Kijelölték a helyhatósági választások váci szavazóköreit – Változások mind a 10 választókörzetben

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvényben (továbbiakban: Ve.) meghatározott feladatkörében eljárva a Váci Helyi Választási Iroda vezetője meghatározta Vác város szavazóköreinek számát, sorszámát, területi beosztását, továbbá a szavazóhelyiségek helyét, címét, valamint az egyéni választókerületek területi beosztását. Lakosságszám-változás miatt több szavazókör eddigi területi meghatározásában a törvénynek megfelelő módosítások történtek.

Városunkban a 10 választókörzetben összesen továbbra is 30 szavazókörben történik 2024-ben a helyhatósági, valamint a nemzetiségi választás – egyidőben az Európa parlamenti választással. A Ve. előírása alapján a szavazókörök számát, sorszámát és területi beosztását, valamint a szavazóhelyiségek címét a helyi választási iroda vezetője határozattal állapítja meg úgy, hogy egy szavazókörre mintegy 600 (de legfeljebb 1500), a központi névjegyzékben szereplő választópolgár jusson.

Az aktuális népességszám szerint a 2023. november 29-i adatok alapján Vácon 27.230 választópolgár voksolhat az önkormányzati választáson. Ez alapján valamivel több, mint 900 szavazó jut átlagosan egy-egy szavazókörre. Mivel az egyes szavazókörökben lakók száma az előző körzetleíró meghatározás óta több helyen lényeges változást mutat, így az utcák, terek lakcím szerinti felsorolását tartalmazó szavazókör-összetételben több változást kellett végrehajtani. Ez mind a 10 választókörzetet érintette.

Mellékletünkben a szavazóköri listákat találják: https://www.vac.hu/docs/2_2023_HVI_hatarozat_melleklet_korzetleiro.pdf

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments