Hogyan segíthetünk a méheken? – A méhek tömeges pusztulását okozza, aki virágzó fát permetez

Vácon élek. Hobbiméhész vagyok 27 éve. Szeretném elárulni önöknek, hogy mi az, amivel a legtöbbet segíthetnek a méheknek.

Miért? Az utóbbi években sok hír és cikk jelent meg a méhek és más beporzók pusztulásáról, sok szó esik a beporzók és konkrétan a méhek jelentőségéről az élelmiszer termelésben. A méhek és a természetes beporzók mindannyiunknak fontosak.

Többször olvastam arról is, hogy jóindulatú laikusok cukros vízzel, reszelt almával, vagy virágok ültetésével szeretnének segíteni egy-egy elgyengült méhecskén, vagy általában a méheken. De elárulom önöknek, hogy az ilyen segítő szándéknak semmi jelentősége sincs. A méhész gondoskodik a méhek szükségleteiről, méhlegelőre viszi, vagy eteti, itatja, gyógyítja őket, ha szükséges. A természetes beporzók pedig óriási területet járnak be, és a természet mindent megad nekik, amire szükségük van.

De van valami, ami tragikus hatással van a méhekre és minden beporzóra: igazi katasztrófa a számukra, ha valaki – egy tájékozatlan kertész – a virágzó gyümölcsfáit, vagy más virágos növényt permetez rovarölővel, vagy más, a rovarokra ártalmas szerrel.

Biztos vagyok benne, hogy senki sem tesz ilyet szándékos rosszindulatból. De el tudom hinni, hogy a hétköznapok rohanásában elmaradt permetezést pótolnak, vagy „ha már úgyis be van keverve a szer” a virágzáson már túlesett cseresznye mellett az éppen virágzó szilvát is megszórja valaki.

Sajnos, még esélye sincs, hogy felismerje, mekkora bajt okozott, mert a méhek ezrei (!) nem a fája alatt fognak elpusztulni, hanem az utolsó erejükkel még hazarepülnek, és nálam, a kaptár előtt fognak, egy vonagló és haldokló halmot alkotni, vagy hullákkal terítik be az udvart. A méhész a könnyein keresztül nézi a siralmas látványt, a kertész pedig jövőre, vagy egy hét múlva újra a „bevált” módon fog permetezni, mert nem tudja, mit tett.

A tavalyi évben, a kis hobbiméhészetemben, egyetlen tavasz során négy (!) méhmérgezés történt, az egyik olyan súlyos volt, hogy az anya is elpusztult, ezzel az egész méhcsalád sorsa is megpecsételődött. A méhészfórumok szerint az egész országban ez a jellemző helyzet, tavasszal egymást érik az elkeseredett bejegyzések, és az értelmetlen veszteségekről szóló fényképek.

Mivel a méhek körülbelül három kilométeres sugarú kört, azaz majdnem 3000 hektárt járnak be, egyszerűen semmi esélyem sincs, hogy ekkora területen megtaláljam azt a kertészt, akivel leülnék egy korsó sör mellett megbeszélni ezt a kérdést… A helyzet elkeserítő. Teljesen tehetetlen vagyok.

…vagy mégsem?

Mit tehetek mégis? Az önök segítségét kérem. Igen, KÉREM önöket, hogy mondják el a barátaiknak, szomszédaiknak, rokonaiknak, és ismerőseiknek, hogy mekkora kárt és mekkora szomorúságot okoznak azzal, ha a virágzó fákat permetezik. Én hiszem, hogy „csak” ennyi kell, mert az emberek (különösen a kertészek), jó szándékúak, és ha felismerik, miről van szó, nem fognak többé bajt okozni.

Lehetséges, hogy azzal, ha csak elbeszélget a szomszéddal, mikor látja, hogy permetezéshez készülődik, több tízezer életet ment meg.

Nos, EZZEL tud a legtöbbet segíteni a méheknek!

Ha továbbadják ezt, nemcsak a méhekért és a méhészekért teszik, hanem maguk a gazdák is profitálnak abból, ha megkímélik a beporzókat, hiszen a beporzás révén egy magasabb termésátlaggal szolgálunk nekik – értük is dolgozunk: A méhek és én. (Baranyi László hobbiméhész)

A harmadik fotón elpusztult méheket mutat egy tüntető méhész a német Bayer gyógyszergyár és vegyiművek bonni székháza előtt a vállalat éves közgyűlésének napján, 2019. április 26-án. A német vegyi konszern 2018-ban vásárolta meg 63 milliárd dollárért az amerikai Monsantót, amely a Roundup nevű, régóta vitatott, világszerte használt gyomirtó szert előállítja. A gyomirtó fő hatóanyaga az élővilágra káros és feltehetően rákkeltő glifozát. MTI/EPA/Sascha Steinbach ) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments