk tudatos, átgondolt, felelősségteljes, fenntartható kezelése létfontosságú abban a tekintetben, hogy megfelelő választ tudjunk adni a jövő kihívásaira. Ezeknek a lépéseknek pedig a szennyvízelvezetés és tisztítás a kulcseleme.

Vác város szennyvíztisztító telepének első levegőztető-, utóülepítő- és iszapstabilizáló medencéit 1972-ben helyezték üzembe, s azóta több bővítésen, fejlesztésen és korszerűsítésen esett át, míg a 2000-es évek elején elérte a mai formáját. A helyi üzem regionális feladatokat is ellát: Vácon túl további 16 település, valamint a gödi Samsung ipari szennyvizét fogadja, tisztítja eleven iszapos biológiai technológiával. Ahhoz, hogy a túlterhelt telep meg tudjon felelni a szigorodó tisztítási feltételeknek, elengedhetetlen volt a korszerűsítés – hangzott el az eseményen.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Fülemülék éjszakája Vácon

„Nyilván Vácon volt egy szennyvíztisztító telep az akkori kornak megfelelő technológiával, de látva itt a lakosság növekedésből fakadó fejlesztési lehetőségeket és igényeket, mindenféleképpen újra kellett tervezni a technológiát, amelyre mi a kivitelezés megkezdésekor már egy műszaki engedély keretében tudtunk vállalkozni és így egy előkészített projektet tudtunk megkezdeni és kivitelezni – mondta Pélyi Róbert, a Mészáros és Mészáros ZRT. területi igazgatója. – A projekt nem csak a szennyvíztisztító telepről szólt, ezen beruházásnak tárgya volt még az agglomeráció hálózatában található szennyvízátemelők felújítása, melynek keretében megvalósult 25 darab hálózati átemelő rekonstrukciója a rádiótechnikai rendszerrel együtt, valamint az Attila utcában az egyesített rendszerű csatorna szétválasztása is.”

A program a szennyvíztisztító telep bejárásával zárult, aminek a során szakemberek kíséretében kaphatott betekintést a helyi sajtó a megújult üzem működésébe. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments