Vácon fogják képezni a térség elektromosautó-szerelőit

Közel hatmilliárd forintos, vissza nem térítendő támogatást nyert a Váci Szakképzési Centrum egy, az Európai Unió és a magyar állam támogatásával megvalósuló pályázaton. A projekt a tervek szerint 2026-ra fog lezárulni és ez alatt az idő alatt korszerű tantermeket, tanműhelyeket, laboratóriumokat magába foglaló új épületet alakítanak ki, valamint modern informatikai eszközökkel gazdagodik a Király Endre Technikum és Szakképző iskola. Mindezt pénteken az intézményben tartott sajtótájékoztató keretében jelentették be.

Az akkumulátorgyártás, valamint ehhez kapcsolódóan a külföldi vendégmunkások továbbra is az országos közbeszéd legmeghatározóbb elemei közé tartoznak. Magyarország Kormánya ugyanis a megújuló energiát használó gépjárművekben látja a jövőt és töretlenül ragaszkodik azon célkitűzéséhez, hogy emiatt hazánkat teszik Európa második legnagyobb akkumulátorgyártójává. Ennek megfelelően a kormányzat már gondoskodott a gödi akkumulátorgyár terjeszkedéséről és Vácot is érintően ennek a vízellátásáról, valamint megkezdték az ehhez szükséges helyi raktárnak a kialakítását is. A következő lépcsőfok pedig úgy tűnik a szakképzés ezirányú átalakítása, illetve fejlesztése lesz. Mint a projektbejelentő sajtóeseményen is elhangzott: ahogy Magyarországon és Európában is egyre több elektromos autó lesz, úgy nyilvánvalóan egyre több olyan emberre is szükség lesz, aki ezeket meg tudja javítani és a Váci Szakképzési Centrum lesz a csúcsintézménye annak, hogy az ehhez szükséges szakembereket itt kiképezzék.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Napelemes fejlesztések a költségtakarékosság jegyében

„A központi tantermeink építése stratégiailag rendkívül fontos centrumunk számára, hiszen olyan tanműhely egységek kerülnek kialakításra, amelyekre régóta nagy szükség volt. Ezeknek funkcióit a vállalati partnereinkkel közösen terveztük meg annak érdekében, hogy a munkaerőpiac számára jól képzett szakembereket tudjunk biztosítani” – ezt Dudás Tibor, a Váci Szakképzési Centrum kancellárja mondta ugyancsak az intézmény jövőbeli szerepére utalva.

Az új tanegységet a helyszínen lévő, használaton kívüli, romos épületek helyén húzzák fel, amelyeket már el is bontottak. A fejlesztéssel pedig megvalósul a meglévő iskolaépületeknek a tehermentesítése is, sőt a projekt lezárultával több tanuló befogadására is alkalmas lesz az intézmény. Ennek a részleteire Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár tért ki.

„Bátran ki tudom jelenteni, hogy a 2024-es év a szakképzés infrastrukturális fejlesztés éve lesz. Ennek a keretében 32 intézményünk, 34 telephelyen megújul és ezek a megújulások 21. századi intézményfejlesztéseket, tanműhelyfejlesztéseket, eszközfejlesztéseket is jelentenek. A rendelkezésre álló 96 milliárd forint 40 százaléka ugyanis olyan eszközöknek a fejlesztése jut, amelyek lehetővé teszik a legmodernebb tanulásnak, tanításnak a megvalósítását a továbbiakban” – fogalmazott.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Természetbarát kerted van Vácon? - Jelentkezz a Bagolybükk Egyesület felhívására!

A 3500 m2 épületegyüttes a 21. század elvárásaihoz igazodó korszerű és akadálymentesített kialakítást kap, valamint modern eszközökkel szerelik fel, így a projekt rövid és hosszú távon egyaránt képes a felhívás által meghatározott célokat megvalósítani.

„Mi úgy gondoljuk, hogy vannak bizonyos dolgok, amik a jövőt jelentik Magyarország számára is és a Dunakanyar térségének egyaránt. És amiben hiszünk, hogy ez itt a jövő és ezt próbáljuk ezzel a szakképzési centrum fejlesztéssel is előre mozdítani – fogalmazott Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, hozzátéve, hogy a váci intézménynek vannak olyan vonásai, amivel az első és az egyik legkiválóbb lehet az országban. – Látjuk azt, hogy a kontinensünk egyre inkább az elektromos autók felé halad a közlekedésben. Éppen ezért ebben a hamarosan felépülő, rendkívül korszerű új tanműhelyben az alternatív hajtású járműveknek a diagnosztikai laborja és ennek a szerelésére alkalmas embereknek a képzése is fog folyni.”

Az alternatív hajtású gépjárművekre felkészítő tanműhely és diagnosztikai labor mellett kiemelték, hogy ezt követően is fontos részei lesznek a centrumnak a rendvédelmi, valamint a vendéglátáshoz szükséges képzések. Gyenes Rita, a projekt műszaki vezetője elmondta: az épület földszintjén új tankonyha és tancukrászda létesül egy iskolai étkeztetésre alkalmas konyhát és étkezőt is magába foglalva. Továbbá az épületben egy kreatív labor szintén helyet kap, ahol tervező szoftverekkel, robotikával, 3D tervezéssel és nyomtatással ismerkedhetnek meg a diákok.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Fülemülék éjszakája Vácon

A tervek elkészítése, illetve a beruházás során a Kulcsár Építészstúdió működik közre. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments