Darányiné Bakos Éva: Tavaszvárók

A tavaszi hetekben a megújuló természet szebbnél szebb virágokkal, színekkel és illatokkal ajándékozza meg az ezekre fogékonyakat. Sokunkra inspirálóan hatnak. Van, aki irodalmi alkotásban örökíti meg a tavaszi természet részleteit, van, aki ecsetet ragad és a vásznon alkot, de sokan vannak, akik fényképezőgéppel járják az erdőket, mezőket.

Utóbbiak közül számos olyan van, aki művészi szintre emeli a természetfotózást, hogy aztán a nagyobb közönségnek is megmutassa fotóit. Tavasz van, egyre gyakrabban nyitva vannak az ablakok, az ablakokban virágok. Így van ez jelenleg a  művelődési központ Ablak Galériájában is, ahol Darányiné Bakos Éva Tavaszvárók című kiállítása látható. A Vácdukán élő természetfotós tíz éve örökíti meg a pillanatokat a minket körülvevő természetben. Amint szabadideje engedi, Vác és környékére jár fotózni, a Ligeti-tóhoz, vagy a Vác melletti árvalányhajas mezőkre, rétekre. Időnként felkeresi a Dunakanyar ártereit is, valamint a közeli Börzsöny különleges virágjait is előszeretettel fényképezi. Természetesen más témái is vannak, de a virágok a kedvencei maradnak. Éva szereti bennük, hogy nincs két egyforma köztük, néhány pedig annyira szép számára, mint egy kis ékszer.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elkészült a Vác Városért Választási Egyesület kompenzációs litája

Kérdeztem őt persze a művelődési ház bejáratánál látható képekről is. Az Ablak Galériában kiállított kollekció több év eredménye. Tavasszal szinte egyszerre robbannak be a virágok, amelyek egész télen ezt az időszakot várták. A fotós igyekezett úgy összeválogatni a kiállításra került anyagot, hogy a tavaszi időszakhoz kötődjenek. A képeken látható csillagvirág, pirosló hunyor vagy az erdei galambvirág még a napokban is virágzik.

Az ártéren pedig lassan elkezd virágzáshoz készülődni a nyári tőzike és a réti margitvirág.

Kérdésemre a természetfotós elmondta: igyekszik úgy megörökíteni a virágokat, hogy valamilyen hangulatot, vagy érzést is közvetítsenek. Ennek érdekében fotózáskor gyakran használ kis, úgynevezett mélységélességet, amely egyfajta lágyságot ad a képnek. A digitális fényképezőgépen használt régi, úgynevezett vintage objektív további puhaságot biztosít, mivel szerinte nem minden esetben az élesség a legfőbb szempont a virágok fényképezésénél. Időnként használja az úgynevezett a multiexpozíciós technikát is, vagyis a fényképezőgépen belüli többszörös képátfedést. Ennek a segítségével készült a csillagvirágot ábrázoló fotó és az egyik nyári tőzikés felvétel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Zöld Menedék május 1-jei és gyermeknapi programjai – Idén is hirdetnek rajzpályázatot

A különböző virágok karakterének a megragadása sok türelmet és időt igényel. Van, mikor Éva többször kimegy a természetbe a virágzási időszak alatt, és többféle technikával kísérletezik, amíg megtalálja a számára leginkább elfogadható végeredményt. Azzal kapcsolatban, hogy ezt magától tanulta meg, vagy valamiféle oktatásban részesült-e megtudtam, hogy elvégzett korábban egy fotós tanfolyamot, de igyekszik továbbképezni magát. Utóbbival kapcsolatban fontos, hogy jó lehetőséget ad számára a Forte Fotóklub Vác támogató közössége, amelynek évek óta a tagja. Ennek a híres váci fotóközösségnek köszönhetően évek óta láthatóak képei csoportos kiállításokon.

Ezenkívül a Varázslatos Magyarország elnevezésű, az ország legrangosabb természetfotó pályázatán is évek óta kiállításra kerülnek fényképei. A pályázatra beküldött legszebb fotókat, köztük a vácdukai természetfotósét is április 5-én a Magyar Nemzeti Múzeumban állítják ki, sőt, ahogy már évek óta, a képekből évente egy fotóalbum is kiadásra kerül.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Zöld Menedék május 1-jei és gyermeknapi programjai – Idén is hirdetnek rajzpályázatot

A kiállítás április 19-ig tekinthető meg.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments