Európa élmezőnyében az agrárszakképzésben tanuló magyar fiatalok – köztük a váci iskola diákjai is

Párizsban zajlott február 27-28. között a SIA Paris, a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági kiállítása, amellyel párhuzamosan minden évben megrendezésre kerül a szarvasmarha bírálati és fiatal borászok nemzetközi szakmai versenye az agrárszakképzésben tanuló diákok számára, melyen az idei évben a Közép-magyarországi ASzC Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium és a Közép-magyarországi ASzC Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola diákjai és oktatói képviselték Magyarországot.

Magyarország az eddigi legjobb eredményt hozta el, ugyanis Tálas Róbert megnyerte a szarvasmarha bírálati versenyt!

A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum csapata meghívást kapott Corinne Samouilla (FR) minisztériumi kapcsolattartótól, így utazhattak ki a tanulók és oktatóik a megmérettetésre. A szarvasmarhabírálati versenyen 28 országból 65 diák mérte össze tudását, közülük Tálas Róbert 1. helyezést, Szabó Viktória pedig 12. helyezést ért el.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Természetbarát kerted van Vácon? - Jelentkezz a Bagolybükk Egyesület felhívására!

Szarvasmarha küllemi bírálat

Az első nap a kiállítás bejárásával, valamint a kiállított állatok megtekintésével telt. A diákok átbeszélték oktatójukkal, Inotay Zsomborral újra a bírálati szempontokat, valamint értékelték a felvonultatott állományt. Ebbe a munkába a felkészítő bíró kollégák is bekapcsolódtak. A versenyen egy hús-, és egy tejelő hasznosítású fajta két-két példányát kellett megítélni küllem alapján. Délután bemutató bírálatra került sor, ahol a résztvevők ízelítőt kaptak a francia bírálati szempontok gyakorlati megvalósításáról.

A második napon a kitűzött időpontban megtörtént a magyar csapat regisztrációja, majd elkezdődött a verseny. Bevezették fajtánként a négy állatot, a versenyzőknek pedig egy óra állt rendelkezésre a bírálat elvégzésére.

Az eredményhirdetést követően több ország képviselete gratulált a diákoknak, így a magyar csapatoknak lehetősége volt ápolni és bővíteni a nemzetközi szakmai kapcsolataikat is. A csoport a versenyen kívül kulturális programokon vett részt: a diákok felfedezték Párizs látnivalóit és megismerhették a méltán híres francia konyha sajátosságait. A látogatásból nem maradhatott ki az Sainte-Chapelle, Louvre, Notre-Dame de Paris, Diadalív, Eiffel torony és a Montmartre  és természetesen a város sok más nevezetessége sem.  Mivel a verseny a SIA Paris expo részeként került megszervezésre, természetesen magát a kiállítást is meglátogatták a tanulók, így megismerkedhettek a francia régiók gasztronómiájával és mezőgazdaságával. Az első estét egy különleges esemény, Európai est zárta, ahol a résztvevő 28 ország mutatta be gasztronómiai termékeit, így a fiatalok és kísérőik betekintést kaphattak Európa ízeibe.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Természetbarát kerted van Vácon? - Jelentkezz a Bagolybükk Egyesület felhívására!

A szarvasmarha küllemi bírálatra való felkészítésében szerepet vállaltak az iskola kollégái és együttműködő partnerei:

A Közép-magyarországi ASzC Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium oktatója, Inotay Zsombor

Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete: Sebők Tamás és Berkó József

Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete: dr. Szücs Márton

A versenyzők és a kollégák kiutazását a centrum Erasmus+ akkreditációs pályázata tette lehetővé (2023-1-HU01-KA121-VET-000131890), a versenyen való részvételt a francia Mezőgazdasági Minisztérium támogatta.

Gratulálunk az elért eredményekhez! (Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum sajtóközleménye)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments