Ünnepélyes keretek közt adták át a Párkány-Helemba és Ipolydamásd-Letkés között épített kerékpárutat

Szerdán adták át a magyar-szlovák együttműködéssel elkészült, csaknem 17 kilométeres kerékpárutat, amely szlovák oldalon Párkányt (szlovákul: Sturovo) köti össze Helembával (szlovákul: Chľaba), majd az új hídon keresztül Ipolydamásdon át Letkésig vezet az Ipoly mentén.

A Bike Paradise nevet viselő projekt keretében a két országban összesen 16,88 kilométer kerékpárút épült meg, 7 pihenővel, 80 információs táblával – mondta a szlovákiai Helembán köszöntőjében Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő. Kiemelte, hogy a fejlesztéssel a Dunakanyarban és az Ipoly alsó folyásánál egy olyan turisztikai lehetőséget teremtettek, mely családoknak, baráti társaságoknak nyújthat közös élményt.

Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára azt mondta, a kerékpárút közelebb hozza egymáshoz a magyarokat és a szlovákokat. Eddig a Duna bal partján nem lehetett végig menni biciklivel, most Pozsonytól Budapestig lehet tekerni, ez turisztikailag és az itt élők mindennapi életében is jelentős – jegyezte meg.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

A határon átnyúló, Bike Paradise nevet viselő projekt teljes költségvetése 2,14 millió euró (mintegy 805 millió forint), ebből a szlovák szakaszra 1,127 millió eurót (424 millió forintot), a magyar szakaszra 0,92 millió eurót (346 millió forintot) fordítottak, egyéb feladatokra 100 ezer eurót (35 millió forintot) kapott az Ister-Granum EGTC.

A források 80 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát a magyar és a szlovák állam, 5 százalékát pedig Ipolydamásd és Párkány önkormányzata biztosította.

A címfotón balról jobbra: Rományik Ferenc, Ipolydamásd polgármestere, Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a KDNP országgyűlési képviselője, Lea Malá, a Határon Átnyúló Együttműködési Szekció főigazgatója, Csenger Tibor, a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke és Szabó Eugen, Párkány polgármestere. (Forrás: MTI – Fotók: MTI/Bodnár Boglárka)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments