Mátrix Projekt: közel 7500 ügyben nyomozunk

Az elért eredményekről és az együttműködés fontosságáról tartott közös sajtótájékoztatót február 16-án dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Töreki Sándor r. vezérőrnagy, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes és Bucsek Gábor, az OTP Bank bankbiztonsági ügyvezető igazgatója a rendőrség Teve utcai székházában.

Rétvári Bence beszédében kitért arra, hogy a pénzintézeti csalások magasabb léptékűek, mint korábban. Ez a negatív folyamat hívta életre a rendőrség kötelékében a Mátrix Projekt keretében megalakult 300 főből álló kibernyomozói hálózatot. Az államtitkár ismertette a leggyakoribb csalástípusokat, és elmondta, hogy a bűnözök munkáját olyan strómanok is segítik, akik akár pár tízezer forintért cserébe vállalják, hogy bankszámlát nyitnak a csalások során illegálisan megszerzett pénz mozgatásához. Ők sokszor nem is tudják, hogy ezzel bűncselekményt követnek el. Összefoglalta, hogy mire figyeljünk annak érdekében, hogy ne váljunk online csalás áldozatává. Azt kérte az állampolgároktól, hogy legyenek óvatosak, körültekintőek, nemcsak a mindennapi életben, hanem az online térben is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Keresik a sértetteket - Meglettek a sződligeti vasútállomáson parkolt kerékpárokról ellopott lámpák

 

Töreki Sándor r. vezérőrnagy beszédében visszautalt a Covid-időszakra, amikor az állampolgári szokások változásával együtt az online elkövetési módszerek is átalakultak. Beszámolt az eddig elért eredményekről: 2023-ban a csalások 72%-a – közel 14 000 eset – már az online térben történt, és ezzel az okozott kár meghaladta a 10 milliárd forintot. Kiemelte: „Az eljárások során eddig 436 főt gyanúsítottunk meg, 56-an vannak letartóztatásban, jelenleg egy fő áll bűnügyi felügyelet alatt.”  Kitért arra is, hogy a Mátrix Projekt indulása óta milyen technikai és személyi fejlesztésekre került sor.

 

Bucsek Gábor beszélt arról, hogy a közös munka két pilléren alapszik, a megelőzésen és a megszakításon – ami a banki szektor feladata, illetve a felderítésen, ami pedig a rendőség hatásköre. Ha a két pillér nem kapcsolódik szorosan egymáshoz, akkor nincs siker. Elmondta, hogy értékelő-elemző tevékenységük eredményeivel hogyan segítik a rendőrség felderítő munkáját. Az év második felére kitűzött közös cél a még hatékonyabb közös fellépés az online csalókkal szemben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Keresik a sértetteket - Meglettek a sződligeti vasútállomáson parkolt kerékpárokról ellopott lámpák

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a  KiberPajzs oldalán talál. (Forrás és fotók: police.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments