Lelki egészségnap immáron ötödször – labirintus járás és mesehős képzés

A Jótevők Háza Alapítvány idén 2024. március 2-án szombaton rendezi meg „Hogyan legyél a saját meséd hőse?” címmel a Lelki egészségnapot a Madách Imre Művelődési Központban. Az alapítvány által működtetett Átjáró Mentálhigiénés Iroda pszichológusai idén már ötödik alkalommal rendezik meg programjukat.

Az egész napos rendezvényen a helyi szakemberek és Bajzáth Mária mesepedagógus – akit a tévénézők és a meseolvasó szülők is jól ismerhetnek – olyan témákkal foglalkoznak majd, amelyek a mesék révén a felnőtteknek is segíthetnek a mindennapi nehézségek kezelésében és a kihívások megoldásában. A kis létszámú önismereti workshopokon és előadásokon intimebb hangulatban, személyesebb kérdésekre is sor kerülhet.

Ez alkalommal mutatják be Mogyorósy-Révész Zsuzsa pszichológus és Vaskor Gréta meseterapeuta Kinek a sorsa? –  Transzgenerációs örökség a mesékben és a terápiákban című kötetét is.

A mostani rendezvény újítása, hogy már délelőtt 10 órakor kezdődnek a foglalkozások. A workshopok és előadások két teremben lesznek párhuzamosan. Emellett újraélesztjük a régebbi programjainkat is, amiket 10 évvel ezelőtt a Jótevők Napján Vác főterén valósítottunk meg. Lesz megint önismereti labirintus a művelődési központ egyik termében, illetve a lelki egészség megőrzése mellett újra lesz lehetőség ingyenes egészségügyi szűréseken is részt venni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Rekordot döntött a tanító szakra felvett hallgatók száma az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán

A nap során 10 és 17 óra között a Váci Egészségfejlesztési Iroda közreműködésével lesz vércukor-, koleszterin-, triglicerid- és vérnyomásmérés, testsúly, valamint oxigén szaturáció mérés, továbbá dietétikai tanácsadás is. Ezen kívül a Vöröskereszt véradást fog tartani.

További új lehetőség lesz, hogy egyéb alternatív (Access Bars, Aroma Freedom, kristályágy) stresszkezelő és relaxációs módszereket is ki lehet próbálni.

A workshopok olyan önismereti témákról szólnak, mint például, hogyan fedezzük fel a varázsmagjainkat, vagyis erőforrásainkat, hogyan merítsünk bátorságot ahhoz, hogy a saját utunkat járjuk, hogy tudjuk megfigyelni és megérteni, mit akar mondani a testünk. Kifejezetten táncos-mozgós programon fedezhetjük fel belső gyermekünket, egy szintén mozgós-táncos foglalkozáson pedig a nehézségek legyűrésével foglalkozhatunk.

Több előadás is foglalkozik a stressz oldásával, illetve azzal, hogyan segíthet ebben a mese. Pataki Bea Szomato-Dráma terapeuta, addiktológus, természetgyógyász pedig azt a kérdést teszi fel, miért szeretjük azokat, akik rosszul bánnak velünk. Bojtos Tünde pszichológus előadása arra világít rá, milyen erőforrásaink lehetnek, amelyeket a felmenőinktől kaptunk, és ezeket hogyan mozgósíthatjuk. Klinger Mária pszichológus és Lőrincz Attila család- és rendszerterapeuta OH kártyák segítségével mutatja be, hogy egy sikeres párterápia végén a felek hogyan alkothatják, illetve erősíthetik meg közös a jövőképet, és hogyan szőnek közös mesét a jelenük és jövőjük közé.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Óriási balettsiker a vigalomban

Bajzáth Mária mesepedagógus több mint harminc éve mesél gyerekeknek, és tart előadásokat pedagógusoknak, pszichológusoknak és az önismeret iránt érdeklődőknek. Számtalan meséskönyve jelent meg, és szakértőként számos alkalommal szólalt meg a képernyőn is. A programsorozat végén 19 órától „Hősök a mesékben és a valóságban” címmel tartja meg a nap záróelőadását.  A mesepedagógus szerint a 21. század emberének azért nehéz hőssé válnia, mert nagyon sok elvárásnak, kihívásnak kell megfelelnie, ugyanakkor az, hogy olyan sokféle szerepben próbálhatja ki magát, nagy lehetőség lehet számára, de felelősség is.

Az előadásán többek között a „hősközösségekről” is szó lesz. Ezek olyan csoportok a népmesékben, akik együtt oldanak meg, és csak együtt tudnak megoldani emberfeletti feladatokat. Például a Fehérlófiában is van három óriás segítője a főhősnek, más kérdés, hogy idővel ellene fordulnak, és így a főszereplő újabb próbatétel elé kerül. A hősközösségről szóló mesék azt üzenhetik nekünk, hogy fel kell ismernünk azokat a helyzeteket, amelyekben egyedül nem vagyunk képesek elérni a céljainkat, hanem össze kell fognunk azokkal, akikkel tudunk egymásnak segíteni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tisztelettel köszöntjük a szépkorú Balogh Sándort

A mesepedagógus arra törekszik, hogy a népmeséket, amelyek a régmúltból származnak, lefordítsa a mai ember nyelvére, hogy újra össze tudjunk kapcsolódni a mesehősökkel, és mi magunk is hősökké tudjunk válni a saját életünkben.

A programokon való részvétel belépőjeggyel lehetséges és előzetes regisztrációhoz kötött, amit a vaciatjaro@gmail.com e-mail címen, illetve Lelki és Testi Egészségnap 2024 (google.com) jelentkezési űrlapon tudnak megtenni.

A programok részletes leírását a következő Facebook linken, illetve honlapon lehet elolvasni: (10) Facebook, www.vaciatjaro.hu

Az önismereti workshopokra és előadásokra, illetve az esti előadásra idén külön kell megvenni a jegyet, a Madách Imre Művelődési Központ jegypénztárában vagy online. Önismereti workshopokra és előadásokra; Bajzáth Mária mesepedagógus előadására

Minden kedves régi és új érdeklődőt szeretettel várunk! (Klinger Mária pszichológus, a rendezvény szervezője, a Jótevők Háza Alapítvány kuratóriumi elnöke) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments