Szabálykövetőbbek a járművezetők, de a sorompótörések száma nem csökkent

A MÁV hálózatán a vasúti átjárókban történt balesetek száma 2023-ban jelentősen csökkent az előző évhez képest, 61 balesetet regisztráltak a vasúti átjárókban, amely a 2022-es év azonos időszakának adataival összehasonlítva egyharmadával kevesebb.

A balesetek számának csökkenése a MÁV 2022 áprilisában elindított vasútbiztonsági kampányának sikerét igazolja, azonban a közlekedők által letört sorompók száma még mindig 800 fölött van. A vasúttársaság igyekszik a lehető legtöbbekhez eljuttatni üzenetét: járművel vagy gyalogosan közlekedve is élet-halál kérdése lehet a KRESZ szabályok betartása!

2023 december végéig 61 baleset történt vasúti átjáróban, amelyekben kilencen életüket vesztették, heten súlyos, tizenketten könnyű sérüléseket szenvedtek, 35 esetben pedig anyagi kár keletkezett. Bár egyetlen baleset is sok, az esetek és a balesetek során elhunytak száma is jelentősen csökkent az elmúlt évben. A 2022-es év azonos időszakában összesen 90 baleset történt vasúti átjáróban, amelyekben közel négyszer annyian vesztették életüket, mint 2023-ban. Tavaly a 34 áldozat közül 19-en – köztük gyerekek is – utasként estek áldozatul az autóvezető figyelmetlenségének, a KRESZ-szabályok be nem tartásának. Voltak olyan tragikus esetek, amelyek során négyen, öten vagy heten is életüket vesztették a balesetet szenvedett járműben.

Továbbra sem csökken azonban a vasúti átjárók biztosítását szolgáló sorompókarok letörésének száma. Sokakat meglep a tény, hogy évente átlagosan 800 esetben törik le a közlekedők a sorompó csapórúdját, ezt a számot tavaly november végére érte el a statisztika. A legjellemzőbb ok, hogy a járművezetők a „még átérek” gondolattal a fénysorompó tilos jelzése ellenére hajtanak a vasúti átjáróba, elsodorva a csukódó csapórudat. Sajnos előfordul, hogy a közlekedők anélkül hajtanak a sínekre, hogy meggyőződnének a biztos áthaladásról. A feltorlódott sorban az időközben tilosra váltó jelzés során „beragadnak” a lecsukódó sorompók között a vasúti átjáróba, és a baleset elkerülése érdekében gázt adva letörik azokat.  De olyan eset is történt, amikor az autós az előjelző táblák ellenére egyszerűen nem vette észre a vasúti átjárót és a csukott sorompót. A vasúttársaság minden esetben rendőrségi feljelentést tesz. (Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság sajtóanyag)

A fenti sajtóanyagot még 2023. december 28-án tették közzé, ám az újév első napján már a 2024-es statisztikába beszámító, vasúti átjáróban történt balesetről érkezett hír. Az eset Vácon, a Rádi úti vasúti átjáróban történt, ahol a sínekre hajtott, majd azokon akadt fenn egy gépkocsi. Szerencsére emberi áldozatot nem követelt a baleset. A műszaki mentéshez a  váci hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik a rendőrségi helyszínelés után eltávolították a sínekről a járművet.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments