Kötelék – Kiállítás megnyitó a magyar kultúra napján

A magyar kultúra napja, január 22 hazánk egyik fontos ünnepe. Kölcsey Ferenc 1823-ban e napon fejezte be a Himnuszt, mely a nemzeti összetartozás és a magyar államiság fontos jelképe. Erkel Ferenc zenésítette meg a művet. Érdekességként tudhatjuk, hogy 30 különböző nyelvre fordították le a művet. Sőt, a Himnusznak 2006 óta szobra is van, méghozzá Budakeszin. Majzik Márta kilenc méter hosszú, négy és fél méter magas alkotásáról van szó. A mű egy kör sugarai mentén jeleníti meg a Himnusz sorait. Középen egy kétméteres, bronzból készült, úgynevezett Isten-alak látható. Erkel Ferenc művét az ünnepeken a szobor hét ívből álló szerkezetében hétszer három bronzharang szólaltatja meg.

De térjünk vissza Vácra, viszont maradjunk a képzőművészetnél. Január 22-én nyílt csoportos kiállítás a művelődési központ Emeleti Galériájában Kötelék címmel. Tizenkilenc váci, illetve környékbeli alkotó munkái láthatóak a kiállítótérben. (Képünkön két kiállító: Fekete István és Orvos András.)

Inotay Gergely, a város alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket és mondta el a jeles alkalomhoz kapcsolódó gondolatait. Mondandójában azt boncolgatta, mi az, hogy valaki magyar, mi az, hogy kultúra és ebben a fogalmi kettősben hogyan jelenik meg a kötelék. Kötelék, egy laza, de mégis baráti kapcsolódás, egyfajta szerves együttműködés, ahol kialakultak a megfelelő emberi, művészi kapcsolatok és persze a kötelékek az alkotók között – vélekedett az alpolgármester. Ebbe a kiállítást megtekintők, kvázi fogyasztók úgy kerülünk bele, hogy szeretjük, élvezzük és tiszteljük azokat a festményeket, grafikákat, plasztikákat, fotókat, melyek kiállításra kerültek.  Nem először látható ezzel a címmel csoportos kiállítás, hiszen már évek óta ugyanígy Kötelék címmel találkozhatnak a műkedvelők a különböző alkotásokkal. Így kerül tehát maga a befogadó, a tárlatot megtekintő egyén is ebbe a kötelékbe.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyereket a magasba” országos flashmob különféle programokkal a Vanyek Béla Sportcentrumban

Dr. Matits Ferenc művészettörténész megnyitó beszédében elmondta, hogy minden alkotó számára fontos az impresszió, a benyomás, ami alapján elkészíti művét. Élményt él meg, és élményt ad. Minden kiállító alkotónak egyéni felfogása, látásmódja, vérmérséklete van. Ez meg is mutatkozik a kiállított műveken.

Ezt követően minden műről és az azt készítő művészről is részletesen beszélt. Aki ellátogat az Emeleti Galériába, láthat grafikákat, litográfiákat, festményeket, fotókat, sorozatokat, de találunk finoman megmunkált szobrot is.  Különböző stílusokat láthatunk, legyen az többek közt portré, absztrakt mű, tájkép, akt, vagy éppen virágábrázolás. Van, akit a természet, van, akit, irodalmi művek, van, akit az emberi sorsok, kapcsolatok ihlettek. Ami viszont közös, hogy minden mű elgondolkodtatásra készteti a látogatót, elmélyülésre, elcsendesedésre, a világ zajából való kizökkenésre.

A Kötelék című tárlat március 4-ig tekinthető meg. (Fotók: Nagy Sándor)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments