Ma van a vizes élőhelyek világnapja – Szombati séta Dinnyés-fertőn szakvezetéssel

Ötvenkét évvel ezelőtt, 1971. február 2-án az iráni Ramsar városában aláírták a vizes élőhelyek megóvásáról szóló nemzetközi megállapodást. Azóta már 171 ország csatlakozott az egyezményhez, melynek köszönhetően napjainkban több, mint 2500 ramsari területet tartanak nyilván.

A hazánkban lévő 29 helyszínből 5 található a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén.

az Ócsai-turjános

a Rétszilasi-tavak

az Ipoly-völgy

a Tatai-tavak

a Velencei-tó és Dinnyési-fertő

Az utóbbi helyszínen, a Dinnyési-fertőn február 3-án egy szakvezetéses sétán vehetnek részt az érdeklődők, ahol mindent megtudhatnak erről a különleges élőhelyről. Részletek és kedvező áru online jegyvásárlás

Mire számíthatnak a résztvevők?

Ha nagyon hideg van a tavak befagynak, de ahol a vadludak és récék folyamatos mozgásukkal keverik a vízfelszínt, ott nem jegesedik. Ezt a madarak által fagymentesen tartott vízfelületeket hívják lihogónak. Ilyenkor számos érdekes madárfajt is megfigyelhetünk, valamint a ragadozó madarak is rendszeresen látogatják ezeket a részeket.

Amennyiben nincs, vagy csak kevés a hó, biztosan itt lesznek még a vadludak. Ha nagyobb a hó, akkor fenyőmadarakkal, téli pintyekkel, és más téli madárvendégekkel is találkozhatunk.

Hótól függően közepesen nehéz, vagy könnyű 2-3 km-es sétára számíthatnak a résztvevők. (Forrás és fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park Facebook)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments