Felhívás – Nemzeti Parki Termék védjegy kérelmezésére 2024

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság védjegyet kíván adományozni azoknak a jellegzetes, helyi előállítású termékeknek, szolgáltatásoknak, amelyek a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, természetvédelmi oltalom alatt álló (nemzeti park, tájvédelmi körzet, természetvédelmi terület, Natura 2000, ex-lege) területen termeltek, vagy készítettek, és előállításuk a természet védelmével összhangban történik, illetve az így működő szolgáltatások számára.

Honnan tudható, hogy egy terület védett, vagy Naturás?

Az országos védettségnek, valamint a Natura 2000 jellegnek szerepelnie kell a tulajdoni lapon.

Natura 2000 esetében előfordulhat, hogy a földhivatal nem tudta lekövetni a telekalakítások, illetve megosztásokat, ilyenkor érdemes a kiindulási hrsz. alapján visszakeresni a területet a vonatkozó jogszabályban: 14/2010. (V. 11.) KvVM rendelet az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekkel érintett földrészletekről.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kockázatos kereskedés

A védjegy célja

A természettel harmonikus gazdálkodás, termékelőállítás és szolgáltatás ösztönzése, tevékenységeik megbecsülésének növelése. A helyi termékek és szolgáltatások piacra jutásának elősegítése, környezettudatos vállalkozók, társadalmi szervezetek, termelők, kézművesek népszerűsítése.

Pályázni az alábbi termékekkel és szolgáltatásokkal lehet

Élelmiszerek

lekvár, szörp, aszalvány, egyéb gyümölcs- és zöldségtermék

vadgyümölcsből vagy nemes gyümölcsből készült pálinkák

bor, ecet, cider, sör, növényi alapú italok, ásványvíz

magolajok, lisztek

fűszer-, és gyógynövényekből készült termékek

méhészeti termék (kivétel akác, gyalogakác, aranyvessző, bálványfa, selyemkóró, repce és selyemkóró méz)

tehén-, juh- és kecsketejből készült termékek

húskészítmények, állati eredetű termékek

Kézműves termékek

tájegység kézműves hagyományaira épülő, helyi motívumokat, védett természeti értékeket megjelentető, hagyományos technológiával készült kézműves tárgyi eszközök

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nem hagylak el - Ferenc pápa üzenete a nagyszülők és idősek 4. világnapján

természetes alapanyagok felhasználásával készülő szappanok és kozmetikumok

Ökoturisztikai szolgáltatás

ismeretterjesztő, hagyományőrző, a természeti értékek megóvását segítő szolgáltatói tevékenység

Pályázati csomag

A védjegy megszerzéséhez védjegyhasználati kérelmet és termékmintát kell benyújtani, amelyet a Nemzeti Parki Tanúsítványi Bizottság bírál el. Szolgáltatások esetén a bírálati időszakon belül, a szolgáltatói tevékenységet a helyszínen kell bemutatni.

A kérelem formanyomtatványa, valamint a részletes pályázati feltételeket, a bírálat alapelveit és a védjegyhasználat feltételeit tartalmazó dokumentum a dunaipoly.hu és a nemzetiparkitermek.hu honlapokról tölthető le, illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság központi ügyfélfogadási irodáján (1121 Budapest, Költő utca 21.) szerezhető be.

A benyújtás módja

A kérelmet egy példányban, az egyes termékek mintáival, és a termékekről készült jó minőségű fotóval együtt  postai úton vagy személyesen a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósághoz (1121 Budapest, Költő utca 21.) kell eljuttatni. (Romlandó termék esetén a pályázat benyújtásához elegendő a fotómelléklet, és csak a bírálat időpontjára kérik a termékmintát eljuttatni, amihez előzetes egyeztetés szükséges!) Hiánypótlásra csak egyszer van lehetőség!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nem hagylak el - Ferenc pápa üzenete a nagyszülők és idősek 4. világnapján

Benyújtási határidő: 2024. március 4.

A bírálat várható ideje: 2024. április 12-ig. (Forrás és fotó: dunaipoly.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments