Autóval közlekedve mire figyeljünk a téli változó időjárási körülmények közt?

A téli időszakban, a közúti közlekedés jellemző veszélyei a csúszós, jeges utak, a változó időjárási körülmények, a csökkent látótávolság, valamint a kényszermegállások. Ezekben a helyzetekben kérik autóvezetőket, hogy fokozott óvatossággal, a megváltozott útviszonyoknak megfelelően vezessenek!

Fontos, hogy segítsék a tűzoltók munkáját azzal, hogy a megkülönböztető jelzést használó járműveknek – a KRESZ előírásainak megfelelően – minden helyzetben elsőbbséget adnak, és segítik akadálytalan továbbhaladásukat félrehúzódással és a lehetőség szerinti megállással.

Fontos az elővigyázatosság! Mielőtt valaki elindul, tájékozódjon az aktuális és várható időjárásról, az utak állapotáról, valamint kövesse figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit. Az úton lévők rendkívül körültekintően közlekedjenek.

Csak a téli időjárásnak műszakilag megfelelően felkészített járművekkel induljanak útnak, legyen az autóban meleg takaró, lámpa, étel, meleg ital, tartalék üzemanyag és feltöltött mobiltelefon.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Augusztus 1-jétől új törvény lép életbe az online bűnözőkkel szemben

Fontos tudnivalók

Használjunk téli gumit!

Állítsuk be járművünk világítását!

Töltsük fel fagyálló szélvédőmosó folyadékkal a tartályt, és ellenőrizzük, megfelelő-e az ablaktörlő lapát törlő élének minősége!

Ellenőrizzük akkumulátor állapotát!

Ha hosszabb útra vagy hegyi kirándulásra készülünk, tele üzemanyagtartállyal induljunk el!

Legyen nálunk meleg ruhanemű, takaró is – öltözékünket ne az autó klímájához igazítsuk! Jól jöhet egy kis tea vagy keksz, ha várakozni kényszerülünk.

Hogyan vezessünk jegesedés esetén?

Jég képződhet a burkolatra lehullott csapadékból, lecsöpögő nedvességből, páralecsapódásból. Ha levegő hőmérséklete 2 °C alá csökken, a megszokottnál is óvatosabban vezessünk, hiszen bárhol előfordulhatnak jeges útszakaszok! Leggyakrabban a légmozgásnak kitett hidakon, felüljárókon, erdőfoltokon és mélyebben fekvő útszakaszokon áthaladva tapasztalhatjuk ezt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Augusztus 1-jétől új törvény lép életbe az online bűnözőkkel szemben

Vezessünk lassabban, tartsunk nagyobb követési távolságot!

Ha síkos útszakaszra érkezünk, lassítsunk, és kerüljük a hirtelen fékezést és kormánymozdulatokat!

Hogyan vezessünk ködben?

Vezessünk lassabban, tartsunk nagyobb követési távolságot!

Lehetőleg tartózkodjunk az előzéstől.

Ködben a vezetés fárasztóbb, gyorsabban elfáradunk, idővel a reakcióképességünk jelentősen csökken. Hosszabb utaknál tartsunk gyakrabban pihenőt!

Köd esetén használjunk ködfényszórót.

Hogyan vezessünk ónos esőben?

Saját és gépjárművünk épsége érdekében, ha tehetjük, ne induljunk útnak, vagy a legközelebbi biztonságos helyen álljunk meg!

Használják a VÉSZ alkalmazást, és legyen mindig jól értesült utazó! Használatával pillanatok alatt értesülhet a balesetekről, tűzesetekről, rendkívüli helyzetekről, tűzoltói beavatkozásokról, valamint a meteorológiai riasztásokról.

Az alkalmazás ingyenesen letölthető Android, és iOS operációs rendszerű eszközökre.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Augusztus 1-jétől új törvény lép életbe az online bűnözőkkel szemben

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig az http://utinform.hu/-n olvashat.

Ebben az időszakban különösen figyeljünk egymásra.

Hogyha ön vagy embertársa bajba kerül, kérjük hívja a 112-es segélyhívó számot. (Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook – Fotó: Baranya VMKI)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments