Az új, Madáchról készült film segít a diákoknak a Tragédia-értelmezésében

Az „Egy nógrádi próféta – Madách Imre és Az ember tragédiája” című film már mindenki számára elérhető Nógrád Vármegye Önkormányzatának csatornáján.

A film Madách Imre életének legfontosabb állomásait és Az ember tragédiájának megírásához vezető utat, valamint a tézis-antitézis-szintézis műben megjelenő hármasát mutatja be. Fontos, hogy közelebb vigye Madáchot az emberekhez, különösképpen célozva azt a középiskolás réteget, akiknek meg kell birkózniuk a zseniális életmű értelmezésével.

Csáky Attila producer elmondta: forgattak a mesés nógrádi tájon, így Csesztvén és Balassagyarmaton, valamint a határ túloldalán lévő Alsósztregován is. A filmben helyi szakértő segít Madách életrajzának élményszerű feltárásában, Palánki Ferenc, Csesztve szülöttje, püspök pedig a Madách kúria szomszédságában álló Árpád-kori kistemplom időtlenséget sugárzó enteriőrjében elmélkedik – a nagy mű alapján – az Ember, minden ember Tragédiájáról és az Úr által nyújtott megoldásról. Ezzel is gazdagítva a film mondanivalóját.

A film bemutatja a XIX. századi nagy magyar drámaírót, költőt, filozófust, jogászt, közéleti és politikai szereplőt, de legfőképpen az Embert – hangsúlyozta Barlay Tamás forgatókönyvíró-rendező. – Ahogy a Tragédiában, úgy ebben a filmben is téren és időn átrepülve érik élmények a nézőt: ellátogatunk Alsósztregován a szülőházba, ahol később a főművét írta, majd Balassagyarmaton a Palóc Múzeumban megrendezett Madách200 emlékkiállítás és a csesztvei emlékház állandó kiállítása kapcsán megismerkedünk az életrajz legfontosabb elemeivel, hogy közben a dráma több jelenetéből közösen részleteket idézve, a szereplők jelmezeibe bújva és az egyes színeket kielemezve a diák közelebb kerüljön a magyar drámairodalom legnagyobb művéhez és így friss élményeinek és új ismereteinek a birtokában nemcsak nagyobb érdeklődéssel forduljon az olvasás felé, hanem a tanár segítségével önálló véleményt is kialakítson Az ember tragédiája egészéről és annak végső üzenetéről. Szeretnék, ha a filmük által minden középiskolás jobban megértené, megszeretné a művet. (Forrás: ipolyinfo.com/Litavszki Fanni) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments