Vida József újabb fotós sikere

Vida József fotós sikereiről már több ízben beszámoltunk a Váci Naplóban. A minap újabb rangos díjat vehetett át egy igen impozáns helyen, a Magyar Természettudományi Múzeumban, ugyanis 1. helyezést ért el Kompozíció, forma és kísérletezés kategóriában.

Történt ugyanis, hogy a Magyar Természetfotósok Szövetsége által kiírásra került Az Év Természetfotósa 2023 fotópályázat. Erre a Forte Fotóklub Vác tagja, a Gödön élő Vida József is küldött pályaműveket. Tizenkét témakör került kiírásra, minden esetben volt első, második, harmadik díj.

A gödi fotós díjnyertes képe valójában két fényképből van összeállítva. Alapvetően a természetfotó kategóriában nem szabad manipulálni képeket. Egy olyan kategória volt, ahol lehetett, ez pedig a 8-as, ami a Kompozíció, forma és kísérletezés címet viselte. Ez volt az egyetlen, ahol bele lehetett „nyúlni” a képekbe. A fotón a Hold látható és egy repülő darumadár. A kép címe ennek megfelelően Daru és a Hold. Az égitestről készült fotó Gödön készült, a madár pedig Izraelben, a Hula tónál került lencsevégre. Ez a tó fontos része az Európából Afrika irányába vándorló madarak vonulási útvonalának. Később aztán ez a kép lett összedolgozva. József elmondta, hogy ezt a képet egymásra téve egy normális képet kapunk. Viszont a fotósnak volt egy olyan gondolata, hogy legyen mozgás a képben, legyen dinamika. Hiszen alapból a fotó ledermeszt egy adott pillanatot, egy állókép. Ezzel ellentétben József azt szerette volna elérni, hogy a madár úgy jelenjen meg, úgy tűnjön, mintha mozgásban lenne a képen. Az alkotó beavatott: rengeteget kísérletezett annak érdekében, hogy valamiféle dinamika jelenjen meg a fotón. Így sikerült mozgásra bírni a daru szárnyait némi manipulálással.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

Magáról a pályázatról annyit tudtam meg az alkotó jóvoltából, hogy 180 fotós, körülbelül 3000 képpel mérettette meg magát. Három nyilvános zsűrizése volt a képeknek, amit az interneten lehetett nyomon követni, a negyedik, ahol már a győztes fotókat választották ki, már nem volt nyilvános, Ennek megfelelően az átadáson ott volt minden pályázó és a velük tartó barátok, rokonok, pályatársak. A második rostán átjutott 110 kép egy kiállítás keretén belül látható a Magyar Természettudományi Múzeumban, köztük Vida József darvas képe is. A Daru és a Hold című alkotás az egyetlen a 110 közül, amelyiken látni, hogy más technikával készült, mint a hagyományos fotók.

Egyébiránt a képet már ismerheti a közönség, hiszen például tavaly szerepelt a váci ES városi televízióban készült riportban több más fotóval együtt. Továbbá ANatur Photographer Of The Year 2023 múlt csütörtökön nyilvánosságra hozott eredményhirdetésén, ugyan nem nyert a kép, de a beküldött 47496 fotó közül az éremre esélyes 220 képbe bekerült.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

De látható Vácon is, ugyanis a Magyar Fotóművészek Világszövetsége váci művelődési központban rendezett kiállításán ki lett állítva a fotó. Ezen kívül az SBCF International Szalon 2023 pályázatán oklevelet nyert a darus fotó, valamint az AUREUS 2023 nemzetközi fotópályázatán, a Creativ or altered reality kategóriában is elismerést kapott.

Magasra szállt tehát a daru. A fotót nézve közelebb kerülünk a természethez, annak erejéhez. Közelebb kerülünk az élővilághoz, annak érzékenységéhez, sebezhetőségéhez és ahhoz: mekkora felelősségünk van megvédeni a környezetünket. A Magyar Természettudományi Múzeumban megtekinthető kiállítás még egy hónapig látható. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments