Műanyag borítású tanpályát és síházat adtak át Szokolyán

Gyönyörű környezetben, a Börzsöny lábánál, a szokolyai Kántor-dombon avatták fel az elmúlt héten az új sítanpályát és a hozzá tartozó síházat. Az átadás napján lelkes síelő gyerekek és Magyar Síoktatók Szövetségének democsapata (címfotón) csúsztak felváltva és együtt is a pályán.

A Dunakanyarhoz közeli Szokolyán valaha élénk síélet zajlott, a falunak saját sípályája volt felvonóval és világítással. Hó hiányában ez sajnos megszűnt, a tányéros liftet már több mint 20 éve elbontották. A ’80-as években gyepsí versenyeket, sőt, gyepsí világbajnokságot is rendeztek itt. Egy egész nemzedéknyi síelő és síoktató származik Szokolyáról. Az egyikük Szabó László (a fotón), a szokolyai Hiúz Síiskola alapítója.

Hosszú előkészítő munka után kezdi meg működését a műanyagpályás síiskola a Kántor-dombon. Ez nem pontosan a régi sípálya helyén, hanem annak közelében, a domb egy lankásabb lejtőjén található. Egy tolókaros felvonó létesült a pálya mellett, amivel könnyedén feljutnak a síelni tanulók a pálya tetejére. A pályáról gyönyörű kilátás nyílik a falura, a környező dombvidékre és a Börzsönyre. Sötétedés után villanyfényben is lehet itt síelni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Muzsika a kertben

A sípályával együtt átadtak egy hangulatos központi épületet, ahol egy léchez szoktató mini lejtő, büfé, kölcsönző, melegedő és mosdó kapott helyett. A téli szezonon kívül e-bike bérlésre és a jövőben lovaglásra is lesz itt lehetőség. Szokolya Sportközpont néven lehet majd megtalálni a létesítményt.

A megnyitón beszédet mondott Szabó László, a Síiskola alapítója, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő, Némethné Pintér Csilla, Szokolya polgármestere és Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár, valamint dr. Egri Katalin, az SMSZ elnöke (fenti fotón). A létesítményt létrehozók és támogatók közös célja, hogy minél több ember töltse aktívan a szabadidejét, és minden szokolyai gyermek, de a környékbeli iskolások is tanuljanak meg síelni – mondta a polgármester.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Muzsika a kertben

A fejlesztés mintegy 70 millió forintba került, ebből 50 millió forint volt önerő (Szabó László síoktató és családjának befektetése) és 20 millió forint költségvetési támogatást biztosított az Aktív Magyarország Országos Sítanpálya-építési Programja.

A tanpályát és a sportközpontot az év minden időszakában lehet használni.

Sítanpályák Magyarországon

Népszerűek itthon a havas lejtőket imitáló műanyag tanpályák, főleg a gyermekek körében. Sítanfolyamok ősztől tavaszig folyamatosan indulnak, és egyéni oktatásra is lehet jelentkezni bármelyik helyszínen.

A műanyag sípályák előnyei:

Nem kell megvárni a telet, ezeken a pályákon már ősszel elkezdődik a síszezon.

A műpályákon jóval olcsóbban lehet elsajátítani a síelés alapjait, mint a külföldi síterepeken.

Közel van: Magyarországon már mindenki lakóhelyéhez jól elérhető távolságra található műanyag pálya.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Muzsika a kertben

A télen előforduló extrém hideg helyett az őszi és tavaszi időszakban kellemesebb hőmérséklet mellett lehet síelni tanulni.

Komplett felszerelést is lehet bérelni, minden egy helyen elérhető a sítanuláshoz. (Forrás sielok.hu – Fotók: Facebook)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments