Így segíthetjük legkönnyebben a nélkülözőket karácsonykor – Adománygyűjtés Vácon a Tesco-nál és az ALDI-nál

Hétvégén jön az ország legnagyobb tartósélelmiszer-gyűjtő akciója. Péntektől vasárnapig kerül sor az év legnagyobb élelmiszergyűjtő akciójára a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében. Az ország 153 településén 356 áruházban összesen 6500 önkéntes gyűjti majd a felajánlásokat. Az Élelmiszerbank mindenkit arra kér, hogy a vásárlásakor a nélkülözők számára is tegyen egy tetszőleges tartós élelmiszert a kosarába, amit a fizetés után a kasszák melletti gyűjtőpontokon adhat le.

A gyűjtésre november 17. és 19. között, péntektől vasárnapig kerül sor négy kiskereskedelmi lánc, a Tesco, az ALDI, az Auchan és a METRO áruházaiban, országszerte 356 helyszínen. Az adományokat az Élelmiszerbank zöld mellényt viselő önkénteseinél lehet leadni, a kasszák közelében kijelölt gyűjtőpontokon. A felajánlásokat pénteken 15-től 20 óráig, szombaton 8-tól 19 óráig, vasárnap pedig 8-tól 18óráig fogadják.

„Az Élelmiszerbanknál idén szokatlanul hamar, már jóval a fűtési szezon előtt meredeken nőni kezdett a segítségkérések száma. Ezek között különösen aggasztó a többgyermekes családok, az egyszülős háztartások és az idős emberek magas aránya.  Szeretnénk, hogy senkinek ne maradjon üresen a tányérja az ünnepek idején. Önkénteseinkkel ehhez kérjük a vásárlók segítségét az előttünk álló hétvégén” – mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Móka, kacagás a főtéren gyermeknapon

Jó helyre megy, hatékonyan és megbízhatóan

A vásárlók az adományaikkal közvetlenül a környezetükben élő nehéz sorsú embereket segíthetik. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület „etikus adománygyűjtő szervezet” minősítéssel rendelkezik, így a felajánlók biztosak lehetnek benne, hogy a segítségük tényleg azokhoz kerül, akiknek a leginkább szükségük van rá. Az összegyűjtött élelmiszereket az Élelmiszerbank az egyes áruházak környéken működő karitatív szervezetek közreműködésével juttatja el a nélkülözőkhöz az ünnepeket megelőző időszakban, illetve a leghidegebb januári hetekben. A rászorulók számára a készétel konzervek, a rizs, a tészta és a hozzájuk passzoló szószok, a liszt, a bébiétel, az étolaj, a tartós tej és az édességek jelentik a legnagyobb segítséget, illetve bármilyen hűtést nem igénylő élelmiszer.

A Tesco pénzügyi támogatást is nyújt a három nap során a vásárlók felajánlásai mellé. Az áruházaiban adományozott termékek értékének 20%-ával megegyező összeggel segíti az Élelmiszerbank egész éves élelmiszermentő munkáját. Aki pedig a hétvége során nem tud személyesen ellátogatni egyik áruházba sem, de szívesen segítené a gyűjtést, annak a Tesco Otthonról szolgáltatása kínál lehetőséget a jótékonykodásra. Honlapjukon néhány kattintással lehet 1000 és 5000 forint közötti adománycsomagokat vásárolni a nélkülöző családok részére.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Dunai Cápa a Pannónia Házban

Az Élelmiszerbank bízik benne, hogy a háromnapos összefogás nyomán jelentős mennyiségű adománnyal tudja enyhíteni az élelmezési problémákat és szebbé tenni a nehéz sorsú emberek ünnepét. Az adományokból főként időseket, nagycsaládosokat, családsegítő szolgálatok és gyermekotthonok ellátottjait, fogyatékkal élő embereket, hajléktalanokat és az ország legelmaradottabb településein lakókat segítik majd. A tét nagy, a közös segítségnyújtás nélkül rászoruló emberek és családok tízezrei maradhatnak élelem nélkül idén karácsonykor.

Az Élelmiszerbank karácsonyi adománygyűjtéséről számokban

Az előttünk álló hétvégén 153 településen 356 áruházban 6500 önkéntes működik közre a gyűjtésben;

A tavalyi évben a háromnapos akció minden egyes percében 150 kiló élelmiszert adományoztak az áruházak vásárlói, tehát percenként 30 darab pakk összeállításához szükséges mennyiség jött össze;

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyertek el a Fut a Vácra, és próbáljátok ki a Spartan verseny hangulatát!

Ezekből akkor 48 246 darab, egyenként 5 kilogrammos élelmiszercsomag készült;

Az adakozás egyszerűbbé tételét célozza, hogy egyes Tesco áruházakban előre összekészített adománycsomagokat is meg lehet vásárolni, amivel egy négyfős család ünnepi vacsoráját biztosíthatják a támogatók.

A gyűjtésben részt vevő áruházak listája itt érhető el: https://bit.ly/aruhazlista2023. Vácon az ALDI-nál (Gödöllői út 2.) és a TESCO-nál (Deres u. 2.) lesznek gyűjtőpontok. (Forrás és fotó: Élelmiszerbank)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments