Autóval közlekedve mire figyeljünk a téli változó időjárási körülmények közt?

A téli időszakban, a közúti közlekedés jellemző veszélyei a csúszós, jeges utak, a változó időjárási körülmények, a csökkent látótávolság, valamint a kényszermegállások. Ezekben a helyzetekben kérik autóvezetőket, hogy fokozott óvatossággal, a megváltozott útviszonyoknak megfelelően vezessenek!

Fontos, hogy segítsék a tűzoltók munkáját azzal, hogy a megkülönböztető jelzést használó járműveknek – a KRESZ előírásainak megfelelően – minden helyzetben elsőbbséget adnak, és segítik akadálytalan továbbhaladásukat félrehúzódással és a lehetőség szerinti megállással.

Fontos az elővigyázatosság! Mielőtt valaki elindul, tájékozódjon az aktuális és várható időjárásról, az utak állapotáról, valamint kövesse figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit. Az úton lévők rendkívül körültekintően közlekedjenek.

Csak a téli időjárásnak műszakilag megfelelően felkészített járművekkel induljanak útnak, legyen az autóban meleg takaró, lámpa, étel, meleg ital, tartalék üzemanyag és feltöltött mobiltelefon.

Fontos tudnivalók

Használjunk téli gumit!

Állítsuk be járművünk világítását!

Töltsük fel fagyálló szélvédőmosó folyadékkal a tartályt, és ellenőrizzük, megfelelő-e az ablaktörlő lapát törlő élének minősége!

Ellenőrizzük akkumulátor állapotát!

Ha hosszabb útra vagy hegyi kirándulásra készülünk, tele üzemanyagtartállyal induljunk el!

Legyen nálunk meleg ruhanemű, takaró is – öltözékünket ne az autó klímájához igazítsuk! Jól jöhet egy kis tea vagy keksz, ha várakozni kényszerülünk.

Hogyan vezessünk jegesedés esetén?

Jég képződhet a burkolatra lehullott csapadékból, lecsöpögő nedvességből, páralecsapódásból. Ha levegő hőmérséklete 2 °C alá csökken, a megszokottnál is óvatosabban vezessünk, hiszen bárhol előfordulhatnak jeges útszakaszok! Leggyakrabban a légmozgásnak kitett hidakon, felüljárókon, erdőfoltokon és mélyebben fekvő útszakaszokon áthaladva tapasztalhatjuk ezt.

Vezessünk lassabban, tartsunk nagyobb követési távolságot!

Ha síkos útszakaszra érkezünk, lassítsunk, és kerüljük a hirtelen fékezést és kormánymozdulatokat!

Hogyan vezessünk ködben?

Vezessünk lassabban, tartsunk nagyobb követési távolságot!

Lehetőleg tartózkodjunk az előzéstől.

Ködben a vezetés fárasztóbb, gyorsabban elfáradunk, idővel a reakcióképességünk jelentősen csökken. Hosszabb utaknál tartsunk gyakrabban pihenőt!

Köd esetén használjunk ködfényszórót.

Hogyan vezessünk ónos esőben?

Saját és gépjárművünk épsége érdekében, ha tehetjük, ne induljunk útnak, vagy a legközelebbi biztonságos helyen álljunk meg!

Használják a VÉSZ alkalmazást, és legyen mindig jól értesült utazó! Használatával pillanatok alatt értesülhet a balesetekről, tűzesetekről, rendkívüli helyzetekről, tűzoltói beavatkozásokról, valamint a meteorológiai riasztásokról.

Az alkalmazás ingyenesen letölthető Android, és iOS operációs rendszerű eszközökre.

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig az http://utinform.hu/-n olvashat.

Ebben az időszakban különösen figyeljünk egymásra.

Hogyha ön vagy embertársa bajba kerül, kérjük hívja a 112-es segélyhívó számot. (Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook – Fotó: Baranya VMKI)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments