2024: A reneszánsz sárkány éve Vácon – Lectori salutem! – Üdvözlet az olvasónak!

Az Úr 2024. esztendőjében nagy emlékezetű Báthori Miklós püspök váci kinevezésének 550. évfordulója alkalmából Vác városa méltó emléket állítván a néhai nagy tudású nemes úrnak és pompás udvarának, reneszánsz emlékévet tart.

A több hónapon átívelő eseménysorozat célja, hogy a látogatók bepillantást nyerhessenek a város 15-16. századi virágkorába, azoknak az évtizedeknek a mindennapjaiba, amikor az itáliai művészetek, tudományok és mesterségek iránt rajongó, fáradhatatlanul tanuló és tervező Báthori Miklós püspök kiépítette az ország egyik legimpozánsabb reneszánsz udvarát.

Báthori Miklós (?1435– 1506) tanulmányait Bolognában végezte, és 1474-től 1506-ban bekövetkezett haláláig tartó váci püspöksége idején itáliai kapcsolatait is megmozgatva alakított ki egy virágzó, Mátyás király udvarával is vetekedő székhelyet, amely a művészetek és a tudományok fellegvára is volt. Kiváló szobrászokat, kőfaragókat, festőket, építészeket hívott Vácra, akikkel újjáépíttette a palotát és a székesegyházat. A belső tereket gyönyörű, reneszánsz szobrokkal, domborművekkel és padlólapokkal díszítették. A meghívott mesterek irányításával halastavakat, függőkerteket is kialakítottak. Új templomot, kápolnát és kórházat is építtetett, illetve főiskolát alapított Vácon, ahol neves itáliai professzorok tanították a kor tudományait. Vác reneszánsz virágkorának a török pusztítás és uralom vetett véget.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Rekordot döntött a tanító szakra felvett hallgatók száma az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán

A humanista váci egyházfő, mint a szerteágazó Báthori família ecsedi ágának neves tagja, címerében is őrizte családjának régi, a Szent Györgyi hagyományokon alapuló sárkányölő legendáját. A történet szerint a Nyírség és a Szatmári-síkság határán húzódó ecsedi lápban lakozó rettenetes sárkányt a család különleges erővel bíró őse, a Szent István idejében élt Bátor Opos vitéz győzte le, aki a küzdelem során a sárkány három fogát is kitörte. Az elbeszélések szerint a király hősies tettéért busásan megjutalmazta, a sárkány, illetve a megszerzett három fog pedig kiemelt szimbóluma lett a Báthori leszármazottak címereinek.

A Báthori Miklós emlékév folyamán a szervezők szabadtéri és beltéri kiállításokkal, gasztronómiai programokkal, hangversenyekkel, korhű forgataggal és hagyományőrző bemutatókkal, előadásokkal, valamint rendhagyó tanórákkal idézik meg a reneszánsz Vác hangulatát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A dinasztia – új táblakép a főtéren

A Tragor Ignác Múzeum időszaki kiállításain megelevenednek a kor pompás viseletei, az úri lakomák és az egyéb étkezések kellékei, Báthori Miklós lenyűgöző épített örökségének emlékei, a korszak fegyverzete, a kiváló mesteremberek által kialakított enteriőrök, valamint a reneszánsz paloták nélkülözhetetlen hangulatfelelősei: a korabeli hangszerek. (Tragor Ignác Múzeum Vác)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments