Március 1-jén jön az egyszerűbb és kedvezőbb utazási tarifarendszer Magyarországon – Bérletreform, napijegy, utazási kedvezmények

Ingyenes utazás a 14 év alatti gyermekeknek, 50%-os, állandó kedvezmény a közalkalmazottaknak, új, 24 órás vármegye- és ország díjtermékek – egyebek mellett ezek jellemzik a MÁV-VOLÁN-csoport március elsejétől érvényes új tarifarendszerét.

2024 március elsejétől teljesen új rendszer váltja fel a ma már talán nehezen áttekinthető, idejétmúlt kedvezményrendszert. Az új rendszerben nem lesz szükség többé bonyolult igazoló dokumentumokra, pecsételni való űrlapokra vagy külön fényképes igazolványokra: minden 14 év alatti és a 65 év feletti utas díjmentesen, minden a 14 és 25 év közötti utas pedig félárú jegy igénybevételével utazhat. Ezzel a családok utazása nemcsak egyszerűbbé, de olcsóbbá is válik, mint korábban.

Bérletreform

Az országbérletek esetén megszűnnek a még érvényes adminisztratív korlátozások: március elsejétől az országbérlettel lehetőség lesz az első és prémium osztályra történő kiegészítő jegy megváltására is. (A vármegyebérleteknél marad a korlátozás: ezek InterCity vonatokon továbbra sem lesznek használhatók.)

A kedvezményes vármegye- és országbérletek változatlan feltételekkel igénybe vehetők – elsősorban a hazai diákigazolványok birtokában, de a jogosultak köre kiegészül az ellátottak utazási utalványával rendelkezőkkel is.

Ezzel az intézkedéssel egyidejűleg a vármegye- és országbérleteken kívül minden más bérlettípus megszűnik, így az egyes szolgáltatók viszonylatra szóló bérletei, a félhavi bérletek, a HÉV-bérletek, a Volánbusz környéki bérletei és a TramTrain bérletek is.

Napijegyek bevezetése a helyközi közlekedésben

A napi többszöri utazást tervezők számára bevezetik a” „Vármegye24″ és „Magyarország24” napijegyeket, amelyek a helyi közösségi közlekedési rendszerekben már hazánkban is működő, 24 órára érvényes napijegy igénybevételi lehetőségét jelentik.

A „Vármegye24” a megegyező vármegyére szóló vármegyebérlet feltételei, a „Magyarország24” az országbérlettel megegyező feltételek szerint használható fel 24 órán belül.

A „Vármegye24” 999 Ft-ba, a „Magyarország24” 4.999 Ft-ba kerül. (A kedvező árú napijegyekből további kedvezmény már nem vehető igénybe, mindkét díjtermékből csak teljesárú változat lesz elérhető.)

Nagycsaládosok, fogyatékkal élők és tartós betegek, díjmentes utazása

Az új tarifarendszer bevezetésétől díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést azok a fogyatékkal élők és tartós betegek, akik ma jelképes, 90 %-os kedvezménnyel csökkentett díjat fizetnek a helyközi közlekedésben, de a helyi közlekedést már most is díjmentesen használhatják. Ezzel az érintett utascsoport tekintetében egységessé válik a helyi és helyközi díjszabás. Nem kell menetjegyet váltania majd a vak, hallássérült, a magasabb összegű családi pótlékban részesülő, a fogyatékossági támogatásban részesülő, a fogyatékosságban szenvedő szociális otthoni gondozott, a gyógypedagógiai intézmények és sajátos nevelési igényű gyermekeket foglalkoztató intézményekben tanuló honfitársainknak. Kísérőik és látogatóik szintén díjmentesen utazhatnak a jogszabályban leírt esetekben.

Díjmentesen utazhatnak a Magyar igazolvánnyal, illetve a Magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezők is.

Azok a nagycsaládosok is díjmentességben részesülnek a jövőben, akik eddig igénybe vették a nagycsaládosok utazási kedvezményét. (Ez a kedvezmény a szülő és a vele együtt utazó legalább 3 gyermek együttes utazására vonatkozik, a személyazonosság és a feltételek igazolására alkalmas okmányok felmutatásával.)

Változatlanul díjmentesen utazhatnak a hadirokkantak és hadigondozottak, valamint a tartózkodási engedéllyel rendelkező menekültkénti, menedékeskénti vagy oltalmazottkénti elismerésüket kérő és az ekként elismert személyek.

Közszolgálati alkalmazottak utazási kedvezménye

A közalkalmazottakat a jövőben korlátlan számú utazáshoz igénybe vehető – mindössze regisztrációhoz kötött –  50%-os kedvezmény illeti meg. (A papíralapú, bélyegzőhelyes igazolást eletronikus regisztráció váltja majd fel.)

Ellátottak utazási utalványa

Az ellátottak utazási utalványával rendelkezők korlátlan számú 50%-os kedvezményes utazásra, továbbá kedvezményes ország- és vármegyebérletek vásárlására válnak jogosulttá.

Kiegészítő vasúti tarifák

A helyjegyköteles vonatokra a helyjegyek másodosztályon a nem InterCity minőségű szolgáltatás esetén változatlanul 300 Ft-ba, InterCity vonaton 990 Ft-ba (az utazás napja előtt megváltva 650 Ft-ba), 1. osztályon 1990 Ft-ba, prémium osztályon 2990 Ft-ba kerülnek majd.

A kutya és kerékpár szállítása bármilyen viszonylatban egységesen 500 Ft lesz, a kísérő- és segítőkutyák szállítása természetesen továbbra is díjmentes.

Készpénzmentes fizetés

2024 nyarától fokozatosan várható további változás lesz a készpénzmentes fizetés előmozdítása érdekében, hogy a pénztári és fedélzeti készpénzes fizetés 200 Ft adminisztrációs díjjal egészül ki, amennyiben bankkártyás fizetésre is lehetőség van, amely természetesen díjmentes lesz.  (Ennek bevezetése a buszos bankkártyás fizetés lehetőség kiépítésével párhuzamosan, nyártól több ütemben történik meg.)

A fenti változások 2024. március 1-jétől lépnek életbe, a többi kedvezménytípus ekkor szűnik meg. (Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság sajtóanyag)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments