Szabó Böbe: A vers, mely bennem éled

Kiállítással egybekötött könyvbemutatót tartottak nemrég a Lyra Könyvesház Torony Galériájában. Szabó Böbe A vers, mely bennem éled című nemrég megjelent verseskönyvét ismerhették meg a jelenlévők. A kötet szerzőjét kérdeztem az irodalomhoz való kötődéséről, versírásról, arról, hogyan született meg a könyv.

„Olvasni kamaszkorom óta nagy öröm számomra, a regények és novellák mellett már akkor is sok verseskötetet olvastam. A könyvhöz tartozó bevezetőben is írtam, hogy a versek szeretetére édesanyám tanított. Sokszor hallottam tőle idézeteket, verseket és a költészetnek, a rímeknek különleges hangulata magával ragadott. Már fiatalabb koromban is születettek verseim, melyekből néhány szerepel is a kötetben a Szárnypróbálgatások című fejezetben. A koronavírus miatti karantén időszak hozta el számomra, hogy elkezdtek feltörni belőlem a szavak, melyek szinte maguktól rímekbe formálódtak. Az elmúlt időszak tapasztalatai, önismereti folyamatai, az úton járás nehézségei fogalmazódtak meg ekkor több versben.” – kezdte Szabó Böbe.

Az irodalom és a szépművészet is közel állt hozzá felhasználóként és alkotóként is. M. Nagy Emeséhez járt több alkalommal irodalomterápiára. Őt kérte meg a kötet lektorálására és arra is, hogy ajánlást írjon a kötethez. 87 vers van a kötetben, a néhány sorostól a több oldalasig. Arra a kérdésemre, hogy milyen stílusban íródtak a versek Szabó Böbe elmondta, nem határolná be a versek stílusát. Van ilyen is, olyan is, a játékos versektől a mélyreható érzelmesekig. Szerinte az a fontos, hogy milyen hangulatot, érzéseket ébreszt egy vers az olvasóban és hogy valójában magával ragadó tud-e lenni. Ez természetesen csak akkor derül ki, ha elolvassák.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nyílt nap a Vízi Turisztikai Megállóhelyen

Irodalombarátok, irodalom művelők tudják, hogy minden könyvnek, minden irodalmi alkotásnak van valami üzenete. Mi az üzenete A vers, mely bennem éled című ízlésesen illusztrált kötetnek? A szerző válasza erre az, hogy az üzenetet mindenkinek magának kell megfejtenie, bízik benne, hogy több vers is el tud jutni az emberek szívéhez, lelkéhez. Mindenkinek szeretettel ajánlja a könyvet. „Az első könyvbemutató után odajött, hozzám egy hölgy és azt mondta, most érkezett meg egy zarándoklatról és köszöni, hogy a Hegymenet című versben leírtam, amit az El Camino-n átélt, de nem tudott így megfogalmazni. Bízom benne, hogy másoknak is lesznek ilyen élményei a kötetet forgatva.” – fogalmazott a szerző.

A könyv körülbelül egy év alatt készült el a könyv, sok összetett feladatot jelentett a válogatás, összerendezés, szerkesztés, a javítások, a képek beillesztése.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Emlékhelyek napja a váci Hétkápolnánál

Illusztrációk gazdagítják a könyvet. Szabó Böbe elmondása szerint elsősorban a színek miatt. Az élet sem fekete-fehér, hanem színes. A szavak csak fehér alapon fekete betűk, melyek talán érzelmeket váltanak ki belőlünk és szerencsés esetben képek is megjelennek a fejünkben.

Szeretem a színeket és a szemet gyönyörködtető képeket is. „Társművészetnek tartom a költészetet és a képi alkotást, melyek jól kiegészítik egymást. Két, számomra fontos ember illusztrációi láthatók a könyvben. Mester Bori (a fenti képen) alkotói stílusát is régóta kedvelem, Titz Mártához pedig több évtizedes barátság fűz. Gondolkodás nélkül választottam őket és nem csalódtam. A képek színesek és összhangban állnak a versekkel.” – zárta végül Szabó Böbe.

A Torony Galériában Pápay Eszter író, költő, művészetterapeuta mutatta be az alkotót és persze magát a könyvet. A könyv kapcsán elmondta, hogy van egy jól felismerhető, egyedi nyelvezete. A verstani szabályok betartása nem fontos a szerző kötete esetében, például nem törekszik rímek használatára. Ez a stílus nem az úgynevezett szabadverssel rokon. Az egész kötet felfogható úgy, mint egy önterápia, önismereti út, a szerző saját önismereti útja. Spirituális eszmék jegyében meséli a saját belső küzdelmeit, amely kisebb-nagyobb küzdelmeken egyébként minden ember végigmegy valahogy. Egyfajta önelemzés, spirituális szófordulatokkal és témákkal átszőtt verseket olvashatunk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyereket a magasba” országos flashmob különféle programokkal a Vanyek Béla Sportcentrumban

A bemutatón illusztrációk is ki voltak állítva a Torony Galériában, tehát a könyvbemutató egyben kiállításmegnyitó is volt. Plusz volt egy zenei közreműködő is Mészáros Tibor jóvoltából, aki különböző hangszereken zenei illusztrációként is felfogható dallamokat szólaltatott meg, melyek hangulatukban szorosan illeszkedtek az új verseskötethez.

A kötet a Hajnalcsillag Értékőrző Egyesület gondozásában jelent meg, Vácon a Lyra Könyvesházban vásárolható meg. Továbbá érdemes elidőzni a Torony Galériában kiállított alkotások között is. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments