Polgármesteri indokolás az elfogadott költségvetésről

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testület a január 31-én megtartott ülésen elfogadta a város idei költségvetését. A bevételi és kiadási oldalon egyensúlyban lévő városi büdzsét mintegy 70 perces vita után fogadta el a többség.

A tíztagú Összefogás frakció képviselőin kívül támogatta a költségvetési rendelet tartalmát Manninger Péter (Fidesz-KDNP). Nem szavazta meg Mokánszky Zoltán (Fidesz-KDNP) és Pető Csilla (Fidesz-KDNP), míg a teljes ülésről hiányzó Pető Tibor (Fidesz-KDNP) mellett Csereklye Károly (VVVE) sem voksolt a napirendi pont végszavazásánál.

Az általános vita bevezetőjeként Matkovich Ilona részletes indoklást adott a büdzsé kialakításáról, annak tartalmáról. Az alábbiakban ezt közöljük.

Előzetesen, akár vitaindítóként is szeretném tájékoztatni a nyilvánosságot a 2023-as és a 2024-es költségvetés kialakításának módjáról.

A költségvetés készítése során figyelembe vettük a 2024-es évi központi költségvetés önkormányzatokra vonatkozó előírásait. Egyeztetések történtek a költségvetési szervek vezetőivel, a polgármesteri hivatal és a gazdasági társaságok vezetőivel, illetve a közalkalmazottak képviseletét ellátó szakszervezettel.

A tárgyalások eredményeként a 2024-es évi költségvetés induló főösszege 10 milliárd 891 millió 43 ezer forint. Ebből a működési bevételek, központi támogatások, adó és bérleti díjbevételek stb. 9 milliárd 532 millió 376 ezer forint, amely így az előző évi működési bevételeknél közel 750 millió forinttal magasabb összegben került megtervezésre.

A jelentős emelkedés okai a következők. Az iparűzési adóterv 650 millió forinttal magasabb a tavalyinál, így az előírások alapján 3 milliárd 600 millió forintot terveztünk ebből a bevételből. A tavalyi évben központi támogatás 2,8 milliárd forint összegben illette meg az önkormányzatot, melyből szolidaritási hozzájárulás címén 1 milliárd 13 millió forint került elvonásra, és az önkormányzatnál maradt 1 milliárd 800 millió forint. Ebben az évben 3,1 milliárd forint a központi támogatási összeg, melyből szolidaritási hozzájárulást kell fizetni, most már magasabb az összeg: 1 milliárd 77 millió forint – tehát ez értelemszerűen levonandó a 3,1 milliárdból. Az egyes támogatási sorokon (működés általános támogatási, köznevelési feladatok, szociális feladatok) emelkedett a támogatási összeg és emelkedtek a költségek is. Ezt a 3-as, 4-es melléklet tartalmazza ott látható, hogy mennyibe kerül ezeknek a feladatoknak az ellátása, mekkora a normatíva, és hogy ebben az évben a terv szerint 1 milliárd 344 millió forinttal kell az önkormányzatnak ezeket a feladatokat majd kielégíteni vagy kiegészíteni.

2023-ban kapott az önkormányzat 340 millió forint támogatást, rezsitámogatást, hiszen mindenki előtt ismeretes, hogy a gázárak a tízszeresére nőttek, az áram is a hatszorosára, erre az önkormányzatok értelemszerűen nem voltak felkészülve. Mi azzal, hogy nagyon szigorú megtakarítást hajtottunk végre, az utólagos számítás szerint 450-480 millió forint között volt a plusz rezsiköltségünk.

Hogy mik voltak ezek a megtakarítások? A városházán péntekenként két hónapig, januárban és februárban home office rendszerű munkavégzést vezettünk be – ezt egyébként 2024-ben is megtettük. A könyvtárban ablakos rendszer működött 2023-ban hosszabb ideig, most csak február elsejéig. A múzeumi kiállítások látogathatóságának az idejét is csökkentettük. 2023-ban és idén is megtettük január-februárban. Az uszoda nyitvatartását kismértékben csökkentettük. A cél az volt, hogy a jogszabály szerinti 30%-os megtakarítást elérjük.

Természetesen odafigyeltünk arra, hogy mindenhol a jogszabály szerinti hőmérsékletet biztosítsuk a különböző intézményekben, hiszen természetesen a városházán egy bölcsődéhez képest teljesen más hőmérsékletet kell biztosítani. Ezeket az előirányzatokat teljesítettük, és így értük el az említett összeget.

Annak érdekében, hogy látható legyen milyen óriási rezsiemelkedést kellett valamilyen módon kompenzálni az önkormányzatunknak, most egyetlen egy sort emelnék ki – a közvilágítást. Az önkormányzat a közvilágítás soron 138 millió forintot fizetett 2021-ben. 2022-ben ez az összeg 297 millió forintra, majd 2023-ra 442 millió forintra emelkedett.

Visszatérve a 2024-es költségvetési tervezésre. Működési hiánnyal nem tervezhető egy költségvetés, ezért a működési bevételek által nyújtott lehetőségekhez kellett megtervezni a működési kiadásokat. Ezt figyelembe véve a költségvetés egyensúlyát megteremtettük, a kiadási oldalon biztosított előirányzatok elegendőek lesznek a legszükségesebb működési kiadások teljesítéséhez.

A működés biztosítása mellett fontos azoknak a beruházásoknak a menedzselése, amelyek pályázathoz kapcsolódnak. Uszoda, energetikai fejlesztésre, top plusz energetikai korszerűsítés, amelyek esetében már tavaly kötelezettségvállalásra került sor. Ezen feladatok összege közel 420 millió forint, melyekre ingatlan értékesítés nyújthat fedezetet.

Melyek azok a nagy beruházásaink, amelyek elkészültek, vagy részben elkészültek, vagy már csak a végelszámolás van hátra? A hajléktalanszálló, a Bauer Mihály utcai bölcsőde, a gyermekmedence, a Párta utcai park kialakítása, napelemes fejlesztés, a Ligeti híd a kialakítása. Ezek csak a legnagyobbak voltak, tehát ebből fognak adódni az áthúzódó kötelezettségvállalások – ezeken nem lehet változtatni. Természetesen az áthúzódó feladatok mellett tervezünk 39 millió forintért útfelújításokat, és lakásfelújításra 477 millió forint áll rendelkezésre az elkülönítetten kezelt lakásszámlán. Felújításokra összesen 791 millió, beruházásokra 479 millió forint került elkülönítésre 2024-ben.

A 2024-es évi költségvetés szigorú kontrollt igényel mind az intézmények, mind a gazdasági társaságok gazdálkodása felett, mely által egész évben biztosítható a költségvetés egyensúlya, az önkormányzat fizetőképessége. Olyan költségvetés készült el, amellyel garantálhatók a közösségi szolgáltatások, a városüzemeltetés, a városfejlesztés és a rendezett pénzügyek. Működési tartalékot képeztünk 225 828 ezer forinttal– ez kizárólag a működés biztosítására fordítható év közben. Ugyanis megtapasztalhattuk, hogy az árak folyamatosan emelkednek, és ilyen magas infláció mellett a bizonytalansági tényezők mellett szükség van működési tartalékra. (Forrás: Vác Város Önkormányzata – vac.hu – Fotó: Váci Hírnök) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments