Kaczúr Csilla: Csillámok

Kaczúr Csilla akvarelljeiből nyílt kiállítás Lyra Könyvesház Torony Galériájában. Zenés rendezvény volt, hiszen Csilla tagja az országosan ismert Katáng zenekarnak, amelyben énekes, harmonikás, ír furulyás pozíciót tölt be.

A 2005-ben alakult zenekar „gyerekeknek írt dalokon, megzenésített verseken keresztül kíván szólni az egész családhoz. Sajátos zenéjük a kelta, magyar, klezmer és balkán népzene hangulataiból merít és jeles magyar költők verseiből táplálkozik. Bensőséges hangulatú dalaikból mesék kerekednek ki, amelyek megmozgatják a gyerekek és a felnőttek fantáziáját. Ennek a világképnek fontos eleme a természet szeretete, az állatok, növények, a természeti jelenségek, így a folyók, források, erdők, mezők világa” – ahogy olvasható a zenekar honlapján.

Ezúttal Kaczúr Csilla egy másik arcát ismerhetjük meg a Lyra-ban. Ugyanis tehetséges festőművész. Kiállításának címe: Csillámok.

A rengeteg látogatót, érdeklődőt vonzó esemény egy zenei blokkal kezdődött, megadva az alaphangulatot. A kiállítást Wiedermann Katalin, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola szakmódszertani oktató tanára nyitotta meg. Elmondta, milyen fontos a képzőművészet kapcsán az is, hogy mit látnak a gyerekek, mi veszi őket körül és mit kapnak a környezetükből. Ezen a szálon vezette végig a hallgatóságot a vizuális neveléssel foglalkozó felszólaló. Kifejtette, hogy fontos a kifejező oldal is ilyenkor, de legalább ilyen fontos a befogadó oldal is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Emlékhelyek napja a váci Hétkápolnánál

Minden képzőművész életében fontos mérföldkövek azok az emberek, akik az adott alkotó életútjában meghatározó szerepet töltenek fel. Megtudtuk, hogy Kaczúr Csilla esetében is így van ez, hiszen az általános iskolában Csóka Béla rajztanár, festőművész szerettette meg vele a színeket, később Zsóka László festőművész által ismerkedett meg a vízfestés technikájával. Hat éve rendszeresen részt vesz a Galéria Kör nyári táboraiban, ahol Sinkó István és Makói Juhász István tanácsait követve kerül egyre közelebb a saját festői stílusához.

Fontos még megemlíteni, hogy Csilla korábban jelmeztervezőként és divattervezőként is dolgozott. Előbbi kapcsán ismert magyar színészekkel dolgozhatott együtt, utóbbi kapcsán pedig több ízben járt Párizsban is divattervező versenyeken. Idáig csak csoportos kiállításokon szerepelt, a most Vácon látható az első olyan alkalom, amikor csak az ő műveit láthatjuk.  Festményeiben visszaköszön a természet szeretete, de láthatunk úgynevezett útirajzokat is, mivel az alkotó szeret utazni és ilyenkor legtöbbször nála van egy vázlatfüzet és ami az utazás közben megragadja, készít róla egy vázlatot, ami sokkal több mint egy digitális fotó. Sokkal bensőségesebb, mert azt látjuk ezeken az útirajzokon, ami Csillának fontos.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nyílt nap a Vízi Turisztikai Megállóhelyen

Wiedermann Katalin szerint a mai világban egyfajta vizuális környezetszennyezés vesz körül minket, amiben nehéz eligazodni, főleg a fiataloknak. A valós értékeket és az ízlésformálásnak a hangsúlyozását nehezebb nekik megtalálni, ha ennyi minden vesz körül minket. Viszont, ha meglelik ezeket a hangsúlyokat, alkotásokat, akkor egy kritikus, gondolkodó emberré formálhatja a befogadót a művészet ismerete és a műalkotásokhoz való kapcsolódása. Ez igazi lelki gazdagság.

Az iskolai keretek közt egyre nehezebb megtalálni, megteremteni ezt a gazdagságot, hiszen a vizuális nevelési órák száma minimálisra csökkent, középfokon pedig, a nem művészeti iskolákban pedig el is törölték a művészettörténetet – hangsúlyozta Wiedermann Katalin. Hogy mindez hogyan kapcsolódik Kaczúr Csilla festményeihez? Úgy, hogy olyan képeket kell mutatni a gyerekeknek és olyan vizuális látványokat, ami nem kiszolgálja a közízlést, hanem hatni tud arra. Kaczúr Csilla képei ilyenek. Jó lenne – folytatta a felszólaló -, ha a ma gyerekei sok ilyen képet láthatnának. Nem csak a technikai tudást fejlesztjük egy kisgyermekben, hanem a befogadói oldalt is, hogy hasson is rá a kép.  Létrejöhetnek nagyon mély lélektani összekapcsolódások, amikre a gyerekek még különösen fogékonyak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Buchnitz Norbert: Natúr Patina avagy Az erózió művészete

A megnyitót egy újabb zenei blokk zárta a Katáng zenekar jóvoltából. A kiállítás március 2-ig tekinthető meg. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments