Vácra is megérkezett a Kormányablak busz

Mobil Kormányablakokkal teszik könnyebbé a középiskolás diákoknak az egyetemi jelentkezést. Egy kitelepülő busz segítségével így kedden az iskolájuk udvarán regisztrálhattak a Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum Szakképző Iskola és Kollégium növendékei is az ügyfélkapura.

Február 15-én jár le a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezés határideje, tehát a továbbtanulást fontolgató középiskolás diákoknak legkésőbb jövő hét csütörtökig kell dönteniük arról, hogy mely intézményeket jelölik meg és milyen sorrendben. Ezt továbbra is online, a felvi.hu felületén keresztül tehetik meg. Ehhez a jelentkezéshez azonban szükséges az ügyfélkapu regisztráció, amelyet pedig a Kormányablakokban lehet elintézni. Így akik az utolsó hétre hagyták a jelentkezést, még a tanórák után egy délután időt kellene szakítaniuk arra, hogy ezen a bürokratikus procedúrán túljussanak. Nekik segítenek azzal, hogy egy mobil Kormányablak még oktatási időben, a saját iskolájuk udvarán is rendelkezésükre áll.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Fülemülék éjszakája Vácon

„Azt gondoltuk, hogy felkeressük a vármegye összes középfokú oktatási intézményét és fölkínáljuk azt a lehetőséget, hogy házhoz jövünk és a regisztrációt itt, az első órában is el lehet intézni” – fogalmazott Tarnai Richárd, Pest vármegye főispánja, hozzátéve, hogy ez mindenféleképpen egy hasznos lépés a fiataloknak, hiszen az ügyfélkapujukra az életük más szakaszaiban is szükségük lehet még. A Kormányablak buszokból már 25 darab van országszerte – tudtuk meg a főispántól – és bárhova el tudnak velük jutni. A tavalyi évben 5629 kitelepülés volt és több mint 50 ezren tudták az ügyüket itt elintézni.

Egy ilyen kitelepült buszban minden olyan szolgáltatás elérhető, ami a hagyományos irodákban is. A benne elhelyezett készülékeknek van saját internet hozzáférésük, valamint hozzá vannak kötve a kormányzati hálózathoz. De a különböző ügyek elintézéséhez fényképet is tudnak benne készíteni és az ujjlenyomat olvasás se jelent problémát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci majális a Duna-parton

„Az ügyfélkapu regisztráció rengeteg mindenhez szükséges és biztos, hogy a jövőben még több ügyet lehet majd ezen a felületen keresztül intézni, teljesen digitálisan – tette hozzá Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője. – Ez ma már segítség az oktatásban, hiszen a felvételit például ezen keresztül lehet intézni, de ez segítség az egészségügyben is, hiszen ezen keresztül lehet regisztrálni az egészségablakba, hozzáférni az összes receptünkhöz, egészségügyi dokumentumunkhoz. Így a zsebünkben tudhatjuk az összes oktatási felvételi ügyünket vagy egészségügyi dokumentumunkat is.”

Összesen hat intézményt lehet megjelölni, díjmentesen viszont csak három helyre adhatják le a jelentkezéseket a diákok. Az e feletti további helyekért egyenként kétezer forint kiegészítő díjat kell fizetni. Ezt követően a hiánypótlás, adat- és sorrendmódosítás határideje július 10, a ponthatárok várható kihirdetése pedig július 24. Akik nem jelentkeznek egyik szakra sem vagy nem veszik fel őket sehova, ők augusztus elején a pótfelvételin még újra próbálkozhatnak és amennyiben az az eljárás már sikerrel zárul, ugyanúgy szeptemberben kezdhetik meg tanulmányaikat. A pótfelvételin viszont már csak egyetlen helyre lehet jelentkezni. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments