A Mikulásfutásról a szervezők szemével

A verseny reggelén a hideg szélben Inotay Gergely alpolgármester köszöntötte a legelszántabb futókat, akik a 22 kilométeres félmaratoni távot vállalták be. Köszöntőjében a váci futásokról, mint élő hagyományokról beszélt, amik szerves részeivé váltak életünknek, melyek elválaszthatatlanok a várostól.

Amikor már a következő évi versenyekben gondolkodunk (és mi már a Fut a Vác-ot elkezdtük szervezni) számot kell vetnünk a lehetőségekről és azokról a keretekről, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a város apraja nagyja rajthoz állhasson. Amikor egy sikeres rendezvény után összeülünk, mindig kielemezzük azt. Mitől sikeres egy futóverseny és mit kell tenni, hogy ez még jobb legyen.

A futóversenyeknek még mindig az önkormányzat a fő támogatója. A támogatás másfélszeresét a szponzorok és a versenyzők biztosítják nevezési díjaikkal, de a városi támogatás nélkül ez a mostani szinten lehetetlen lenne. Egy alkalommal, amikor a kétezres évek elején a város vezetése betiltotta a versenyt, mi mégis megszerveztük sikeresen. Bizonyítottunk, de nem gondoljuk, hogy ez a normális megoldás. A Mikulásfutás és a Fut a Vác is a város tömegsport rendezvényei, az a jó, ha azt közösen rendezzük. Számos olyan dologban kell együttműködnünk, mely kifejezhető ugyan pénzben, de leginkább cselekedetben. Ilyen a Városfejlesztő Kft. segítsége, aki lehetővé teszi a futást a havas, latyakos vagy éppen fagyos útszakaszok takarításával. Ezt az önkénteseinkkel lehetetlen lenne megcsinálni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Óriási balettsiker a vigalomban

Több olyan eszközt és szolgáltatást is használnunk kellett, melyet rendelkezésünkre bocsátott a Városfejlesztő Kft. útterelő kordonjaival, vagy a Madách Imre Művelődési Központ által biztosított színpadokkal és hangosításokkal. Azért a többes szám, mert az adventi program lebonyolításához adott volt a színpad és a hangosítás az eredményhirdetéshez.

A versenyszámok indításához viszont egy másik helyen is ki kellett építeni a színpadot, hangosítást, ami a templommal ellentétes irányban a Kőkapu felé volt irányítva, ahonnan a futók startoltak. (Így is hangosak lehettünk, de némiképp csökkentettük a zajterhelést az éppen misén tartózkodók felé.) Ehhez az kellett, hogy a művelődési központ stábjával jó munkakapcsolat alakuljon ki és segíteni tudjuk egymást is a verseny napján, amikor a futók mellett rengetegen érkeztek az adventi sokadalom miatt is a térre.

A téli verseny egyik alapfeltétele egy olyan bázis, ami meleg helyre összpontosítja azokat az előkészületeket, amik a versenyzőket a rajtolás előtt várja. A Cházár iskola csarnoka ezért nélkülözhetetlen a Mikulásfutáshoz, mint ahogy nyáron a Fut a Váchoz a Boronkay által biztosított helyszín is. Szeretnénk, ha a versenyeink továbbra is nonprofit rendezvények maradnának. Vagyis az egészséges életmód megteremtésére szolgálna. Ezért úgy tervezzük, hogy az óvodások és a 2,8 kilométeres távok továbbra is ingyenesek legyenek és a nevezéses hosszabb távok díjai is megfizethetők maradjanak. Ezért van szükség a támogatókra, szponzorokra. Az önkormányzat támogatása mellett számos szponzor segített abban, hogy az érem mellett ajándékokat is kapjanak azok, akik a dobogóra állnak és a befutók se menjenek üres kézzel, célcsoki és érem nélkül haza. Jó érzés, hogy a támogatókat is sikerült bevonni az általuk támogatott versenybe. A DDC és a Naszálytej Kft.-k is indítottak saját csapatokat a versenyen nem csak támogattak, hanem részesei lettek a rendezvénynek, ahol jó volt a bocis fotófal mellett forró kakaóval frissíteni. És jó érzés volt tudni, hogy a verseny egy szponzori bringa sorsolásával ér véget, ahol minden futónak esélye van a nagy nyereményre, aki teljesítette valamelyik távot.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A királyságban hisz a nyomkövetőt kapott váci nyugdíjas

Persze a verseny még mindig az önkéntesek miatt működik (húsz főrendező, és százhúsz diák és önkéntes rendező), akik ingyen szervezik a programot. Vannak versenyek, ahol ezt megfizetik a szervezőknek, és minden segítőnek. Ha így tennénk, a mi versenyeink nagyságrenddel többe kerülnének. Ezt egy ilyen kis város nem bírná el. Nem lenne elég támogató, aki ezt ki tudná fizetni és nem lenne elég pénze a versenyzőknek a megnövekedett nevezési díjakra. (Már az felhördülést keltett amikor az országban utolsóként fel kellett adnunk a hosszabb távok ingyenes versenyzési lehetőségét, ami nekünk is trauma volt, mert a világ nem úgy kezdett működni, mint ahogyan azt megszoktuk.) Amit régen megkaptunk jelképes összegekért, azért ma nagyságrenddel több pénzt kell fizetnünk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Zöld Menedék Állatvédő Alapítvány hírei

Így aztán maradt az önkéntes munka, aminek szervezésében az iskolák és a TANKER nagyon sokat segít. Sokszor a tanárok is eljönnek diákjaikkal segíteni. A segítő diákoknak a köszönet, a verseny pólója és a közösségi szolgálat igazolása jut és persze egy feledhetetlen délelőtt, amikor elmondhatják, mi most közösen valami nagy dolgot alkottunk.

És ezt a nagy dolgot, a város tömegsport programját reméljük a következő 25 évben is sikerül megvalósítani.

Szeretnék hát köszönetet mondani magam és szervezőtársaim nevében mindenkinek, aki egy kicsit is segített abban, hogy a verseny sikeresen megvalósuljon. (Bíró György és BARÁTAI)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments