Felhívás – Nemzeti Parki Termék védjegy kérelmezésére 2024

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság védjegyet kíván adományozni azoknak a jellegzetes, helyi előállítású termékeknek, szolgáltatásoknak, amelyek a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, természetvédelmi oltalom alatt álló (nemzeti park, tájvédelmi körzet, természetvédelmi terület, Natura 2000, ex-lege) területen termeltek, vagy készítettek, és előállításuk a természet védelmével összhangban történik, illetve az így működő szolgáltatások számára.

Honnan tudható, hogy egy terület védett, vagy Naturás?

Az országos védettségnek, valamint a Natura 2000 jellegnek szerepelnie kell a tulajdoni lapon.

Natura 2000 esetében előfordulhat, hogy a földhivatal nem tudta lekövetni a telekalakítások, illetve megosztásokat, ilyenkor érdemes a kiindulási hrsz. alapján visszakeresni a területet a vonatkozó jogszabályban: 14/2010. (V. 11.) KvVM rendelet az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekkel érintett földrészletekről.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Minden, amit tudni kell az elektromos roller biztosításról

A védjegy célja

A természettel harmonikus gazdálkodás, termékelőállítás és szolgáltatás ösztönzése, tevékenységeik megbecsülésének növelése. A helyi termékek és szolgáltatások piacra jutásának elősegítése, környezettudatos vállalkozók, társadalmi szervezetek, termelők, kézművesek népszerűsítése.

Pályázni az alábbi termékekkel és szolgáltatásokkal lehet

Élelmiszerek

lekvár, szörp, aszalvány, egyéb gyümölcs- és zöldségtermék

vadgyümölcsből vagy nemes gyümölcsből készült pálinkák

bor, ecet, cider, sör, növényi alapú italok, ásványvíz

magolajok, lisztek

fűszer-, és gyógynövényekből készült termékek

méhészeti termék (kivétel akác, gyalogakác, aranyvessző, bálványfa, selyemkóró, repce és selyemkóró méz)

tehén-, juh- és kecsketejből készült termékek

húskészítmények, állati eredetű termékek

Kézműves termékek

tájegység kézműves hagyományaira épülő, helyi motívumokat, védett természeti értékeket megjelentető, hagyományos technológiával készült kézműves tárgyi eszközök

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  15 kategóriában adták át a Street Kitchen Guide díjait – Vácról a Lujza & Koriander csapata is bekerült Street Kitchen Food Guide-ba

természetes alapanyagok felhasználásával készülő szappanok és kozmetikumok

Ökoturisztikai szolgáltatás

ismeretterjesztő, hagyományőrző, a természeti értékek megóvását segítő szolgáltatói tevékenység

Pályázati csomag

A védjegy megszerzéséhez védjegyhasználati kérelmet és termékmintát kell benyújtani, amelyet a Nemzeti Parki Tanúsítványi Bizottság bírál el. Szolgáltatások esetén a bírálati időszakon belül, a szolgáltatói tevékenységet a helyszínen kell bemutatni.

A kérelem formanyomtatványa, valamint a részletes pályázati feltételeket, a bírálat alapelveit és a védjegyhasználat feltételeit tartalmazó dokumentum a dunaipoly.hu és a nemzetiparkitermek.hu honlapokról tölthető le, illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság központi ügyfélfogadási irodáján (1121 Budapest, Költő utca 21.) szerezhető be.

A benyújtás módja

A kérelmet egy példányban, az egyes termékek mintáival, és a termékekről készült jó minőségű fotóval együtt  postai úton vagy személyesen a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósághoz (1121 Budapest, Költő utca 21.) kell eljuttatni. (Romlandó termék esetén a pályázat benyújtásához elegendő a fotómelléklet, és csak a bírálat időpontjára kérik a termékmintát eljuttatni, amihez előzetes egyeztetés szükséges!) Hiánypótlásra csak egyszer van lehetőség!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A gyilkos a kéményben van!

Benyújtási határidő: 2024. március 4.

A bírálat várható ideje: 2024. április 12-ig. (Forrás és fotó: dunaipoly.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments