Esztergomban indul a MOHU országos hulladékudvar-építési programja

2023 novemberében elkezdődik a MOHU nagyszabású, országos hulladékudvar-építési programja, melynek első helyszíne Esztergom. A korszerű létesítmény várhatóan 2024 májusától várja a város és térsége lakosságát, amelyet a következő tíz évben országszerte további 82 hasonló létesítmény követ. Első körben többek között Tiszaföldváron, Karcagon és Veresegyházán. Az új hulladékudvarokban megnövekedett nyitvatartással várják a lakosokat és sokkal szélesebb lesz a leadható anyagok köre. A leadott hulladék mennyiségét és szállítását egy transzparens informatikai rendszer az ún. Waste tracking ellenőrzi. A hulladékudvar-rendszer fejlesztésének célja az újrahasznosítás növelése, a lerakás csökkentése és környezetünk megóvása. A MOHU a hazai hulladékudvarok fejlesztése érdekében több, mint tízmilliárd forint értékben fog beruházni a következő 10 évben.

Napjainkban a nagy mennyiségben keletkező hulladékok és nem megfelelő kezelésük okozza az egyik legsúlyosabb fenntarthatósági problémát az emberiség számára. Ezt felismerve az Európai Unió ambiciózus vállalásokat tett. 2040-ig 65%-ra kell növelni a települési hulladék újrahasznosítását, ez a szám Magyarországon jelenleg több, mint 30%, a lerakást pedig 10%-ra kell csökkenteni, ez hazánkban most 50%.

A MOHU a célok elérése érdekében a lakosság számára modern, lakosságbarát hulladékgyűjtő udvarokat hoz létre. A hulladékudvar-hálózat bővítése és a szolgáltatás fejlesztése ugyanis javítja a hulladékok útjának követhetőségét, tisztább anyagáramokat eredményez, és több hulladéktípus gyűjtését teszi lehetővé. Ezekkel az intézkedésekkel, valamint szemléletformálással jelentősen növelhető az újrafeldolgozás aránya és csökkenthető a lerakókba kerülő hulladék mennyisége, illetve az illegális hulladéklerakás.

A MOHU a következő 10 évben országszerte 83 új hulladékgyűjtő udvart létesít. A hulladékudvarok kiépítése ütemezetten történik, évente mintegy 10 hulladékudvar előkészítése majd kivitelezése valósulhat meg 2025 évtől.

Miben lesznek mások az új hulladékudvarok?

A korábbi, széttöredezett rendszerben nagyon megoszló és változó volt a leadható hulladékok típusa hulladékudvaronként. Volt, ahol fémet volt, ahol textilt nem lehetett leadni, és szinte minden udvar saját maga döntötte el, mit vesz át. Ez a rendszer nagyon megnehezítette a hulladékok leadását, és nyomon követését. A MOHU által fejlesztett rendszer működése sokkal egyszerűbb lesz, hiszen az új hulladékudvarok mindegyikében ugyanazokat a hulladéktípusokat lehet majd leadni. Az udvarok kialakításában fontos szerepe lesz annak is, hogy a különböző hulladéktípusokat külön raktározzák, ne keveredjenek, és hogy a leadott anyagokat mérhetően gyűjtsék. A hulladék mennyiségét és útját az ún. Waste tracking rendszerben kell a hulladékudvarnak regisztrálnia. A pontos adatszolgáltatás érdekében minden udvarban hídmérleg, illetve lapmérleg is működik majd. Ez az egyik legfontosabb újítás, hiszen ennek köszönhetően országos szinten átlátható lesz a leadott hulladék típusa, mennyisége és útja. Az ebből nyerhető adat kulcsfontosságú ahhoz, hogy a lehető legjobban működjön az újrahasznosítás.

Az egyes udvarok mérete a települési adottságoktól, mindenekelőtt a lakosságszámtól és a rendelkezésre álló terület nagyságától, függően eltérhet.

A típustervek elkészítése során a MOHU kiemelt szempontként kezelte, hogy az új udvarok a helyszíni lehetőségek függvényében modern, lakosságbarát kialakításúak legyenek, a lehető legkönnyebb megközelíthetőséggel, parkolóhelyekkel és akadálymentes kialakítással.

A MOHU a nyitvatartási idő meghatározásakor is szem előtt tartotta a lakossági igényeket, így az új hulladékudvarok egy hétvégi napon is várják az ügyfeleket.

A tervezés folyamán a MOHU a környezetvédelmi és munkavédelmi szempontokat is maradéktalanul figyelembe vette, ügyelve egyebek mellett a veszélyes hulladékok megfelelő átvételét, tárolását és szállítását lehetővé tevő feltételek kialakítására, hogy ezek semmiképp ne kerüljenek ki a környezetbe.

A MOHU már eddig is jelentősen egyszerűsítette és gyorsította a hulladékgyűjtő udvarokban történő hulladékleadás menetét. Ennek köszönhetően 2023. július 1-jétől a lakcímkártya felmutatásával minden magyarországi lakos igénybe veheti az ország bármelyik hulladékudvarának szolgáltatásait.

Hol lesznek ilyen hulladékudvarok?

A tervezett új hulladékudvarok helyszínét a társaság minden esetben a település és térségének lakosságszáma, illetve a szolgáltatás helyi elérhetősége alapján választja ki. A MOHU első körben így azon települési önkormányzatokat kereste meg fejlesztési terveivel, ahol a lakosságszám megköveteli a hulladékudvar létesítését, illetve a környező településeken sem áll rendelkezésre hulladékudvar. A Koncesszió keretében foglalt vállalás alapján minden 5000 főt meghaladó népességű településen mobil vagy fix hulladékudvart, minden 10 000 főnél nagyobb lakosságszámú településen és a 25 000 főnél népesebb gyűjtőkörzetekben fix hulladékudvart szükséges létesíteni, illetve üzemeltetni. (Forrás: mohu.hu)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments