Húsvéti ligettakarítás iskolásokkal és civilekkel

A tavaszi ligettakarítás az önkormányzat támogatásával március 22-én és 23-án zajlott. Míg szombaton a város lakói, a civilek, pénteken az iskolák csoportjai szépítették a területet. Vagyis, nem csak a Ligetet, hanem Deákvár egyes részeire is jutottak iskolás csoportok. Így került sor a KRESZ park és a közeli tömbbelsők szépítésére, a Petőfi iskola részvételével, és Rozmaring Sándor koordinálásával a Radnóti iskolások elvégezték s tavaszi munkálatokat a Munkácsy parkban is.

Természetesen a Liget és környékére koncentráltuk a programot, ahol a Bernáthosok, Mezősök, Konzisok, Árpádosok, Pivárosok, Cházárosok, Karolinások, Juhászosok és Földvárysok nem csak a Ligetben, hanem a Duna-parton, a kerékpárút mentén is megtisztították a területet.

A Ligetben utoljára az őszi program keretében végeztek a takarítási munkákat. Azóta csak a szél és az eső alakította a területet.

Több csoport indult el az utak, a tó, és a Gombás-patak mentén szemetet szedni. Az összeszedett mennyiség alapján elmondható, hogy egyre többen szemetelnek. Igaz az is, hogy a kukák mindegyike tele volt, de ez nem ment fel senkit, mert tőlünk nyugatra az az elfogadott viselkedési forma, hogy mindenki hazaviszi a szemetét és nem dobálja el. Akit szemetelésen kaptunk, annak fogalma sem volt, hogy ő éppen nem helyes dolgot tesz. Vagyis általános viselkedési formává vált a szemetelés, ami ellen a magára hagyott Ligetben senki nem szól az arra járónak. A szemetelés is megváltozott az utóbbi évben. A kukákban általában a közeli gyorsétkezdében elvitelre kiadott menü maradványait, csomagolását láthattuk, amit ha összetaposnának, akkor is csak 5-6 menü maradványa férne el egy kukában, de így, hogy evés után egyszerűen odadobják, 2-3 menü megtölti a szemeteseket. Ez lett a templom előtt is a domináns szemetelési forma. Talán, ha a területen lenne világítás az sokat segítene a közlekedésben, a közbiztonságban és talán a szemetelők sem lennének ilyen felelőtlenek a fényben. A diákok ilyenkor a Gombás patak partjait, és a kerékpárutat egészen Sződligetig megtisztítják a szeméttől. Munkájukat Kiss Zsolt a terület képviselője és Inotay Gergely alpolgármester is segítették.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

 

Nem csak a gesztenyefák, hanem a stációk körüli akácos is elhanyagolt állapotban van. Ezen a területen Jess Kinga környezetvédelmi tanácsnok a Mezős diákokkal mérte fel a fákat, metszették le a sarjhajtásokat és szedték össze a leszakadt száraz ágakat, melyekből bőven akadt a területen. Több olyan kiöregedett fát is találtak, melyet már nem lehet metszéssel megifjítani. Ki kellene ásni és újakat kellene ültetni helyettük. Szerencsére, azok a facsemeték, amelyeket az elmúlt években ültettek és fogadtak örökbe a váciak nem pusztultak ki. Néhányukat megtépázták a vandálok, de még helyrehozhatók.

Nagy problémát jelent a Ligetben, melyet a gyerekekkel nem tudunk megoldani a földutak állapota, melyeket az éjszakánként itt randalírozó autósok tesznek életveszélyessé. A földutak és a gyalogösvények bejáratához kellene kősziklákat lerakni és megoldaná a problémát.

Nagy munka volt, amit ezen a napon a sok diák és az őket kísérő tanárok elvégeznek, melyért nem győzök eleget köszönetet mondani.

A takarítás során keletkezett szemetet, avart a Váci Városfejlesztő Kft. szállította el. Köszönjük felajánlásukat.

Miért szedjük össze az avart a templom elől?

Talán az, amiről a ligettakarítás után minden alkalommal beszélni kell (és amit minden évben meg szoktam írni, de úgy tűnik hiába), ami megosztja az embereket, az, hogy miért szedjük össze a leveleket, amikor köztudott, hogy az a talajnak tápanyagot ad vissza lebomlásával. Ilyenkor meg mindig a fotókon azt látjuk, hogy a gyerekek a zsákokba rakják az avart. Hogy ez miért van így, annak két oka is van.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

Egyik, hogy az avart nem a források környékéről, a stációk vagy az akácos területekről szedjük össze a fák alól, hanem csak a templom előtti térrészről. Ez egy több mint száz éve felülről nézve kereszt formájú tér, ami összeköti a templomot a kettes úttal és azt keresztezi a DMRV és az akácos felé vezető út, melyet gesztenyefák vesznek körül. Ezt a teret döngölt agyagból alakították ki. Régen (és ma is) itt tartják a különböző ligeti szakrális programokat. Az elmúlt három évtizedben ennek a térnek az állapota leromlott, ha a gyerekekkel nem vennénk kezelésbe évente két alkalommal, senki nem nyúlna hozzá és életveszélyessé válna. Kivályúsodott, felütötte a dudva, vagy a fű helyenként és csak sejteni lehet a tér és a parkrészek határait. Évtizeddel ezelőtt elkészült a terület tájrehabilitációs terve (ahol egyébként a jövőben is tér lesz, csak burkolni fogják), melyet a tulajdonosnak (egyház) és a városnak, mint használónak kellene megvalósítani. Jelenleg ezt a térrészt nemcsak a templomba, hanem az ide sportolni, horgászni, kutyát sétáltatni, bevásárolni, meccset nézni autóval érkező emberek parkolásra használják. Az ősszel ide leesett avar megrohad a lépcsőkön, az agyagon és a terület csúszóssá, balesetveszélyessé vált. Ez az egyik oka, hogy a térről felszedjük a leveleket.

A másik ok az, hogy a templom előtti teret nagyrészt gesztenyefák határolják, amik betegek. Évente többször permetezi őket az önkormányzat a kártevők miatt, de nem sikerült úrrá lenni rajtuk, (emiatt a levelek is hamarabb lehullanak róluk). A fa leveleire is rakják az élősködők a petéiket, és ott telelnek át. Ez a másik oka, hogy ezeket a gesztenyefák alkotta avart összeszedjük és nem is komposztáljuk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Zöld Menedék május 1-jei és gyermeknapi programjai – Idén is hirdetnek rajzpályázatot

A munkák végrehajtása az egyház kérésére, és a város főkertészének szakmai felügyelete alapján történik.

Ha valakinek kedve van segíteni várjuk szeretettel. Talán több haszna lesz, mint anélkül bejegyzéseket írni a közösségi oldalakra, hogy tisztában lennénk a  szakmai okokkal.

Ligettakarítás a civilekkel 2024

A Ligettakarítás szombati 23-i napja a civileké, a városlakóké. Ilyenkor azoknak a munkáknak az elvégzése vár a felnőtt lakosságra, amihez nem elég a gyerekek lelkesedése. Régebben a templomba járó emberek a Hétkápolna papjával együtt csatlakoztak a munkához. Miután nincs állandó papja a templomnak, Fényi István és Csépe Zoltán szervezik a segítőket a munkához. Ők a forrásokat szokták ilyenkor kitakarítani biztosítva a víz útját, amit az avar eltömít. Most is sikerült a forrásokat kitakarítani a húsvétra ideérkezők számára.

A Liget stadion felőli bejáratánál az ezredfordulón Imre Zsolt akkori országgyűlési képviselő pályázta és építtette székely fafaragó művészek közreműködésével a millenniumi emlékkutat. Szombaton Imre Zsolt és csapata visszatért a kúthoz és elvégezték a legfontosabb munkákat. A kút rácsát lecsavarozva létrával lementek a kútba és összegyűjtöttek több zsák szemetet, amit odaszórtak. Sikerült az elgazosodott elburjánzott növényeket is megmetszeni, a lépcsők mellől az odanőtt dudvákat kiszedni és a kipusztult fa helyébe egy konténeres kis levelű hársat szakszerűen elültetni. Szóba került a kút farészeinek konzerválása is, de eltervezték, hogy az év folyamán a farészeket felújítják és ennek megvalósítása érdekében jobb, ha a konzerválást a pótlások, és a karbantartás során valósítják meg. Remélhetőleg erre is sor kerül az év során.

Köszönet azon váci polgároknak, akik a szombat délelőttjüket a liget szépítésére fordították.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments