Búcsú Honti Jánostól, aki évtizedeken át munkálkodott Vác köztisztaságáért

Egy, a városunkban közismert személyiségtől kell búcsúznunk, Honti Jánostól, aki évtizedeken át fáradozott Vác köztisztaságáért, 2000-ig irányította a település kommunális cégeit. A szomorú hírt Ferjancsics László alpolgármester, önkormányzati képviselő Facebook oldalán osztotta meg.

„Újabb, városunkért évtizedeken át lelkiismeretesen munkálkodó vezető távozott közülünk: elhunyt Honti János. Harmincöt éven keresztül, 2000-ig irányította a város kommunális cégeit, felelt Vác közterületeinek rendjéért és tisztaságáért, a síktalanításért, a zöldterületek ápolásáért.

János a váci gimnáziumban érettségizett, osztálytársa volt például dr. Lamár István, aki traumatológus főorvos, és Nyéki László, aki a kórház gazdasági igazgatója lett később. A mérnöki diploma megszerzése után nem sokkal a DCM-építés egyik vezetője lett. Erről az időszakáról is szívesen beszélt, hiszen tudta, a nagypapám éppen akkor a kultúrával foglalkozott ugyanott. De büszkén emlegette azon 3 év eredményeit is, amikor a váci tanács műszaki osztályát vezette.

Több időszakban dolgozhattam vele, és mivel lakóhelyén, Nagymaroson önkormányzati képviselőséget is vállalt, beszélgetéseink során rendre közéleti témákat is érintettünk. Mint annak idején magáról megírta: „Munkám során mindig fontosnak tartottam a lokálpatrióta szemléletmód meglétét, mely segíthet a tisztánlátásban, a hibás döntések elkerülésében”.

Jánost január 11-én (csütörtökön) 15 órakor helyezik végső nyugalomra szülővárosában, Nagymaroson. 85 megélt esztendő adatott neki…”

Honti János nemcsak Vácért tett sokat, hanem szülővárosáért, Nagymarosért is. Ezért a munkáért tavaly Pro Urbe díjban részesítette Nagymaros Város Képviselő-testülete.

A laudációból…

„…Ősi, nagymarosi család sarjaként született, Heinczinger Jánosként anyakönyvezték őt. Gyermekként édesapja munkája elszólította a családot Nagymarosról, de e néhány gyermekév kivételével azóta is itt él közöttünk. Munkája Váchoz kötötte mindig is, a cementgyárból indulva az ott dolgozó szintén nagymarosi építőipari szakemberek keze alól kinőve, később a kommunális üzem, majd a rendszerváltozást követő átalakulás után az Otto Kft. vezetőjeként végezte munkáját. Mellette párhuzamosan a helyi hatóság műszaki feladataiban is részt vett.

Munkavégzése a hulladékgazdálkodáson át a zöldfelületek fenntartásáig mind gyakorlati és elméleti szinten is elismert, magas szintű volt…

„… A mostani cím mégsem ennek, hanem az emellett végzett nagymarosi munkájának szól. A helyi közügyekben mindig tevékeny volt, amit elsősorban a rendszerváltást követő képviselői státuszában teljesült ki. Kevesek egyike volt, aki az első három önkormányzati ciklust képviselőként teljesítette, de emellett a mindenkori Műszaki Bizottság elnöke is volt egyben. Az önkormányzatiság kezdete óriási kihívások elé állította a településeket, főként azt, ami valamilyen értéket is hordozott magában, így Nagymarost is. Esetünkben csak fokozta a veszélyt a Bős-Nagymaros vízierőmű ügye, ami a műszaki kihívások mellett politikai téren is adott bőséggel feladatokat. Az, hogy Nagymaros nem lett a 90-es évek őrült ingatlanlobbi beruházásainak terepe, valamint az erőműépítést követő rekultiváció megvalósulhatott, és egyáltalán Nagymaros felkészülhetett az új évezred kihívásaira, nem történhetett volna meg egy stabil műszaki háttér, megfelelő döntés-előkészítés és döntések nélkül. Ennek az egyik kulcsa, műszaki támasza talán a legnehezebb, közel bő évtizedben Honti János volt. Összefoglalva munkáját, egy olyan embert látunk, aki átlátta a város működését, nem ragadt le egyes szakterületeknél, minden szakága érdekelte és értette is azt…” (Forrás és fotó: Facebook – 2023-as laudáció) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments