A Váci Székeskáptalan archontológiája kötet bemutatója a levéltárban

Vác Város Levéltára szeretettel meghív minden érdeklődőt C. Tóth Norbert A Váci Székeskáptalan archontológiája című kötetének bemutatójára.

A március 13-án, szerdán 17 órakor a levéltárban rendezendő könyvbemutatón beszélgetőtársak C. Tóth Norbert történész, főlevéltáros, a Magyar Nemzeti Levéltár, a HUN-REN-MNL – Szegedi Tudományegyetem Magyar Medievisztikai Kutatócsoportjának vezetője és Tringli István történész tudományos tanácsadó HUN-REN BTK Történettudományi Intézet egyetemi tanára, Miskolci Egyetem.

A meghívó szerint a kiadvány korlátozott számban térítésmentesen hozzáférhető lesz.

A Váci Székeskáptalan archontológiája

A kötet a Vác várában működött székeskáptalan testületét, valamint a váci szentszéki bíróságot alkotó személyek neveit és tisztségviselésük évkörét tartalmazza. A munka kezdő időpontját az első kanonokok nevének említése, a záró dátumát pedig Vác török elfoglalása, 1543 adja.

Az archontológiában szereplő méltóság-, javadalom- és tisztségviselők neveinek összeállítása elsődlegesen a káptalan hiteleshelyi és szentszéki bíróság kiadványaira épül, de emellett felhasználta a Vatikánban őrzött – már feltárt és kiadott – forrásokat, valamint igyekezett az Országos Levéltár adatbázisában és a vizsgált időszak kiadott forrásait tartalmazó oklevéltárakban rejtőző adatokat is felgyűjteni. Az archontológia – figyelembe véve a megismerés magyarországi lehetőségeit, illetve a magyar forrásanyag sajátosságait – nem tekinthető lezártnak: a névsorok minden bizonnyal bővíthetők lesznek még a vonatkozó időszak teljes okleveles anyagának feltárásával, valamint további adatok várhatók a napjainkban is folyó vatikáni kutatások révén. (Forrás: Vác Város Levéltára –  mnl.gov.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments