Holnaptól lehet kapni a 2024-es autópálya matricákat

December 1-től vásárolhatók meg a jövő évi autópálya matricák. 230 kilométerrel több útszakasz válhat fizetőssé, például az M0-s, de Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is fizetni kell majd egyes gyorsforgalmi utakon. Az autopalyamatrica.hu szerint az autósok mindinkább az online vásárlásra térnek át és egyre népszerűbbek az országos, illetve a vármegyei matricák.

Holnaptól lehet megvásárolni a 2024-re érvényes éves országos és éves vármegyei autópálya-matricákat, amelyek január 1-től érvényesek. Ez a két kategória egyre kelendőbb az autósok körében, az egész évet tekintve is egyre több fogy belőlük: idén már jóval több mint 2,5 millió darab, miközben 2020-ban alig 500 ezret vettek. Ezek többségét az éves matricák január 31-i lejárta előtt veszik meg, sőt, egyre többen már a január 1-i érvényességi idő kezdetét megelőzően, a december 1-jén induló elővásárlás során.

Az autósok egyre inkább az online vásárlásra térnek át, amelynek a kényelem mellett számos más előnye is van. Például rendszám alapján le lehet kérdezni, hogy az adott járműre van-e érvényes matrica, vagy a lejárat előtt értesítést kaphat a tulajdonos – ezzel a havi vagy 10 napos matrica esetében elkerülhetők a büntetések, amelyek mértékét egyébként hivatalosan még nem jelentették be.

Autópálya matrica árak

Az autopalyamatrica.hu adatai szerint a vármegyei matricák népszerűsége ugrásszerűen megnőtt, amely leginkább annak köszönhető, hogy a 10 napos matrica arányaiban jobban drágult az elmúlt években. A szakmai portál szerint az egynapos matrica jövő márciusi bevezetése sem rendezi át érdemben ezt a trendet, mert a személyautókra (és motorkerékpárokra) érvényes D1 kategóriában 5150 forintba kerül majd, miközben a 10 napos 6400, az éves vármegyei pedig 6600 forint lesz 2024-ben.

Az uniós kötelezettségnek tehát eleget tesz a kormány, azonban az autósok igényének aligha – az ár ugyanis az EU által megszabott maximum, az éves matrica árának (57.260 forint) 9 százaléka. Az egynapos matrica árának meghatározása megegyezik a környező országok gyakorlatával. Az autopalyamatrica.hu online kalkulátort fejlesztett, amellyel könnyedén kiszámolható, hogy milyen esetben milyen matricát érdemes vásárolni, emellett az oldalon minden, 2024-re vonatkozó információ egy helyen elérhető. (Forrás és fotó: autopalyamatrica.hu)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments