2023 a rekordok éve volt a ZöldLiget – Baráti Kör Sződligetért Egyesület életében

A ZöldLiget – Baráti Kör Sződligetért Egyesület értékelte az egyesület 2023. évi munkáját és örömmel állapították meg, hogy az elmúlt esztendőt a „rekordok évének” is nevezhetik. Az alábbiakban az egyesület közleményét adjuk közre.

A 2023-as év a rekordok éve volt egyesületünk életében. Soha korábban nem rendeztünk ennyi közösségi eseményt, programjainkba minden korábbinál több embert tudtunk bevonni, új kapcsolatokat létesítettünk a civil világban és egyesületként is meg tudtunk erősödni.

Hagyományos év végi értékelésünkben áttekintjük, hogyan telt az óév és köszönetet mondunk minden partnerünknek. Az év hagyományosan az egyházi és civil Advent Sződligeten programsorozat lezárásával indult, amely 2022-ben is nagyszerűen sikerült.

Januártól kezdődően a ZöldLiget Média és közösségi oldalunk is folytatta a már megszokott aktivitását. Február 25, a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából teltházas kerekasztal beszélgetést tartottunk a római katolikus plébánián. Márciusban fiataloknak hirdettük meg a Petőfi-bicentenárium alkalmából idézetjátékunkat, amelyből a nemzeti ünnepre kiállítást is készítettünk, amelyet a Szabadság téren lehetett megtekinteni. Trianon évfordulójához közeledve filmklubot tartottunk, amin az 1920 – Az Új Közép-Európa című dokumentumfilmet vetítettük. Pedagógusnap alkalmából levélben köszöntöttük a Gárdonyi Géza Általános Iskola pedagógusait.

A nyár a hagyományos Sződligeti Operagála szervezésével és egy minden eddiginél nagyszabásúbb programsorozat, az I. Sződliget Napok tervezésével telt, de nem felejtettük el gazirtó akcióinkat sem, hogy felhívjuk a figyelmet a közterületek rendezetten tartására.

Augusztus végén pedig hatalmas sikerrel került sor a Sződliget Napok programjaira: színvonalas helytörténeti kerekasztal-beszélgetést tartottunk a Sződligeti Parkszínpadon; a főtéren Nyáresti jazzkoncert volt rengeteg érdeklődővel, míg másnap igazi programkavalkádra került sor: meghívásunkra Sződligetre érkezett a Petőfi múzeumbusz, megtartottuk a II. Sződligeti Összművészet Utcáját és az év legnagyobb sződligeti közösségi eseményét, a IV. Sződligeti Operagálát, amin zsúfolásig megtelt a főtér.

Nem pihentünk sokáig, szeptemberben két alkalommal tartottunk tesztjelleggel közösségi focimeccsnézést a főtéren hatalmas LED-fallal és büfével: mindkét este felülmúlta a várakozásainkat, így 2024-ben is tervezzük a hasonló estéket. Bejelentettük a ZöldLiget Produkció és a ContentWork Productions by Blessing Group együttműködésében elkészülő Sződliget-kisfilmsorozatot, ami 2024-ben fog debütálni.

A szeptembert közösségi akcióval zártuk: a vasút melletti játszótér kerítését javítottuk meg, hogy biztonságosabb lehessen a gyerekek számára. Október 6-án este a főtéren egyesületünk szervezte a megemlékezést, melyen beszédet mondott Balla János, a váci Piarista Gimnázium történelemtanára, illetve ismét kültéri kiállítást helyeztünk ki, melyen az Aradi vértanúkról tudhattak meg érdekességeket az arra járók. Október 23 közeledtével új kiállítást helyeztünk ki, amin ’56-os szabadságharcosokat mutattunk be.

Részt vettünk az önkormányzati megemlékezésen és október 22-én este Pongrátz András Corvin-közi forradalmárral tartottunk beszélgetést, amit filmvetítés követett. Novemberben vágóképek rögzítésével haladt tovább a Sződliget-filmsorozat készítése és sor  került az első stábmegbeszélésre is, valamint megindult az Advent Sződligeten 2023 intenzív szervezőfolyamata is. Meghirdettük a „Mennyből az angyal 2.0” rajzpályázatot, amire közel 100 pályamű érkezett.

Decemberben az Advent Sződligeten programsorozat keretében partnerszervezeteinkkel egy minden eddiginél széleskörűbb eseménysorozatot tudtunk lebonyolítani, melynek keretében felépítettük a főtéren egyesületünk adventi installációját, amelyben idén is helyi közéleti szereplők üzenetei kaptak helyet. Minden héten sor került a hagyományos gyertyagyújtásokra, amelyeket kulturális program és forró tea, forralt bor kísért.

Három koncertre is sor került

Fellépett Sződligeten a veresegyházi Cantemus kórus, a Lel-Tár Együttes és a ZöldLiget Karácsony keretében az országos ismertségű Janicsák Veca koncertjére telt meg a templom előtti tér. Idén 17. alkalommal tartottuk meg szenteste napján a Karácsonyvárás című kulturális műsort.

December elsejétől hatalmas lendülettel indult el egyesületünk új honlapja, a megújult szodligetiek.hu, amely működése első hónapjában közel 40 önálló tartalommal és több ezres olvasottsággal indult és külön szerkesztői csapattal a helyi kulturális és közösségi hírek elsőszámú forrása kíván lenni.

Decemberben a Korsók Házával összefogva adománygyűjtést és jótékonysági korsóvásárt tartottunk a Sződligeti Polgárőrség részére, amelyen több mint 60.000 forint gyűlt össze.

Az év során közösségimédia-felületeinken folyamatos tartalmakkal jelentkeztünk, egyesületi oldalunkhoz idén több mint 400-an csatlakoztak, ezáltal idén a mi oldalunk nőtt a leggyorsabban, a legnagyobb arányban. További oldalaink is folyamatosan bővülnek, videós tartalmainkat többezren nézték, míg posztjaink idén közel 100.000 embert értek el. Fontos helyi kérdéseket is felvetettünk, például a megfelelő közösségi tér hiányát vagy a politika községi szintre szivárogtatásának problémáját.

Becsléseink szerint idén programjainkba mintegy 2000 embert tudtunk valamilyen szinten bevonni, azaz, bár minden eddiginél jobban odatettük magunkat, még mindig sok a teendőnk. Ennek szellemében már 2024 januárjában is új programokra készülünk és 2024-et a közösségi gondolat áttörésének évének szánjuk – egyesületünk tagsága, önkéntesei és támogatói mind ezen fognak dolgozni, reméljük, minél több sződligeti örömére!

Hiszünk az együttműködés és a közösség erejében! A ZöldLiget tagjai és önkéntesei. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments