Megérkeztek Vácra is a diákoknak biztosított laptopok

136 új érintőképernyős laptop érkezett a Váci Árpád Fejedelem Általános Iskolába. A Klebelsberg Központ által megvalósított „Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és pedagógusok számára” című projekt keretein belül így a váci fiatalok is korszerű eszközökhöz juthattak.

A múlt havi ülésszakhoz hasonlóan, novemberben is heves szócsatákhoz vezetett a Parlamentben a magyar oktatásügy helyzete. Többek között Ander Balázs, a Jobbik képviselője rótta fel a kormányzatnak, hogy a maga 12%-os rátájával, az Európai Unión belül Magyarország a legrosszabbul teljesítő államok között szerepel az iskolai lemorzsolódási adatok tekintetében. Szemben a szomszédos Horvátországgal, ahol mindössze 2%-os ez a mutató. Mint hozzátette: tovább rontja a helyzetet az is, hogy elrettentőek az országon belüli különbségek, hiszen a hátrányosabb anyagi helyzetben lévő társadalmi rétegek körében még inkább jellemző a korai iskolaelhagyás. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkáraként Rétvári Bence válaszolt az elhangzottakra és a kedvezőtlen statisztikai adatok ellenére is a digitális jelzőrendszer, valamint a különféle ösztöndíjprogramok sikeressége mellett érvelt, amik némileg lejjebb vitték a lemorzsolódásnak az arányát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Pápay Eszter: Változó kor

Körzetünk képviselője november 15-én ugyancsak egy ehhez a témához kapcsolódó ügyben látogatott el a Váci Árpád Fejedelem Általános Iskolába. Idén ugyanis országszerte 36 milliárd forint értékben 140 000 érintőképernyős készüléket osztanak szét azon diákok számára, akiknek a szüleik ezt kérelmezték a KRÉTA felületén keresztül. Pest megyébe 20 000, míg ide Vácra 1200 eszköz érkezik, amik közül 136-ot most át is adtak.

„A mi gyerekkorunkban nem gondoltuk, hogy valaha eljön Magyarországon az az idő, amikor minden magyar diák, akinek a szülei nem engedhetik meg, hogy a legkorszerűbb laptopot megvegyék a gyereküknek, azt az eszközt az iskolában az államtól meg fogják kapni és ugyanúgy használhatják, mint azok a társaik, akiknek a szülei jobban keresnek” – fogalmazott az államtitkár kiemelve: a kormánynak az a célja, hogy a lehető legkorszerűbb oktatáshoz jussanak hozzá a fiatalok, valamint az oktatóik egyaránt. Ehhez járult hozzá számos iskolában a szélessávú internet hozzáférés kiépítése, illetve a Nemzeti Köznevelési Portálnak a létrehozása is, ami rengeteg digitális tananyagot tartalmaz.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Napelemes fejlesztések a költségtakarékosság jegyében

A Váci Tankerületi Központ képviseletében Fehér Mónika, szakmai vezető ehhez azt tette hozzá, hogy tudják, a több pint 1000 laptop kiosztása, valamint azoknak a mindennapos használata új kihívások elé is állítja a pedagógiai munkát. De ő bizakodva tekint előre: „Biztos vagyok abban, hogy a kollégák, akik már a Covid-járvány alatt felkészültek a különböző felületek használatából, együtt a tanulókkal sikeresen fogják venni ezt az akadályt.”

Végül Magyari József, az intézmény igazgatója amellett, hogy kiemelte: az Váci Árpád Fejedelem Általános Iskola már évtizedek óta a város egyik zászlóshajója a magas színvonalú oktatásnak, kérte, ez az innovatív hozzáállás maradjon egy folyamat.

„Folyamatosan fejlődik az informatika világa. Szükség van rá, hogy modern eszközökkel rendelkezzenek a pedagógusok és a diákok annak érdekében, hogy a magyar gyerekek is versenyképesek legyenek” – mondta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci majális a Duna-parton

A most érkező készülékeket december 15-éig kapják meg a gyerekek, míg legközelebb 2024 tavaszán lehet majd újból igényelni a szülőknek a KRÉTA felületén. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments