Tudatos hűtőhasználattal az élelmiszer pazarlás ellen – A Nébih Maradék nélkül programja

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja idén karácsonyra különleges hűtőhasználati útmutatót állított össze, amely segítséget nyújt az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában. A kiadvány megjelenése alkalmából december 1. és 22. között értékes nyereményekért zajló kvízjátékban mérhetik össze tudásukat az olvasók a maradeknelkul.hu oldalon.

A hűtőszekrény használata a mindennapjaink része, hiszen elengedhetetlen az élelmiszerek tárolásához és frissen tartásához. Fontos szerep hárul rá az élelmiszerbiztonság megőrzésében és az élelmiszer-pazarlás csökkentésében is, mely szerepkör az ünnepek alatt különösen értékes. Az adventi időszakban érdemes időt szánni a hűtőszekrény és a fagyasztórekesz kiürítésére annak érdekében, hogy a karácsonyi fogásoknak és maradékoknak legyen elég hely.

A maradékok sorsa a magyar háztartásokban rendkívül hányattatott, ugyanis a készételekből pazarolunk legtöbbet. Egy átlagos magyar fogyasztó egy év leforgása alatt 60 kg élelmiszer-hulladékot termel, amelyből 24 kg elkerülhető lenne, vagyis ez a pazarlás. A pazarlás mérsékléséhez az élelmiszerek kezelésében elengedhetetlen a megfelelő tudás és a tudatos hozzáállás. A hűtőszekrény használata magától értetődőnek tűnhet, de számos olyan praktika van, amelyek alkalmazásával a hűtőnk és a fagyasztónk még nagyobb segítséggé válhat az élelmiszer-pazarlás elleni harcban. Fontos odafigyelni például a megfelelő hőmérséklet tartományra, az elrendezésre és az időzítésre; a hűtendő élelmiszerekre, és azokra is, amelyeknek árthat a hűtve tárolás. Ezenfelül a fagyasztás és kiolvasztás helyes és biztonságos módjáról sem szabad megfeledkezni, valamint; a hűtőtakarítás lépéseiről vagy éppen arról, hogy mi a teendő áramszünet esetén az élelmiszerekkel.

A Maradék nélkül program legújabb útmutatója ezeket az ismereteket most egy helyen foglalja össze. Azok, akik megfogadják őket nemcsak a saját egészségüket óvhatják meg az élelmiszer-eredetű megbetegedésekkel szemben, de a Föld erőforrásait is kímélik a pazarlás mérséklésével.

A megszerzett tudás most akár értékes nyereményre is váltható a Maradék nélkül adventi kvízjátékában. A december 1. és 22. között elérhető hűtőhasználati kvíz helyes válaszadói közül ugyanis 3 szerencsés nyertes – támogatói felajánlás révén – hűtőszekrényt nyerhet. Hűtőrendezésben gazdag adventi készülődést és pazarlásmentes ünnepeket kíván a Nébih Maradék nélkül programja!

A Maradék nélkül program felületei:

Weboldal: https://maradeknelkul.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/maradeknelkul
Instagram: https://www.instagram.com/maradek_nelkul/
TikTok: https://www.tiktok.com/@maradek_nelkul (Forrás és fotó: portal.nebih.gov.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments