Célszerű mielőbb nyilatkozni az szja-kedvezményekről – A személyi kedvezményhez szükséges orvosi igazolásról

Akinek valamilyen kedvezmény jár a személyi jövedelemadóból, annak érdemes már januárban kitöltenie az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy a munkáltatója, kifizetője az adóelőleg kiszámításához mielőbb, már a januári fizetésénél figyelembe vegye a kedvezményeket. A leggyorsabb megoldás az online nyilatkozat.

Adóelőleg-nyilatkozat tehető a négy vagy több gyermeket nevelő anyák, a 30 év alatti anyák kedvezményének érvényesítésére, a személyi kedvezmény, az első házasok kedvezménye, valamint a családi kedvezmény érvényesítésére. A 25 év alatti fiatalok kedvezményének érvényesítéséről nem kell külön nyilatkozni, mert a munkáltató – a mellőzésről szóló nyilatkozat hiányában – automatikusan figyelembe veszi ezt a kedvezményt a fiatal 25. életévének betöltéséig.

Az adóelőleg-nyilatkozat benyújtása online a legegyszerűbb a NAV honlapjáról elérhető Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA). Ehhez KAÜ-azonosításra (például belépés az Ügyfélkapun) van szükség. A webes felület a kitöltést is segíti, mivel az új nyilatkozatban a NAV által ismert adatok már szerepelnek. Az online beküldött dokumentumot a NAV automatikusan továbbítja a megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek.

Továbbra is ki lehet tölteni a nyilatkozatot papíron, amit aláírva, két példányban személyesen kell átadni a munkáltatónak. Ehhez letölthetők az ajánlott nyilatkozatminták és a kitöltési útmutatók a NAV honlapjáról.

Aki már a januárra vonatkozó fizetésében érvényesítené a kedvezményeket, annak az első bérszámfejtés előtt kell nyilatkoznia. Az év közben érvényesített kedvezmények automatikusan bekerülnek a NAV által készítendő adóbevallási tervezetbe.

Személyi kedvezmények

Újdonság, hogy a négy vagy több gyermeket nevelő anyák, a személyi kedvezmény és az első házasok kedvezménye esetében ettől az évtől lehetőség nyílik a folytatólagos nyilatkozattételre. Aki ezt jelöli a nyilatkozaton, annak nem kell minden évben új nyilatkozatot tennie, nyilatkozatát a munkáltató mindaddig figyelembe veszi, amíg a magánszemély nem tesz új nyilatkozatot vagy nem kéri a korábban tett adóelőleg-nyilatkozatának mellőzését. Az első házasok kedvezményénél a folytatólagos adóelőleg-nyilatkozatot a kifizető a jogosult házasságkötését követő hónaptól legfeljebb 24 hónapon keresztül veheti figyelembe. Továbbra is évente kell nyilatkozni a családi kedvezményről és a 30 év alatti anyák kedvezményéről.

A beteg gyermeket nevelő családok számára is jár családi kedvezmény. Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után a családi kedvezmény összege 66 670 forinttal emelkedik havonta.

A 25 év alatti fiataloknak és a 30 év alatti anyáknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük az összevont adóalapba tartozó, törvényben meghatározott egyes jövedelmeik után a kedvezmény havi összegéig, ami 2024-ben 576 601 forint. Ez 86 490 forint adómegtakarítást jelenthet havonta.

A személyi kedvezmény mértéke a minimálbér emelkedéséhez igazodva idén 88 900 forint, ami a gyakorlatban havi 13 335 forint adómegtakarítást jelent.

A részletekről bővebb információ a NAV honlapján található a „Kedvezmények, adómentes juttatások” című fejezetben, illetve a NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon kérhető felvilágosítás.

Orvosi igazolások

A személyi kedvezmény a személyi jövedelemadó összevont adóalapjából vehető igénybe. A háziorvosoknak, szakorvosoknak, a tavaly kiállított személyi kedvezményre jogosító igazolásokról 2024. január 31-éig kell elektronikusan adatot szolgáltatniuk a NAV-nak. A személyi kedvezményre való jogosultságot alátámasztó orvosi igazolást a magánszemélyeknek nem kell beküldeniük a NAV-hoz, azt csupán meg kell őrizniük az elévülési idő végéig.

Személyi kedvezményre az jogosult, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved és erről orvosi igazolással rendelkezik, továbbá aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, ilyenkor a jogosultságot az ellátásról szóló határozattal lehet igazolni. A személyi kedvezményhez szükséges orvosi igazolást szakambulancia, kórházi osztály szakorvosa, vagy az általuk készített orvosi dokumentáció alapján a háziorvos állíthatja ki.

Az orvosi igazolás kötelező tartalmi elemei

A súlyosan fogyatékos személy természetes személyazonosító adatai (családi és utóneve, születési családi és utóneve, születési helye és születési ideje, anyja születési családi és utóneve), lakóhelye, adóazonosító jele,

az igazolás alapjául szolgáló szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma,

a fogyatékos állapot kezdő időpontja,

a súlyos fogyatékosság jellege (végleges vagy ideiglenes),

ideiglenes igazolásnál annak hatálya,

az igazolás kiállításának dátuma,

az igazolást kiállító szakorvos/háziorvos aláírása.

Azoknak az orvosoknak, szakorvosoknak, akik személyi kedvezményre jogosító igazolást állítottak ki 2023-ban, adatot kell szolgáltatniuk 2024. január 31-ig. Az adatszolgáltatáshoz szükséges K51-es nyomtatvány a NAV honlapjáról letölthető, és kizárólag elektronikusan nyújtható be. (Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóközlemény)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments