Nemzetközi honlapbemutatót tartottak Vácon a mentális egészség megőrzéséért

Kortárs-támogató honlapot alkottak a mentális egészség témájában a Piarista Gimnázium és Kollégium diákjai egy szlovák, egy német, valamint egy spanyol intézmény növendékeivel együttműködésben. Egy ERASMUS program keretei között ellátogattak a résztvevők egymás országaiba és közösen olyan javaslatokat dolgoztak ki, amelyek segíthetnek egy optimális életvitel kialakításában.

Pénteken négy nemzet diákjaitól volt hangos a váci Piarista Gimnázium és Kollégium könyvtára. Az egyházi fenntartású iskola ugyanis egy Európai Uniós Erasmus diákmobilitás-sorozat záróeseményén egy bonni, egy nyitrai, valamint egy madridi, ugyancsak katolikus gimnázium 9-12. évfolyamos küldöttségét fogadta. A kezdeményezés keretei között a tanintézetek minden alkalommal 7 tanulóval ellátogattak az érintett országokba, hogy így a fiatalok határokon és kultúrákon átívelve közösen dolgozzanak egy kérdéskör kibontásán. Így most 21 ifjú kutatót fogadtak Vácon, hogy prezentálhassák mire jutottak ez idő alatt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Napelemes fejlesztések a költségtakarékosság jegyében

„Együttműködésünk fókuszában a mentális egészség van. 4 projekthéten keresztül, 4 nemzet fiataljai arra keresték közösen a választ: miképpen őrizhetik meg magukat mentálisan egészségesnek, miképpen tehetnek saját jóllétükért, lelki, szellemi egészségükért – nyitotta meg a rendezvényt Kalász Ákos, a váci intézmény igazgatója. – Látjuk és tapasztaljuk azt, hogy a fiatalok sokkal érzékenyebbé és sérülékenyebbé váltak az elmúlt években. Így különleges üzenet és önmagán túlmutató jel, hogy ezek a fiatalok a mentális egészség megőrzése érdekében találkoztak, tanultak, tapasztaltak és tapasztalataikat meg is osztják egy korszerű, ötnyelvű honlap segítségével.”

A projekt nyelve ugyanis az angol volt, de az eplus-mental-health.eu néven megtalálható honlap németül, szlovákul, spanyolul és magyarul is elkészült. Így saját nyelvükön magyar kollégájukhoz hasonlóan, a Vácra látogató iskolák egy-egy vezetője, illetve oktatója is azt emelte ki az eseményen, hogy egy hasznos és előremutató tapasztalat volt a nemzetközi környezetben való munka. Továbbá kitértek arra is, hogy a projekt rámutat arra, mindent meg kell tenni egészségünk megőrzése érdekében: azaz tegyünk jóllétünkért, legyünk levegőn, sportoljunk és élvezzük a kultúra, valamint a közösségünk adta lehetőségeket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Fülemülék éjszakája Vácon

Az átláthatóan megszerkesztett, hasznos tanácsokat és információkat tartalmazó weboldalt két csoportra osztva, maguk a diákok mutatták be. Először abba a folyamatba engedtek egy kis betekintést, ami a honlap megalkotásához vezetett: beszámoltak élményeikről, amiket az utazások során szereztek, beszéltek az arculat kialakításáról, majd megosztották milyen elképzelések és gondolatok mentén dolgoztak. 6 fő tárgykört határoztak meg, amikre véleményük szerint érdemes odafigyelni. Ezek pedig: a kommunikáció, a szabadidő, a mentális és a fizikai egészség, az öngondoskodás, valamint a lelkiség.

A második csoport pedig részletesebben is kitért a különböző menüpontok tartalmaira, azaz arra, hogy ők mit tanácsolnak a különböző területeken. Kifejtették szerintük milyen hozzáállásra kellene törekednünk a mindennapok során ahhoz, hogy az a testünknek és a lelkünknek is megfelelő legyen. De beszéltek arról is, hogy miként érzékelhetjük azt, ha baj van és ilyen esetben mikor, illetve kiktől kell segítséget kérni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Pápay Eszter: Változó kor

A végig jó hangulatú honlapbemutatót Kalász Ákos igazgató zárta le azzal, hogy megköszönte minden résztvevőnek a munkáját, valamint levonta a tanulságokat. Mint elmondta, ez a program nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is szól: mindenkit figyelmeztet arra, hogy magunkra is szánjunk időt. Fontos a kikapcsolódás, illetve a szellemi, fizikai és lelki táplálék, hiszen ezek a mentális egészségünk zálogjai. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments