Karácsonyi kiállítás a Toronyban – Amennyi alkotó, annyiféle stílus

Különleges kiállításmegnyitón vehettek részt az érdeklődők december 8-án a Lyra Könyvesház Torony Galériájában. Karácsonyi kiállítás nyílt ugyanis, ahol a Vácott élő, vagy épp Vác környéki alkotók mutathatták be képzőművészeti alkotásaikat.

Mindez azt mutatja, hogy ismét eltelt egy év a méltán népszerű könyvesház életében, hónapról hónapra új kiállítás volt látható a galériában, rengeteg művészetkedvelő tekintette meg a kiállított képeket. Minden évben hagyományosan egy karácsonyi tematikájú kiállítás zárja az esztendőt.

Így volt ez idén is. Részben a helyszín, részben a közeledő ünnepkör miatt is emelkedett hangulatban telt a napokban megtartott kiállításmegnyitó. Magas színvonalú munkák kerültek idén is a kiállítótérbe. Talán nem is pontos a munka szó, hiszen minden egyes alkotáson látható, hogy jóval többről van szó, mint szimplán munkáról: az emberi lélekről, ahogy találkozik az anyaggal, ahogy a tehetség formát, alakot ölt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyereket a magasba” országos flashmob különféle programokkal a Vanyek Béla Sportcentrumban

És ami még magasztosabbá teszi a tárlatot, az apró térben elhelyezett képek, ahogy megnyitnak valamit a látogatók lelkében. Tehát jó eséllyel a kis térből valami jóval nagyobb nyílik ott, ahol eredetileg nincsenek falak. Mert az emberi lélek eredendően szabad. Így szabadulnak fel a közös lelki-szellemi energiák, lépnek kölcsönhatásba, külső hatásra belső kapcsolatba – az alkotók és a tárlatot látogató közönség -, a mondjuk így, befogadói oldalról. Amennyi alkotó, annyiféle stílus és alkotás látható a Toronyban. Ami közös, az a karácsonyi, téli hangulatú képzőművészeti művek.

Még különlegessé tette a megnyitót egy zenés, verses, műsor. Gyújtsunk lámpást, fényeset! – így kezdődik Pápay Eszter Adventi programajánló című verse, amit a költőnő el is szavalt. Hát ilyen fényes lámpás minden kiállított mű ebben a borongós, néha rideg világban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Buchnitz Norbert: Natúr Patina avagy Az erózió művészete

A Váci Költők Baráti Társaságának tagjától elhangzott még Az ötvenegyedik karácsony és a Kihasadt című vers is, utóbbi Czombos Péter – aki a népszerű Lel-Tár együttes énekes-gitárosa – előadásában. Juhász Gyula karácsonyi hangulatú műveit, valamint a Regölés című népdalt, szintén a gitáros tolmácsolásában hallhattuk.

A meghívott kiállítók: Bardócz Lajos, Fekete István, Glicza Flórián, Kalmár Géza, Kalmár Kornélia, Kis Sándor Lajos, Kónya Enikő, Kovács Aurélné Magdi, Kubó Éva, Lehotka László, Mester Bori, Molnár Ferenc, Nagy Júlia, Nádor Géza, Németh Árpád, Pál Ildikó, Rákos Éva, Sógos Zsuzsa, Szabó Ildikó, Orvos András, Tóth-Toti Zoltán, Zalubel István, Vértesi Klára.

A kiállítás január 11-ig tekinthető meg. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments